Adalet Yürüyüşü’ne saldırı davasında karar bozuldu

Kılıçdaroğlu'nun Adalet Yürüyüşü'ne saldırı girişimi nedeniyle dava açılmıştı. 19 sanık hakkında verilen karar Yargıtay tarafından bozuldu.

Gündem 9 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından 115 Haziran 2017’de Adalet Yürüyüşü başlatmıştı. Ankara’dan İstanbul’a yürüyen Kılıçdaroğlu’nun Kocaeli etabında kiralık minibüsle saldırıya uğrayacağı ihbarı alan Kocaeli ve Kayseri Emniyet Müdürlüğü ekipleri ortak operasyon düzenlemişti. Operasyonda terör örgütü IŞİD şüphelisi Oğuzhan Korkmaz’ın da aralarında olduğu beş kişi gözaltına alınıp tutuklanmış, soruşturma sonunda beşi tutuklu, biri firari toplam 28 sanık hakkında birleşen iki dosyada ‘anayasayı ihlal’, ‘tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs’ ve ‘silahlı terör örgütü üyesi olma’ suçlarından dava açılmıştı.

Davanın karar duruşması 7 Şubat 2019’da görülmüş, Oğuzhan Korkmaz’a ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan 14 yıl 7 ay, Emre Emre’ye 14 yıl 3 ay, Kaan Aslan ve Fatih Özel’e 10 yıl 6 ay, Ali Merttaş’a ise birleştirilen iki farklı dosyada aynı suçtan 15 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. ‘Kasten adam öldürmeye teşebbüs’ suçundan eylemin hazırlık aşamasında kalması gerekçesiyle beraat ettirilen sanıklar ‘anayasayı ihlal’ suçundan ise ceza almadı.

Birleşen iki farklı dosyada tutuksuz sanıklardan Seyit K.’ye ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan toplam 15 yıl, Ahmet K. ve Muharrem A.’ya 6 yıl 10 ay 15’er gün, Ferhat K. ve Kadir K.’ye 13 yıl 8 ay 15’er gün, Ergün K., Ahmet T., Buğrahan Ç., Orhan E., Şükrü O., Selim İ., Cihan K., Safa K., Osman Nuri Ü., Göktürk K., Burhanettin K., Oğuzhan Korkmaz’ın eşi Ayla K., Selahattin A. ve Abdullah A.’ya 6 yıl 3’er ay, Fuat Furkan K.’ye 4 yıl 2 ay hapis cezası verilmişti. Mahkeme Halil İbrahim A. ve Muhammed K.’yi tüm suçlardan beraat ettirmiş, firari sanık M.K.’nin dosyasını ayırmıştı.

Avukatlar cezayı üst mahkemeye taşımıştı

Sanık avukatları cezalar yönünden, Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı ile duruşma savcısı ise ‘kasten adam öldürmeye teşebbüs’ suçu yönünden verilen beraat hükümlerini Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı. 21’inci Ceza Dairesi yapılan inceleme sonrası davayı karara bağladı. Ceza dairesi yerel mahkemenin verdiği kararlarda usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı, delil ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı ve ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu belirtilerek başvuruların esastan reddine karar verdi. Oy birliği ile alınan kararın Yargıtay temyiz yolunun açık olmak üzere verildiği bildirildi.

21’inci Ceza Dairesi Ayla K.’nin da aralarında olduğu altı kişiye verilen kararın da bozulmasına hükmetti. Sanıklar Ayla K., Buğrahan Ç., Burhanettin K., Cihan K., Safa K. ve Şükrü O. hakkında verilen kararın bozulmasına ve dosyalarının ayrılmasına karar vererek yerel mahkemeye geri gönderdi.

Taraflar bu kez de Yargıtay’a başvurdu

Tarafların kararı temyiz etmesinin ardından dosya Yargıtay’a taşındı. Dosyanın geldiği 3’üncü Ceza Dairesi yaptığı incelemede Osman Nuri Ü., Ferhat K., Göktürk K., Ahmet T., Orhan E., Muharrem A., Kadir K., Ergün K, Selahattin A., Abdullah B., Selim İ. ve suça sürüklenen çocuk sanık F.F.K. hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan verilen hapis cezaları yönünden yapılan değerlendirmede “Olay tarihleri itibariyle alternatif cuma namazı kılmak ve dini sohbete katılmak dışında örgütün hiyerarşik yapısına katıldıklarına ilişkin, süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk bağlamında değerlendirilebilecek örgütsel faaliyetleri tespit edilemeyen ve bu haliyle sempatizan olduklarında kuşku bulunmayan sanık ve suça sürüklenen çocukların ispat edilemeyen müsnet suçtan beraatleri yerine olgu ve delillerin hatalı değerlendirilmesi neticesinde ve yerinde olmayan gerekçe ile mahkumiyetlerine hükmedildiği” ifadelerine yer verildi.

Ceza Dairesi sanıklardan Fatih Ö.’nün de temyiz aşamasında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğine dair dilekçe göndererek bir takım bilgiler verdiği, ayrıntılı beyanının alınması gerektiği görüşünde bulundu. Ceza Dairesi tüm bu gerekçelerle sanıklara verilen mahkumiyet kararlarının bozulmasına karar vererek dosyayı yeniden Ankara Bölge Adliye Mahkemesi ve yerel mahkemeye gönderdi. Ceza Dairesi davanın bir numaralı sanığı Oğuzhan Korkmaz’ın ve diğer sanıklardan Emre Emre’nin avukatlarının mazeret dilekçesi verdiğini, onlar olmadan karar verilmesinin adil yargılama ilkesine aykırı ve savunma hakkının kısıtlanması olduğunu bozma nedeni olarak gösterdi.

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi sanıklar hakkında verilen bazı kararlara yönelik yapılan temyiz taleplerinin de esastan reddine karar vererek onanmasına hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay için bir karar daha almaya hazırlanıyorAnayasa Mahkemesi, Can Atalay için bir karar daha almaya hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.