Van Gölü’ne giren çocuklar sarışın olup çıkıyor

Van Gölü'nün suyundaki soda miktarı güneşle birleşince Van Gölü'ne giren çocuklar sarışın olup çıkıyor. Prof. Dr. Hatice Uce Özkol çocukların saçlarının sararmasından çok vücutlarının yanmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Çevre 6 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: DHA

Dünyanın en büyük sodalı, Türkiye’nin ise en büyük gölü olan Van Gölü çevrede yaşayanların özellikle sıcak yaz aylarında  sıklıkla tercih ettiği bir lokasyon. Çoğunlukla çocukların serinlemek için girdikleri göl suyunun içindeki soda miktarından dolayı çocukların saçlarını sarıya döndürüyor. Kışın çocukların saçları kendi rengine dönüyor.

Van Gölü yakınlardaki yerleşim yerlerinde yaşayan çocukların yaz boyunca en çok ziyaret ettiği bölgelerden biri. Göle giren ve yaz ayları boyunca gölde çokça vakit geçiren çocukların saçları belirli bir süre sonra sararmaya başlıyor.

“Çok kar yağdı, kurtuldu” diye sevinildi ama Van Gölü yine kuruyor“Çok kar yağdı, kurtuldu” diye sevinildi ama Van Gölü yine kuruyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Dermatoloji (Cildiye) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Uce Özkol yaz aylarında Van Gölü’nün sodalı suyunun cilt ve saç üzerinde etkili olduğunu söyledi. Özellikle yağlı ciltlerin bu renk değişiminden etkileneceğini söyleyen Özkol yaz aylarında güneş ve sodalı suyun etkisiyle saçların sarardığını belirtti:

“Göle giren özellikle yağlı ciltler bundan etkilenir. Gölün sodalı suyu cildin ölü tabakasını alır. Dolayısıyla çocukların sık aralıklarla göle girmeleri, onların saçlarını sarartıyor. Çünkü bir açıcı etki yapıyor. Sodanın açıcı etkisi güneşle, buranın rakımı da yüksek olduğu için saçları sarartıyor, özellikle yatkın çocuklarda. Tam esmer çocukların değil, biraz daha kumral çocukların saçları daha sarıya, saçı kızıl olanların daha da kırmızıya dönebilir.”

Saçlar eski haline döner ama vücuda dikkat etmek lazım

Prof. Dr. Hatice Uce Özkol şöyle devam etti:

“Kışın etki ortadan kalkınca saçlar yine normal haline dönüyor. Burada önemli olan saçların sararması değil, vücudu korumak. Buranın rakımı çok yüksek. Gölde yüzen çocuklarımız mümkünse yanmasın, buna dikkat etsinler. Çünkü güneşin etkisiyle her yanık deri kanseri riskini de arttırır. O açıdan saçları sararsın, ama vücutları yanmasın. Önlem almaya da gerek yok. Çünkü buranın çocuklarının saçlarının sararması çoğunun da hoşuna gidiyor. Doğu Anadolu halkı için sarı saç kıymetlidir. O açıdan saçlarının sararmasını isteyen çocuklar yaz boyu göle giriyor.”

Van Gölü çekildi, mikrobiyalitler ortaya çıktıVan Gölü çekildi, mikrobiyalitler ortaya çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.