İflasın eşiğindeki Sri Lanka, Hindistan rupisine geçişi tartışıyor

Sri Lanka, geçen yıl başlayan benzeri görülmemiş ekonomik krizden çıkmak için mücadele ederken, Hindistan rupisinin yerel işlemlerde kullanılmasına izin verme olasılığını değerlendiriyor.

Ekonomi 24 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Sri Lanka Dışişleri Bakanı Ali Sabry "Daha fazla Hint rupisine ihtiyacımız var. Bu nedenle daha fazla Hindistanlı insanın buraya gelmesi ve parasını harcaması bizim için iyi” dedi.

Sri Lanka tükenen döviz rezervlerinin yarattığı sorunlardan kurtulmak ve geçen yıl yaşanan benzeri görülmemiş ekonomik krizden çıkmak için çare arıyor. İflastan kurtulmaya çabalayan  Sri Lanka, Hindistan rupisinin ülke içindeki kullanılmasına izin vermeyi değerlendiriyor. Sri Lanka Dışişleri Bakanı Ali Sabry, rupinin ülke içi işlemlerde kullanılmasına izin verilmesi durumunda  Hindistan’dan gelecek turistlerin döviz bozdurma sıkıntısı yaşamadan paralarının kullanabileceklerini söyledi.

Sabry, iki ülke arasındaki ticaret dengesi Hindistan lehine olduğu için,  rupisiyi kabul etmenin Sri Lanka için bir avantaj olacağını söyledi. Sri Lanka Dışişleri Bakanı Ali Sabry, Sri Lanka Cumhurbaşkanı Ranil Wickremesinghe ile Hindistan’a yaptığı ziyaretten dönüşte gazetecilere yaptığı açıklamada “Daha fazla Hint rupisine ihtiyacımız var. Bu nedenle daha fazla Hindistanlı insanın buraya gelmesi ve parasını harcaması bizim için iyi” dedi.

Sri Lanka, en büyük ticaret ortağı olan Hindistan’dan gıda, ilaç, inşaat malzemeleri, otomobil, gübre ve kimyasallar dahil olmak üzere çok farklı ürün ithal ediyor. Resmi rakamlara göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2021 yılında 5,45 milyar dolardı. Hindistan ayrıca komşusuna gıda, ilaç ve yakıt dahil olmak üzere 4 milyar doları aşan kritik mali ve insani yardım sağladı.

Hindistan öne geçebilir

Sri Lanka’nın Hint Okyanusu’ndaki stratejik konumu, birbirlerinin bölgesel rakipleri olan Hindistan ve Çin’in uzun süredir dikkatini çekiyor. Yıllarca, Pekin’den akan krediler ve altyapı yatırımları, Pekin’in Yeni Delhi’ye karşı üstünlük kazanmasına yardımcı olmuştu.
Ancak uzmanlar, ekonomik çöküş nedeniyle ibrenin özellikle Çin’in borç yapılandırma konusunda ayak sürümesinden sonra yeniden Hindistan lehine dönebileceği görüşünde. Sri Lanka’nın toplam borçlarının yüzde 10’luk kısmı Çin’e ait bulunuyor.

IMF kurtarma paketini onayladı

Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle karşı karşıya kalan Sri Lanka, 2022’de Dünya Bankasından 600 milyon dolar kredi almıştı. IMF, martta Sri Lanka’ya yönelik Genişletilmiş Fon Kolaylığı (EFF) kapsamında 2,9 milyar dolarlık kurtarma paketini onaylamıştı. Sri Lanka’nın 41,5 milyar doları dış, 42,1 milyar doları iç olmak üzere toplam 83 milyar dolardan fazla borcu bulunuyor.  Borcun 7 milyar dolarlık kısmının Çin’e, 1 milyar dolarlık kısmının da Hindistan’a olduğu biliniyor. Şubatta her iki ülke de kredilerin yeniden yapılandırılması için Sri Lanka ile görüşmelere başlamışlardı.

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.