Hindistan’ın işi zor: Bir ayda 2 çita kaybetti
Hindistan'da 17 gündür çöken tünel inşaatında mahsur kalan işçilerin tamamı kurtarıldı. Kurtarma ekipleri müjdeyi duyururken 41 işçinin tedavi için hastanelere kaldırıldığı bildirildi.
Hindistan’ın kuzeyindeki Uttarakhand eyaletinde inşa ettikleri tünelin çökmesiyle 12 Kasım’dan beri 60 metre derinlikte yaşam savaşı veriyorlardı. Çalışmalar kâh ilerledi, kâh durdu ancak son aşamada makine arızaları sonucu elle sondaj denendi. Nefesler tutuldu, ekipler geri sayıma başladı.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi ülkenin ulaşım ağını geliştirmek ve özellikle Hinduların hac yerlerine bağlantısını iyileştirmek amacıyla yeni yol projeleri yapıyor. Bu tünel de milyonlarca dolarlık tartışmalı Char Dham Otoyolu’nun bir parçasıydı. Projede dört hac merkezini birbirine bağlamak amaçlanıyor, ancak Himalayalar en genç sıradağlardan ve hâlâ oluşum halinde olduğu için her an deprem riskiyle karşı karşıya. Dolayısıyla çoğu uzman burada kazı çalışması yapılmasının tehlikeli olacağını zaten söylüyordu.
16 gündür tünelin altındaki işçilerin nasıl kurtarılacağı bir sorundu, çünkü birçok aksilik baş gösterdi. Yatay sondaj makinesi bozulunca ekipler dikey sondaj makinesi kullanmaya başladı. Ancak dikey sondaj çalışması da sıkıntılıydı çünkü çökmeye çok yatkın olan dağdan çok daha fazla moloz düşmesine yol açabilirdi.
Mühendisler daha önce ağır makine kullanarak çıkış şaftındaki enkazı açmaya çalışmıştı, ancak kullandıkları ABD yapımı sondaj makinesinin mahsur kalan işçilere ulaşmaya çok az kala metal bir kirişe çarparak bozulduğu cuma günü kurtarma çalışmasını durdurmak zorunda kalmışlardı. Uttarakhand yönetiminin baş mühendisi Avinash Kumar Saini 17 gün sonra sondaj çalışmalarının nihayet tamamlandığını söyledi.
Bunda enkazı elle aşmaya çalışan “fare madenciler”in büyük katkısı oldu. Bu madencilere fare denmesinin sebebi daracık geçitlerden kömür yataklarına ulaşmak için ilkel ve tehlikeli yöntemle kazı yapmaları. Bu madenciler Hindistan’ın orta kesiminden getirilmiş, pazartesi gece boyunca çalışmışlardı.
Tunnel Rescue: India rescuers Reach 41 trapped workers I WION Originals#UttarakhandTunnelRescue pic.twitter.com/3xf9LVCvL3
— WION (@WIONews) November 28, 2023
Hindistan kanallarında canlı olarak yayınlanan kurtarma çalışmasında sondaj makinelerinin görevini tamamlayarak durmasıyla hem işçiler hem de yakınları rahat bir oh çekti. İşçilerin tünelin içinde gülerek şarkı söylediği duyuruldu. Tünelde mahsur kalanların hepsi en yoksul eyaletlerden gelen göçmen işçiler.
Hindistan Kara Yolu Taşımacılığı ve Kara Yolları Bakanı Nitin Gadkari, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, 41 işçinin tamamının 17 gün sonra enkaz altından kurtarıldığını açıkladı. Kurtarma çalışmasının son yıllardaki en önemli operasyonlardan biri olduğuna işaret eden Gadkari, çalışmaların çok iyi koordine edildiğini belirtti.
उत्तराखण्ड स्थित सिलक्यारा टनल में फंसे सभी श्रमिकों को सकुशल बाहर निकालने हेतु आदरणीय प्रधानमंत्री श्री @narendramodi जी के मार्गदर्शन और केंद्रीय मंत्री @nitin_gadkari जी व उत्तराखंड के मुख्यमंत्री श्री @pushkardhami जी के नेतृत्व में pic.twitter.com/wsLqeRqV0M
— Dr.Bharati Pravin Pawar (@DrBharatippawar) November 28, 2023
Hindistan Başbakanı Narendra Modi de X’ten yaptığı açıklamada kurtarma çalışmalarına katılan herkese teşekkür ederek, çalışmaların güvenli geçmesinden memnun olduğunu söyledi.
Modi paylaşımında şöyle dedi:
“Emekçi kardeşlerimizi kurtarma operasyonunun başarısı herkesi duygulandırıyor. Tünelde mahsur kalan arkadaşlara cesaretinizin ve sabrınızın herkese ilham verdiğini söylemek istiyorum. Bu dostlarımızın uzun bir bekleyişin ardından artık sevdiklerine kavuşacak olması büyük bir memnuniyet meselesi. Ailelerinin bu zorlu süreçte gösterdiği sabır ve cesaret takdire şayan. Ayrıca bu kurtarma operasyonunda görev alan herkesin ruhunu da selamlıyorum. Onların cesareti ve kararlılığı emekçi kardeşlerimize yeni bir hayat verdi. Bu göreve katılan herkes muhteşem bir insanlık ve ekip çalışması örneği sergiledi.”
Kurtarma yetkilileri, kurtulan tüm işçiler için bölgede bulunan 41 ambulansın çevredeki sağlık merkezlerine doğru hareket ettiğini duyurdu.
Ancak fiziksel sağlıkları yerinde olsa da psikolojik olarak ne zaman iyileşebilecekleri belli değil. Ulusal Ruhsal Sağlık ve Nörobilim Enstitüsü’nden Dr. Dinakaran D. Reuters’a verdiği demeçte büyük travma geçiren insanlardan bazılarının bunun psikolojik etkilerini aylarca hissedebileceğini söylüyor. Dinakaran “41 işçi uykusuzluk, tekrarlayan kötü rüyalar, tünelin çökme anını tekrar tekrar yaşar gibi olmaları ve anksiyete gibi bazı travma sonrası semptomlar yaşayabilir. Hepsi bu bozuklukları yaşayacak diye bir şey yok ama çoğu üç aydan altı aya kadar bu belirtileri gösterebilir” diyor.
İşçiler bu zamana kadar kurtarma ekipleriyle telsiz aracılığıyla temas halindeydi. Dolayısıyla kurtarılmaları için dışarıda mücadelenin sürdüğünü biliyorlardı. İşçilere yemek iletilen borudan antidepresan da gönderilmişti. İşçilerden tünelde geçirdikleri vakitte birbirleriyle konuşmaları, hikayeler anlatmaları, yoga yapmaları ve gönderilen masa oyunlarını oynamaları istenmişti.