Türkiye kadın bakan oranında 42 ülke arasında sonuncu

OECD ülkeleri dahil 42 ülkenin meclisi ve bakanlar kurulunun incelendiği Parlamentolar Arası Birlik verilerine göre Türkiye'nin kadın bakan ve milletvekili oranı listede alt sıralarda. Türkiye, yüzde 6 olan kadın bakan oranıyla listenin son sırasında. Kadın milletvekili oranındaysa sondan üçüncü.

Dünya 23 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ndeki tek kadın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Mahinur Özdemir Göktaş.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD’nin ‘Bir Bakışta Hükümet-2023’ raporuna göre 38 OECD üyesi ve ilave 4 ülke içinde kadın bakan ve milletvekili oranlarına bakıldı. 

1 Ocak 2023 verilerine göre Türkiye, parlamentodaki vekil oranı olan yüzde 17’yle sondan 3’üncü sırada. 14 Mayıs seçimlerinden sonra bu oran yüzde 20’ye yükseldi ve bu haliyle de Türkiye sondan 7’nci sırada yer aldı.

Bakanlar Kurulu’ndaki kadın bakanlar oranı konusundaysa tablomuz daha kötü. Halihazırda Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde 18 isim bulunurken bu isimlerden sadece 1’i kadın. Bu da Türkiye’yi son sıraya itiyor. Türkiye’nin hemen üstünde yüzde 7’yle Çekya, yüzde 8’le Japonya var.

Japonya da aynı

42 ülke arasında en fazla kadın bakan oranı yüzde 64’le İspanya ve Finlandiya’da. OECD ortalaması ise yüzde 36. Listedeki 30 Avrupa ülkesinden yarısı OECD ortalamasının üstünde.

Milletvekilleri oranında Yeni Zelanda ve Meksika zirvede. Bu iki ülkede parlamentonun yarısı kadın.

Türkiye burada sondan üçüncü sıradayken, son sıralar yüzde 13 ile Macaristan ve yüzde 10 ile Japonya. Burada OECD ortalamasıysa yüzde 34.

Dilan Yeşilgöz, partisine genel başkan oldu, Hollanda Başbakanlığına bir adım daha yaklaştıDilan Yeşilgöz, partisine genel başkan oldu, Hollanda Başbakanlığına bir adım daha yaklaştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.