ABD’den ‘IŞİD lideri’ haberlerine açıklama: Teyit edebileceğim bir şey değil Türkiye hükümetinin konuşması daha doğru
Pakistan'da pazar günü siyasi parti mitingine düzenlenen ve 54 kişinin ölümüne neden olan intihar saldırısını terör örgütü IŞİD üstlendi. Ekimde seçime gitmeyi planlayan ülkedeki en büyük endişelerden biri, militanların bu süreçte saldırılarını artırma ihtimali.
Pakistan’da genel seçimlerin yaklaşmasıyla başlayan seçim kampanyası maratonunda iktidarın muhafazakâr ortağı Jamiat Ulema-e-Islan (JUI-F) Partisi, Afganistan sınırına yakın Khyber Pakhtunkhwa’ya miting yapmaya geldi. 1000’den fazla kişinin katıldığı mitinge düzenlenen intihar saldırısında 54 kişi hayatını kaybederken, 200 kişi de yaralandı.
Yetkililer pazar günkü saldırının arkasında terör örgütü IŞİD’in Horasan’da faaliyet gösteren kolu ISKP’nin olduğunu belirtti. IŞİD’in intihar bombacısının fotoğrafını yayımlayan Amaq sitesi de Pakistanlı yetkililerin iddiasını doğruladı.
ISKP kendisini Afgan Talibanı’nın düşmanı ilan etmişti. Taliban’ı yeterince katı bir şeriat rejimi uygulamamakla suçlayan örgüt, ülkedeki din insanlarını, diplomatları ve okulları hedef alan birçok ölümcül saldırının arkasında yer almıştı. JUI-F’i, Taliban ve Pakistan hükümeti ile işbirliği yaptığı için daha önce kınayan örgüt, söz konusu partiyi İslami değerlere ihanet etmekle suçlamıştı.
Olay TTP olarak da bilinen Pakistan Talibanı’nın son zamanlarda saldırılarını artırdığı Khyber Pakhtunkhwa’da gerçekleştiği için bunda da sorumlunun TTP olduğu düşünülmüştü. Ancak örgüt, ‘bu tür suçların hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini’ söyleyerek saldırıyla alakası olmadığının altını çizdi.
Hem senatör hem de JUI-F sözcüsü olan Hafız Hamdullah, mitinge son anda katılamadığını söyleyerek, güvenlik güçleri ile hükümetin güvenlik konusunda başarısızlığının göstergesi olduğunu dile getirdiği olayı kınadı.
Hamdullah Pakistan’da ekim ayında yapılacak genel seçimler öncesinde partisinin siyasi faaliyetlerini durdurmayacağının altını çizerek, “Bu saldırılar bizi seçim mitinglerine katılmaktan alıkoyamayacak” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın mart ayında yayımladığı raporu, TTP ve ISKP’nin Khyber Pakhtunkhwa’daki kontrolünün arttığı ve TTP’nin eyalet yönetimini ele geçirip şeriatı uygulamaya çalıştığı konusunda uyarıyordu. ISKP 2015 yılında kurulmasına rağmen son birkaç yıldır bölgede önde gelen bir cihatçı örgüt olarak güçlendi.
Siyasi analist Zahid Hüseyin, ISKP’nin Pakistan’daki konumunu güçlendirmek için sınır bölgesinde artan istikrarsızlıktan faydalanacağını söylüyor. The Guardian’a konuşan Hüseyin, seçimlere kadar militan grupların daha fazla saldırı düzenlemesinden endişe ediyor.
Pazar günkü saldırıdan saatler önce bir konuşma yapan Pakistan Ulusal Demokratik Hareket lideri Muhsin Davar, sınırda artan militan hareketliliğe dikkat çekerek, “Bu alev alev yanan bir yangın. Hemen söndürülmeli yoksa ülkenin dört bir yanındaki herkesi yakacak” demişti.