Yaz için rekor sıcaklık uyarısı: 2023’ü arayacağız

Antalya, Adana, Eskişehir, Muğla, İzmir, Aydın ve Manisa gibi birçok kentte hava sıcaklığı nisanda 30 dereceleri aşarak rekor seviyelere yaklaşırken vatandaşlar da 'yaz nasıl geçecek' diye şimdiden düşünmeye başladı.

Çevre 5 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

İklim değişikliğine bağlı olarak Türkiye ilkbaharda yaz mevsimi yaşıyor. Antalya, Adana, Eskişehir, Muğla, İzmir, Aydın ve Manisa gibi birçok kentte hava sıcaklığı nisanda 30 dereceleri aşarak rekor seviyelere yaklaşırken vatandaşlar da ‘yaz nasıl geçecek’ diye şimdiden düşünmeye başladı.

Peki bu konuda uzmanlar neler söylüyor? Yaz döneminde havalar nasıl olacak?

Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl her yeni 10 yılda sıcak hava dalgalarının erken tarihe çekildiğini ve sürelerinin uzadığını gördüklerini söyledi. Tağıl geçen hafta başlayan sıcak hava dalgasının daha önce görülmemiş coğrafyalara kadar ulaştığını gözlemlediklerini söyledi.

‘Bu durum tehlikeli boyutlara ulaşabilir’

Tağıl şunları söyledi: “Haziran 2023’ten bu yana süren sıcaklık rekorlarına tanık oluyoruz. Korkutucu olan ise 2024’ün kaydedilen en sıcak yıl olan 2023’ü geçebileceğinin modellenmesi. Mart ayı da mevsim normallerinin üzerinde seyretti ve şu anda yaşadığımız günün sıcaklığı mayıs ayını göstermekte. Ülkemizin bazı bölgelerinde termometreler 30 santigrat dereceyi veya yakın dereceleri göstermekte. Ayrıca azalan yağış miktarı, artan kuraklık tehlikesini işaret ediyor. Bu durum daha tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Neredeyse tüm Türkiye’de ilkbahardan ziyade yaz mevsimini anımsatan sıcaklıklar yaşanıyor, sıcaklık değerleri normalin 10-15 santigrat derece üzerinde seyretmekte. Hava tahminlerine göre nisan ayının ilk yarısında da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olacağını söyleyebiliriz. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün mevsimlik tahminlerine göre 2024 yılının nisan, mayıs ve haziran aylarında sıcaklıklar Türkiye’nin büyük bölümünde mevsim normallerinin üzerinde seyredecek.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.