Han Yunus yangın yeri: Hamas da İsrail de ateşkes haberlerini yalanladı
AB Yüksek Temsilcisi Borrell "Filistinliler için yeni bir devlet inşa etmeliyiz. Bu da çatışmanın sonrasına bakmamız gerektiği anlamına geliyor" dedi. Tüm AB bakanlarının bu görüşe destek çıktığını söyleyen Borrell, Gazze'nin İsrail tarafından işgal edilemeyeceğini söyledi.
Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail saldırıları devam ederken Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Borrell Filistinliler için devletin yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirterek bölge halkının sürülmesine, Gazze’nin İsrail tarafından işgaline izin verilemeyeceğini söyledi.
AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın bitiminde gazetecilere demeç veren Borrell Gazze’ye insani yardımların acilen ulaştırılması üzerinde durduklarını, çatışma bittikten sonra neler yapılacağına ve olası senaryolara dair görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.
Borrell sözlerini şöyle sürdürdü:
“Filistinliler ile İsrailliler arasında ve bölgede barış için çözüm bulmalıyız. Bugün yaşadığımız dramatik kriz ve hem İsrail hem Filistin tarafındaki çok büyük can kayıpları uluslararası camianın siyasi ve ahlaki olarak başarısızlığını gösteriyor. Bir çözüm bulmakta başarısız olduk. Bu durum nedeniyle şimdi herkesin çözüm ihtiyacının vazgeçilmez olduğunu anlaması lazım. Çözüm de iki devletli bir gelecek olmalı.”
Gazze’nin yeniden inşasının yetmeyeceğini vurgulayan Borrell söyle dedi:
“Filistinliler için yeni bir devlet inşa etmeliyiz. Bu da çatışmanın sonrasına bakmamız gerektiği anlamına geliyor. Arap ülkeleri şu anda bunu konuşmak istemiyor, onlar bugünü konuşmak istiyor. Çözüm için parametreleri belirlemeliyiz. Bugün bakanlara bunun için şartları içeren bir çerçeve sundum. Bakanlar bu yaklaşımı destekledi. ABD ve Arap ülkeleriyle birlikte acilen bu çerçeve üzerinde çalışmalıyız.”
Borrell AB olarak üç konuya “hayır” dediklerini aktardı ve bunları şöyle sıraladı:
“Birincisi Gazze’nin dışına zorla göçe izin verilemez. Filistinlilerin sürgün edilmesine izin veremeyiz. İkincisi Gazze toprakları küçültülemez. Gazze toprakları İsrail tarafından işgal edilemez. Üçüncüsü ise Gazze’deki durum Filistin meselesinin çözümünün bir parçası olmak zorunda.”
Borrell Filistin meselesinin çözümü için “meşruiyeti olan tek bir Filistin yönetimi” bulunması, bunun da Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyince kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
“Şu anda bir Filistin yönetimi var. Yeni bir Filistin yönetimi icat etmeyeceğiz” diyen Borrell mevcut Filistin yönetiminin güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
Borrell Gazze’nin Hamas’ın elinde olmasını istemediklerini, “bir çeşit” Filistin yönetiminin Gazze’de müdahil olması gerekeceğini söyleyerek “Bunu nasıl yapacağız, kimse bilmiyor çünkü bu çatışmanın ne zaman biteceğini kimse bilmiyor” dedi.
Bu Filistin yönetimine Arap ülkelerinin güçlü destek vermesi gerektiğinin altını çizen Borrell Arap ülkeleri müdahil olmadan, yeniden inşaya yardım etmeden, Filistin devletinin oluşumuna siyasi katkı vermeden bir çözümün mümkün olamayacağını dile getirdi.
Borrell ayrıca AB’nin bölgede yeterince bulunmadığını, çözüme mutlaka müdahil olması gerektiğini ifade etti.
“İki devletli çözüme uzanacak bir ufka ihtiyaç duyulduğunu” söyleyerek, bunun ancak diyalogla elde edilebileceğini belirten AB Yüksek Temsilcisi bu hafta İsrail, Filistin, Bahreyn, Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün’ü ziyaret edecek.
Gazze Şeridi’ndeki esirler arasında eşi ve kuzeni bulunan bir İsrailli “Gazze yeryüzünden silinmeli” açıklaması yapan Likud Partisi milletvekili Galit Distel’e tepki göstererek “Yok etme, dümdüz etme, ortadan kaldırma sloganlarıyla konuşmayı bırakın. Yaşamı dikkate alın, çünkü Gazze’de yaşam var” dedi.
