Blinken Kiev’de savaşı körükleyecek: Ukrayna’ya uzun menzilli silah ‘icazeti’ gündemde
Göçmen kriziyle boğuşan ABD ülkeye gelen rekor seviyede Çinli göçmenlerden 116'sını charter uçuşla geri gönderdi. İç Güvenlik Bakanlığı sınır dışı işlemlerinin devam edeceğini vurguladı.
ABD charter uçuşla 116 Çinli göçmeni ülkelerine geri gönderdi. Bu adım iki ülke arasındaki göç ve sınır güvenliği konularında gerilimlerin arttığı bir dönemde atıldı. ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) yetkilileri geri gönderilen göçmenlerin ABD’ye yasa dışı yollardan girdiğini ve çeşitli suçlara karıştıklarını belirtti.
Geri gönderilen göçmenlerin birçoğunun zor koşullarda ABD’ye ulaştığı ve sığınma talebinde bulunduğu bildirildi. İnsan hakları savunucuları ABD’nin bu adımını eleştirerek göçmenlerin haklarının ihlal edildiğini savundu. Göçmen Hakları Derneği Başkanı Jane Smith “Bu insanların geri gönderilmesi insan hakları açısından ciddi bir sorundur. Washington sığınma hakkını korumalı ve göçmenlerin güvenliğini sağlamalıdır” dedi.
İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas ise “Göçmenlik yasalarımızı uygulamaya ve ABD’de kalmak için yasal dayanağı olmayan kişileri sınır dışı etmeye devam edeceğiz” dedi.
Bakanlık “düzensiz göçü azaltmak ve caydırmak ve genişletilmiş kanun uygulama çabaları yoluyla yasadışı insan kaçakçılığını engellemek” için Çin ile birlikte çalıştığını söyledi. Göçmenlerin ne kadar süredir ABD’de bulunduğuna ilişkin sorulara yanıt vermedi.
Son yıllarda ABD Amerika’da kalma hakkına sahip olmayan Çin vatandaşlarını geri göndermekte zorlanıyor, çünkü Çin onları geri almamak için direniyor. Geçen yıl Meksika’dan ülkeye yasadışı yollarla giren Çinli göçmen sayısında bir artış olmuştu.
ABD sınır yetkilileri 2023 yılında güney sınırında 37 bini aşkın Çin vatandaşını tutukladı. Sayı bir önceki yılın 10 katıydı.
Çinli göçmenlerin ABD’ye neden geldiğine dair şüphelerini dile getiren eski başkan Donald Trump için Çinli göçü giderek daha fazla ses getiren bir konu haline geldi.
Asyalıları savunan örgütler bu söylemin Asyalılara tacizi teşvik edebileceğinden endişe ederken göçmenlerin kendileri de yoksulluk ve baskıdan kaçmak için geldiklerini söylüyor.
Bu yılın başlarında ABD ve Çin göç konularında işbirliğine yeniden başladı. Çin hükümeti “her türlü yasadışı göçe” kesinlikle karşı olduğunu söyledi. Çin’in ABD Büyükelçiliği mayıs ayında yaptığı bir açıklamada ülkenin kolluk kuvvetlerinin “ulusal sınırın huzuruna zarar veren suçları sert şekilde bastırdığını ve her türlü kaçakçılık örgütüne ve suçlulara karşı büyük baskı uyguladığını” belirtti.
Sınır dışı uçuşlarını takip eden bir hak savunucusu grup olan Witness at the Border’dan Thomas Cartwright’a göre bu yılın başlarında bir charter uçağı Çin’in kuzeydoğusundaki Şenyang şehrine sınır dışı edilen az sayıda kişiyi taşıdı.
İç güvenlik yetkilileri 30 Mart’taki uçuşta kaç kişinin bulunduğunu söylemedi ancak Gulfstream V tipi uçak tipik olarak 14 kişilik oturma kapasitesine sahip. Cartwright uçağın ABD’ye geri dönmeden önce Güney Kore’de de mola verdiğini bildirdi.
Hafta sonundaki büyük charter uçuşunun duyurusu Çinli göçmenlerin batı yarımküreye ulaşmak için kullandığı kilit rotaları kapatma çabalarının ortasında geldi.
Pazartesi günü ABD, Panama’ya yasadışı yollardan giren göçmenlerin ülkelerine geri gönderilme masrafını, ABD’ye gidenlerin kullandığı tehlikeli Darien Geçidi’ni kapatma sözü veren yeni başkanla varılan anlaşma kapsamında karşılayacağını açıkladı.
Ayrıca Ekvador Güney Amerika ülkesinin düzensiz göçte endişe verici artış gördüğü açıklamasının ardından 1 Temmuz itibariyle Çin vatandaşlarına vizeyi yeniden yürürlüğe koydu.
Ekvador Amerika kıtasında Çin vatandaşlarına vizesiz giriş hakkı tanıyan iki ülkeden biriydi ve Çinli göçmenlerin kuzeye, ABD’ye gitmek için kullandığı popüler bir başlangıç noktası haline gelmişti.