Pirinç kıtlığı kapıda: Hindistan’dan ihracata kısıtlama geliyor
Hindistan'ın tükenen çita popülasyonunu yeniden artırma çabaları, Madhya Pradesh eyaletindeki Kuno Ulusal Parkı'nda yedinci çitanın ölümüyle bir darbe daha aldı.
CNN’e bağlı CNN News18, Hindistan’ın Madhya Pradesh eyaletindeki Kuno Ulusal Parkı’nda Tejas adındaki erkek çitanın öldüğünü bildirdi. Bu yılın başlarında Güney Afrika’dan Hindistan’a getirilen 12 çitadan biri olan Tejas, Hindistan’da ölen yedinci çita oldu.
Habere göre Tejas’ın boynunun üst kısmında ciddi yaralanmalara rastlandı. Doktorlar çitayı kurtarmayı başaramadı. Milli parkın orman birimi, Tejas’ın bu yaraları nasıl aldığının araştırıldığını bildirdi.
Çitalar eskiden Orta Doğu, Hindistan’ın merkezi ve Sahra altı Afrika’nın büyük bölümünde görülüyordu. Ne var ki habitat kaybı ve kaçak avlanma nüfuslarını büyük ölçüde azalttı.
Afrika’dan Hindistan’a çita getirme işlemi, 70 yıl önce ülkede nesli tükenen çitaların popülasyonunu artırmayı amaçlayan tarihi bir projenin parçasıydı. Hindistan’ın geçen yıl Namibya’dan sekiz çita getirmesiyle başlayan bu çaba, bu yıl milli para yerleştirilen Güney Afrika çitalarıyla ilerlemeye devam etti. Ne var ki programa dair umutlar art arda gelen ölümlerle sönmeye başladı.
Ülkede son birkaç ayda toplam dört yetişkin çita ve üç yavru öldü. Bu da çok sayıda uzmanın yaşam alanının uygunluğu ve projenin yönetimine ilişkin sorunları gündeme getirdi.
Mart ayında Namibya çitası Sasha, böbrek hastalığı nedeniyle, nisan ayında Güney Afrika çitası Uday kalp yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti. Sadece birkaç hafta sonra Güney Afrika çitası Daksha da üreme girişimi sırasında erkek çitalarla şiddetli kavgası sonucu öldü. Bunun üzerine bir de üç çita yavrusunun ölümü, çoğaltma çabalarına darbe vurdu.
Mayıs ayında Siyaya adlı Namibyalı bir çitanın dört yavrusundan üçü ‘sıcak, susuzluk ve halsizlik’ nedeniyle bir hafta içinde öldü. Dördüncü yavru ise kurtarılarak gözlem altında tutulması için bölgedeki hastaneye götürüldü.
Hindistan Çevre Bakanı Bhupender Yadav, mayıs ayındaki ölümlerin ardından hükümetin çitaların son ölümlerinin sorumluluğunu aldığını söyledi. Bununla birlikte projenin ‘büyük bir başarı’ olacağında ısrarcı davranmaya devam etti.
Yadav, Times Network’un yıllık Hindistan Ekonomi Toplantısı’nda bir soruya cevaben, “Bu uluslararası bir proje ve ölümlerin olacağını pek tabii tahmin ediyorduk. Raporumuzda da bundan bahsediliyor zaten. Çitalardan biri Hindistan’a gelmeden önce bile hastaydı” ifadelerini dile getirdi.
Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi’ne göre yavru ölümleri vahşi doğada da esaret altında da yüksek seyrediyor. Hayvanat bahçesi, insan bakımı altında doğan tüm yavruların yaklaşık yüzde 30’unun doğumdan sonraki bir ay içinde öldüğünü ve Tanzanya’nın Serengeti Ulusal Parkı’nda yaklaşık yüzde 90’ının üç aylık olmadan öldüğünü söylüyor.