İsrail Meclisinde Hamas’ın Gazze’de esir tuttuğu İsraillilerin yakınları ve milletvekillerinin katıldığı bir görüşme yapıldı.
Kuzeni ve eşinin Gazze’de esir olduğunu belirten İsrailli Gil Dikman yaptığı konuşmada Başbakan Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud milletvekili Distel’in “Gazze’nin yeryüzünden silinmesi gerekir” açıklamasına tepki gösterdi.
Dikman, Likud milletvekili Distel’in de hazır bulunduğu görüşmede “Akıl sağlığımız için ne yapmamız gerekiyor? Siz burada değilmişiz gibi bu şekilde slogan atıyorsunuz ve söylediğiniz şey de ‘yok etmek, ortadan kaldırmak ve dümdüz hale getirmek’. Kimi dümdüz ediyorsunuz?” dedi.
Söz konusu görüşmeye kendi kendilerini davet ederek geldiklerini söyleyen Dikman “Hala içinizde çok az da olsa insanlık kaldıysa bizim, oradaki akrabalarımızın dayanma gücüyle de ilgilenin. Hayatta olup olmadıklarını bilmiyoruz” şeklinde konuştu.
Dikman İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbal’ı da sertçe eleştirerek şöyle dedi:
“Bizimle konuşmalısınız. Sağlık Bakanı irtibata geçmek için beklememeli. Tüm insanlarla nasıl ilgileneceğini bilmelidir. Ve ilk olarak ‘yok etme, dümdüz etme, ortadan kaldırma’ sloganlarıyla konuşmayı bırakın. Yaşamı dikkate alın, çünkü Gazze’de yaşam var. Bizim ailemiz ve daha birçokları orada.”
Likud milletvekili Galit Distel Atbaryan X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “İç çekişmenin en ufak bir kırıntısı çıldırtıcı derecede aptalca bir enerji israfıdır. Bu enerjiyi tek bir şeye yatırın; Gazze’nin tamamını yeryüzünden silmek. Gazzeli canavarlar ya güneydeki çitlere gidecek ve Mısır topraklarına girmeye çalışacak ya da ölecekler. Gazze yeryüzünden silinmeli” demişti.
İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ülkesinin abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına karşı iki üç hafta içinde uluslararası baskıların artacağını, ama durmayacaklarını söyledi.
İsrail basınına göre Cohen basın mensuplarına brifinginde ülkesinin 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye sürdürdüğü saldırılar hakkında konuştu.
Cohen diplomatik mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde Gazze’deki insani duruma vurgu yapıldığını ve bazı mevkidaşlarının kamuoyuna açık olmasa da İsrail’den ateşkes talep ettiğini söyledi.
Cohen zaman geçtikçe ve İsrail’in Gazze’deki harekatının sonuçlarına ilişkin görüntüler ortaya çıktıkça uluslararası toplumun İsrail’e baskı yapma yönünde harekete geçtiğini belirtti.
Kara operasyonuna karşı uluslararası baskıların iki üç hafta içinde artacağını düşündüğünü söyleyen İsrailli Bakan İsrail askeri faaliyetlerinin uluslararası toplumun taleplerine rağmen devam edeceğini vurgulayarak “Planlanan şekilde devam edeceğiz” dedi.
Cohen Hamas’ın elindeki İsrailli esirler meselesinin “bugün İsrail’e savaşa devam etme meşruiyetini veren ana araçlardan biri” olduğunu savunarak tüm esirler serbest bırakılana kadar İsrail’in durmayacağını “dünyanın kabul ettiğini” ileri sürdü.
İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ülkesinin abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına karşı iki üç hafta içinde uluslararası baskıların artacağı açıklamasının aksine “Bize göre (diplomatik) geri sayım yok” değerlendirmesi yaptı.
Cohen yerel gazetecilerle bir araya geldiği değerlendirme toplantısında İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına karşı iki üç hafta içinde uluslararası baskıların artacağını belirtmişti.
Cohen açıklamadan kısa süre sonra X sosyal medya hesabından “Bize göre (diplomatik) geri sayım yok. Hamas’ı ortadan kaldırıp tüm rehineleri geri getirene kadar mücadeleyi bırakmayacağız” paylaşımı yaptı.