AB Konseyi Başkanı: ‘Birlik, 2030’a kadar yeni üyelere hazır olmalı’

Avrupa Konseyi Başkanı Belçikalı Charles Michel, AB'nin genişlemesiyle alakalı kritik bir açıklama yaptı. 2030'u işaret eden Michel, aday ülkelere, 'Aranızdaki sorunları çözün ve reformlarınızı tamamlayın' derken, Avrupa Birliği'ne yönelik olarak da genişleme için hazır olmaları uyarısında bulundu.

Dünya 30 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Charles Michel, AB'yi de potansiyel adayları da uyardı.

Avrupa Konseyi Başkanı Belçikalı Charles Michel, Avrupa Birliği’nin 2030’a kadar yeni üyeler kabul etmeye hazır olması gerektiğini söyledi.

Slovenya, Bled’de düzenlenen forumda konuşan Michel, “2030 yılına kadar genişlemeye hazır olmamız gerektiğine inanıyorum. Bu iddialı ama gerekli. Bizim bu konuda ciddi olduğumuzu gösterecek” derken, bu konuşmadan ümitlenecek ülkeler Balkan ülkeleri olarak görünüyor. Zira, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan, birliğe katılım konusunda farklı aşamalarda olsalar da üyeliğe dair en yüksek potansiyeli taşıyan adaylar olarak öne çıkıyor.

Geçen yıl Moldova ve Ukrayna’ya aday statüsü verilmişti, Gürcistan da sırada bekliyor.

Bir sonraki toplantıda genişleme konusu geliyor

Birliğe katılmak için gelecekteki üye devletlerin bağımsız yargıyı güvence altına alacak, organize suç ve yolsuzlukla mücadele edecek ve dış politikalarını AB üye ülkeleriyle uyumlu hale getirecek reformlar uygulaması gerektiğini belirten Michel aynı zamanda tüm adaylara Avrupa Birliği’ne katılmadan önce ikili anlaşmazlıklarını çözme çağrısında bulundu: “Bir sonraki Avrupa Konseyi toplantısında genişleme konusu tartışılmak üzere gündeme alınacak. Geçmişteki çatışmaların AB’ye yansımadığından emin olmalısınız. Birliğimizin özü budur.”

Michel, AB’nin kendisinin de genişlemeye hazır olması için bazı reformları hayata geçirmesi gerektiğini kaydederek sorumluluğun her iki tarafa da ait olduğuna işaret etti.

AB'de teknoloji şirketleri için yeni kurallar var artıkAB’de teknoloji şirketleri için yeni kurallar var artık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.