70 yıl sonra ilk kral: Kral 3. Charles erdi muradına

Tüm dünyanın merakla beklediği Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni sonunda gerçekleşti. 70 yıl sonra Britanya kralına kavuşurken, cumhuriyetçilerin gösterileri polis engeline takıldı. Törende Türkiye'yi Cuhmurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve eşi temsil etti.

Dünya 7 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Britanya'da 70 yıl sonra Kral tahta geçti.

İngiltere Kralı 3. Charles, tüm dünyanın beklediği Londra’daki Westminster Abbey Kilisesi’ndeki dini tören sonunda tacını giydi. 70 yıl sonra ilk kez Kral taç giyerken, Charles’ın çocukluğundan beri beklediği hayali de gerçekleşmiş oldu.

Westminster Abbey’de ilk önce ayinin yapıldığı seremoni, Kral ve taç giyme törenine katılacak Kraliyet ailesi üyeleri ile görevlilerin saat 11.00’de kiliseye girmesiyle başladı. Tarihte ilk kez Kral’ın sesli olarak dua ettiği ayini, İngiltere Kilisesi’nin ruhani lideri Canterbury Başpiskoposu Justin Welby yönetti. Tanıma, yemin, kutsama, taç giyme ve kuşanma, tahta çıkma ve bağlılık bildirme isimli 5 bölümden oluşan ayinde Kral Charles, Kudüs’ten getirilen kutsal yağla kutsandı.

Canterbury Başpiskoposu Welby tarafından törende Aziz Edward Tacı takılan Charles için önce Welby, ardından da kilisedeki davetliler, “Tanrı kralı korusun.” diyerek dua etti. Yaklaşık 2,5 kilo ağırlığındaki tacın katedralin dışına çıkarılması yasak olduğu için buradan sonraki noktada ise başka bir taç devreye girdi. 3. Charles, yaklaşık 1,5 saat süren törende Aziz Edward Tacı’nın yerine imparatorluk tacını, Kraliyet kaftanı ve pelerininin yerine ise imparatorluk kaftanını giydi.

Kral 3. Charles’ın taç giyme töreninde Kraliyet ailesi üyelerinin yanı sıra dünyanın dört bir yanından devlet başkanları, ünlü isimler ve hayır kurumu temsilcilerinin bulunduğu 2 bin 200’den fazla davetli yer aldı.

Törene Türkiye’yi temsilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay katıldı. Oktay tören sonrası yaptığı paylaşımda, “Birleşik Krallık Kralı 3. Charles’ın taç giyme törenine katıldık. Kral 3. Charles’a, Kraliyet ailesi, Birleşik Krallık halkı ve hükümetine tebriklerimi sunuyor, yeni dönemde Türkiye-Birleşik Krallık ilişkilerinin daha da güçleneceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

Kral Charles, törenin ardından kiliseden ayrıldı, 260 yıllık altın faytonla Buckingham Sarayı’na geri döndü. Kral ve Kraliçe, saraya döndükten sonra halkı selamladı.

Kraliçe 2. Elizabeth, 8 Eylül 2022’de yaşamını yitirmiş, Charles 10 Eylül 2022’de resmen Kral olmuştu. Taç giyme töreniyse 8 ay sonra gerçekleştirilebildi.

Törende protesto yapması beklenen monarşi karşıtı gruplara polis müdahale etti. Cumhuriyet hareketinin lideri Graham Smith gözaltına alındı. Londra’daki Trafalgar Meydanı’nda bildiri dağıttığı sırada polisin müdahale ettiği Smith’in yanı sıra gösterilere öncülük eden 5 kişi daha polis tarafından engellendi.

Törene dair tüm aşamaların detaylı açıklaması ve fotoğrafları BBC Türkçe’den okuyabilirsiniz.

Britanyalılar sokakta, tüm dünya ekran başında: Bugün Kral Charles'ın taç giyme törenini izleyeceğizBritanyalılar sokakta, tüm dünya ekran başında: Bugün Kral Charles’ın taç giyme törenini izleyeceğiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.