İhracatçının ana pazarlarında ‘tünelin ucunda ışık’ göründü
Karadeniz'de dört bin tondan fazla petrol ürünü taşıyan Rus tankeri kötü hava koşulları nedeniyle battı. İkinci bir tanker de karaya oturdu. Uzmanlar şimdi bu kazanın ekolojik sonuçlarına dikkat kesilmiş durumda.
Karadeniz’de seyreden Volgoneft-212 adlı kargo gemisi dün büyük bir dalganın çarpması sonucu ortadan ikiye ayrıldı. Rus medyasının bildirdiğine göre gemi, Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’ın doğu kıyısında, Kerç Boğazı’na sekiz kilometre uzakta ilerlerken zor durumda kaldı.
Rus yetkililer içinde 15 kişinin bulunduğu 136 metrelik tankerin batması sonucu en az bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Şimdi gemideki olası güvenlik ihlallerini incelemek için iki ayrı ceza davası açıldı.
Two shitty Russian oil tankers sinking in the Kerch Strait due to waves 8 km from land, one of them breaking in half. Volgoneft-212 was carrying 4,250 tons of fuel oil, Volgoneft-239 – 4,300 tons.
Russia is a disaster for everything living on this earth! pic.twitter.com/pDovGQqY8v— Kvist.P 🇩🇰🇺🇦 (@kvistp) December 15, 2024
Tanker mazut olarak da bilinen 4300 ton akaryakıt taşıyordu. Rusya’nın acil durum servisi, römorkörler ve Mil Mi-8 helikopterinin de dahil edildiği bir kurtarma operasyonu başlattı. Rus haber ajansı Tass, Sağlık Bakanı Yardımcısı Aleksey Kuznetsov’un 12 kişinin sağ salim tahliye edildiğini açıkladığını yazdı. Kurtarılanlardan 11’i hastaneye kaldırıldı, ikisinin durumunun ciddi olduğu söyleniyor.
Kısa süre önce Volgoneft-239 adlı başka bir kargo gemisi de aynı bölgede zor durumda kalmıştı. Dört ton akaryakıt taşıyan bu geminin de ilk başta battığı sanılmıştı. Olayın meydana geldiği yerin yakınlarında çekim yapan bir denizcinin videoda “Bir gemi daha batıyor. Lanet olsun!” dediği duyuluyor. Ancak Acil Durumlar Bakanlığı, 1973 yılında inşa edilmiş 132 metrelik geminin Kerç Boğazı’nın güney ucundaki Taman Limanı yakınlarında kıyıdan 80 metre açıkta karaya oturduğunu açıkladı.
Bakanlık daha sonra Telegram’daki açıklamasında 14 kişilik mürettebatı tahliye etme çalışmalarının kötü hava koşulları nedeniyle askıya alındığını duyurdu. Bakanlık kurtarma ekiplerinin gemiyle temas halinde olduğunu söyleyerek, deniz aracındaki imkanların mürettebatı ayakta tutmaya yetecek ölçüde olduğunu açıkladı.
Resmi açıklamalarda sızıntının boyutu ya da ilk tankerin neden bu kadar ciddi hasar gördüğü konusunda ayrıntı verilmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in acil durum ve çevre bakanlarıyla görüştükten sonra sızıntının sonuçlarını bir nebze hafifletmek için çalışma grubu kurulması talimatını verdiğini söyledi.
Ukraynalı yetkililerse Moskova’yı dikkatsizlikle suçladı. Ukrayna Donanma Sözcüsü Dmitro Pletenşuk, “Bunlar epey eski Rus tankerleri. Böyle bir fırtınada denize açılamazsınız. Ruslar işletme kurallarını ihlal etti. Sonuç da bu kaza oldu” dedi. Volgoneft-212, 55 yaşındaydı, St. Petersburg’a kayıtlıydı ve kısa süre önce onarım sürecinden geçmişti. Ancak şimdi medyaya yansıyan görüntülerde geminin ortasının birbirinden ayrıldığı görülüyor.
Uzmanlar petrol ürünleri Karadeniz’e dökülürse zaten savaş nedeniyle güvenlik açısından kan kaybeden bölge bir de ekolojik hasar görmüş olacak. Greenpeace Araştırma Laboratuvarı’ndan Paul Johnston, sızıntının etkisinin tankerin taşıdığı yakıta göre değişiklik gösterebileceğini söylüyor. Ağır yakıtlar diğer maddelere göre daha fazla hasara yol açabiliyor.
Bu Karadeniz’deki gemilerin hasar gördüğü ilk olay değil. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Kiev, Rusya’nın Karadeniz’deki filolarını batırmaya odaklandı. Bunun için de deniz dronları ve kendi füzelerini kullandı. Hatta bu yüzden Rusya’nın Sivastopol Limanı’nda demirlemiş bekleyen donanması daha güvenli olan Novorossiysk’a taşınmıştı.
Greenpeace’in Ukrayna yöneticisi Natalia Gozak, SkyNews’e durumu yakından takip ettiklerini söyledi. Kasım 2007’de aynı bölgede 1300 ton yakıtın yine bir fırtınada denize dökülmesini hatırlatan Gozak, o sızıntının etkilerinin yıllarca sürdüğünü, biyolojik çeşitliliğin ve deniz yaşamının olumsuz etkilendiğini anlattı.
Bu arada Ukrayna savaşından bu yana balıkların ölüm oranının da arttığı bildiriliyor. Savaşın başladığı 2022 yılında bin deniz memelisi öldürülmüş. Özellikle şişe burunlu beyaz yanlı yunusların popülasyonları epey hasar gördü.