7 Ekim’den bu yana ilk kez: Haniye Türkiye’ye geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamas lideri Haniye'nin hafta sonu Türkiye'ye geleceğini açıkladı. Haniye Ortadoğu'da gerilimin tırmandığı 7 Ekim'den bu yana ilk kez Türkiye'ye gelecek. Bu görüşme Katar'daki Fidan-Haniye temasını takip ediyor.

Dünya 18 Nisan 2024
Hamas lideri İsmail Haniye ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan / Fotoğraf: AA / Arşiv

Hamas’ın lideri İsmail Haniye hafta sonu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye’ye geliyor. Bu temas Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Katar’da Haniye ile görüşmesini takip edecek. Fidan Doha’daki Haniye görüşmesinin ardından Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman El Sani ile birlikte düzenlediği basın toplantısında İran-İsrail gerilimine değinmişti. Fidan bölgesel savaş riskinin devam ettiğini belirterek İsrail’i destekleyen ülkelere tutumlarını gözden geçirmeleri çağrısı yapmıştı. İsrail’e destek veren NATO üyeleri arasında sadece iki ülke Tel Aviv yönetiminin Gazze’deki saldırılarını kınayarak dikkat çekiyor: İspanya ve Türkiye. Erdoğan 7 Ekim’deki saldırılardan sonra bir süre itidal çağrısında bulunmuş ancak sonrasında “Hamas terör örgütü değildir” diyerek İsrail’e koşulsuz destek verdiklerini söylediği Batı’yı eleştirmeye başlamıştı.

Ankara geçen haftalarda da İsrail’e ticari kısıtlama getirmişti. Haniye’nin Türkiye ziyaretini Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu. Erdoğan dün AK Parti grup toplantısında “Hafta sonu Filistin davasının liderini ağırlayacağım. Bir dizi konuyu ele alacağız” dedi.

7 Ekim’den bu yana ilk ziyaret

Haniye’nin İstanbul ziyareti İsrail’in 7 Ekim’de Gazze’ye başlattığı operasyondan bu yana Türkiye’ye yaptığı ilk resmi ziyaret olacak. Ziyaret İran ve İsrail arasında gerilimin tırmandığı döneme de denk geliyor. İsrail 1 Nisan’da Şam’daki İran konsolosluğu yerleşkesini hedef alarak 13 kişinin ölmesine neden olmuştu. İran da buna karşı hafta sonu İsrail’e misilleme saldırısı düzenlemiş ve konsolosluk yerleşkesini vuran füzenin ateşlendiği Nevatim askeri üssünü hedef almıştı.

Fidan Haniye ile üç saat görüştü: İki devletli çözüm vurgusu

Egemen Filistin devleti ve iki devletli çözüm için Filistinliler arasında birliğe ihtiyaç olduğunu belirten Fidan, Haniye ile yaklaşık üç saat süren görüşmesinde Gazze’de ateşkes sağlanması konusunda Türkiye’nin tutumunu ilettiğini söyledi. “Batı’da buna sempati duyan, bu fikri (iki devletli çözüm) desteklemek isteyen pek çok aktörün Hamas’la ilgili endişeleri olduğunu görüyoruz” diyen Fidan İsrail’in Hamas’ı “terörist” gösteren “propagandasının” Batı’da grupla ilgili endişeleri artırdığını söyledi. Fidan şöyle devam etti: “Bu algıları hafifletmek için onların (Hamas’ın) Filistin devletine giden çözümde ne tür görüşlere, ne tür beklentilere sahip olduğunu açıkça paylaşmaları gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunduk.” Fidan Hamas’ın daha önce 1967 sınırlarında bir Filistin devleti kurulması halinde silahlı kanadını kapatma sözü verdiğini ve grubun bundan sonra sadece siyasi parti olarak devam edeceğini anımsattı. Çarşamba günkü görüşmelerde de bunun kendisine yeniden ifade edildiğini söyledi.

Dünya İran-İsrail krizine odaklanmışken Erdoğan ve Hamas birbirini övüyorDünya İran-İsrail krizine odaklanmışken Erdoğan ve Hamas birbirini övüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.