Dünyada hız kesen halka arzlar bu yıl vites büyütecek

EY (Ernst & Young) Küresel Halka Arz Trendleri raporuna göre halka arzlarda 2023’teki düşüşe karşılık küresel halka arz piyasalarında 2024 yılında tekrar canlanma öngörülüyor.

Ekonomi 30 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Bilgisayar çipi tasarımı yapan ARM da geçen yıl Nasdaq'ta halka açılan şirketlerden biriydi.

Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi şirketi Ernst & Young halka arz piyasası trendlerini ve 2024 görünümünü ortaya koymak üzere küresel halka arz verilerini analiz ettiği EY Küresel Halka Arz Trendleri raporunu yayımladı. Rapora göre 2023 yılında görülen küçülmeye karşın küresel halka arz piyasalarında 2024 yılında tekrar canlanma öngörülüyor. Ilımlı seyreden enflasyon ve potansiyel faiz indirimlerinin likidite ve getiri görünümlerini iyileştirerek yatırımcıları halka arzlara yöneltmesi bekleniyor. Ancak jeopolitik istikrarsızlıkların devam etmesinin hisse senedi piyasalarına ve halka arzlara güveni sarsabilecek önemli bir risk unsuru olduğu vurgulanıyor.

Halka arz fırtınası Türkiye'yi Avrupa şampiyonu yaptıHalka arz fırtınası Türkiye’yi Avrupa şampiyonu yaptı

Yeni halka arz bölgeleri ortaya çıkıyor

Rapor ABD’de 2023 yılı Eylül dönemi haricinde genel olarak birçok gelişmiş piyasada halka arzların durgun seyrettiğini, ancak geleneksel halka arz güç merkezlerini geride bırakan yeni bölgelerin ortaya çıktığını gösteriyor.

Bu yıl halka açılmayı planlayan şirketlerin enflasyon, faiz oranları, mevzuat değişiklikleri, ekonomik faaliyetler, jeopolitik gelişmeler, ESG gündemi ve küresel tedarik zinciri gibi çok sayıda değişkeni dikkate alarak planlama yapması gerekiyor.

Bu faktörler dışında birincil ya da ikincil halka arzlardan diğer finansman yöntemlerine (özel sermaye, borç veya ticari satış) kadar tüm seçeneklerin de hesaba katılması önem taşıyor. Bu nedenle halka arz öncesi sıkı bir hazırlık dönemi halka arzın başarısı için kritik önemde görülüyor.

2022’yi üçe katladı: 64,3 milyar liralık halka arz2022’yi üçe katladı: 64,3 milyar liralık halka arz

Türkiye, Endonezya ve Malezya yükselişte

EY Küresel Halka Arz Trendleri 2023 raporuna göre beş yıllık ortalama halka arz faaliyetleri karşılaştırıldığında işlem hacmi ve gelirlerinde artış gözlenen Türkiye, Endonezya ve Malezya öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor.

Türkiye önceki beş yılın ortalamasına göre halka arz sayısında yüzde 120, halka arz gelirlerinde yüzde 163 artışla açık ara önde yer alıyor. Türkiye’de geçen yılki arzlarda 2,9 milyar dolar kaynak sağlandı.  Gelişmekte olan ülkeler arasında bu üç ülkeyi Hindistan, Suudi Arabistan ve Tayland takip etti. Halka arz sonrası ikincil piyasa performansı açısından değerlendirildiğinde de Türkiye yine ön plana çıkan piyasa oldu. Türkiye’de yeni halka açılan şirketlerin tamamı kazandırırken Türkiye’yi Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan sırasıyla yüzde 80 ve yüzde 75 ile takip etti.

SPK Başkanı: Halka arza dev şirketler geliyorSPK Başkanı: Halka arza dev şirketler geliyor

Tüketici ürünleri sektörü öne çıktı

Halka arzda üretim sektörü en fazla işlemin yapıldığı sektör olurken tüketici ürünleri sektörü hem hacmi, hem de geliri artan tek sektör oldu. Buna karşılık üretken yapay zeka (GenAI) girişimlerine yapılan önemli risk sermayesi yatırımlarına rağmen teknoloji sektörü düşüş yaşamaya devam etti.

Çin ve ABD başta olmak üzere sağlık ve yaşam bilimleri sektöründeki halka arz hacmi ve gelirlerinde de önemli düşüş görüldü. Bu sektörler Kovid-19 dönemindeki politikalarıyla değerlemeleri artırmıştı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.