ABD’de göçmen krizi: Teksas yasası askıya alındı

ABD'de temyiz mahkemesi göçmenlerin yakalandıkları an tutuklanmasına izin veren Teksas eyalet yasasını durdurma kararı aldı. Bir gün önceki kararında ABD Yüksek Mahkemesi yasanın uygulanmasına izin vermişti.

Dünya 20 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Göçmenlerin ülkeye yasadışı yollardan girdikleri anlaşıldığı an yakalanıp tutuklanmasına izin veren Teksas eyalet yasası ABD yargısını ikiye böldü. Yüksek Mahkeme daha dün yasanın iptalini reddederken karardan saatler sonra temyiz mahkemesi yürütmenin durdurulmasına hükmetti.

ABD 5. Temyiz Mahkemesi’nin kararı aynı mahkemenin bir heyetinin Teksas’ın “SB4” olarak bilinen yasayı uygulamasının önünü açmasından haftalar sonra geldi.

Teksaslı yetkililer henüz yasa kapsamında tutuklama yapıldığını duyurmamıştı.

Yüksek Mahkeme kararı yasanın federal otoritenin açık ihlali olduğunu ve kaosa neden olacağını söyleyen Biden yönetiminin acil durum başvurusunu reddetmişti.

Yasanın mimarı Teksas Valisi Greg Abbott eyalette polise ve hakime göçmenleri yasadışı girişten tutuklama yetkisi veren yasanın kabulü için Başkan Joe Biden’ı çoktan karşısına almıştı.

Meksika kararlı: Geri gönderilenleri kabul etmeyeceğiz

Yüksek Mahkeme yasanın anayasaya uygun olup olmadığına değinmemiş, tedbir salı günü geç saatlerde kararını veren temyiz mahkemesine gönderilmişti.

Daha önce Meksika hükümeti Teksas eyaletinden hiçbir göçmenin ülke topraklarına geri dönmesini “ne olursa olsun” kabul etmeyeceğini söylemişti. Dışişleri Bakanı Alicia Barcena da reddettiği eyalet yasası uyarınca ülkeyi terk etmesi kararı verilen kimseyi geri almayacağını belirtmişti.

Meksika’nın ABD Büyükelçisi Roberto Velasco Alvarez de ülkesinin Teksas eyaletinden geri gönderilen sığınmacıları kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı: Hukuk mücadelesini sürdüreceğiz

ABD İç Güvenlik Bakanlığı da federal hükümetin zaten oldukça zor durumda olan işgücü açığını daha da artıracak olan yasaya karşı hukuk mücadelesini sürdüreceğini söyledi. Bakanlık SB4 olarak bilinen yasanın uygulanmasına yönelik hiçbir çabaya yardımcı olmayacağını bildirdi.

Yüksek Mahkeme heyetinin çoğunluğu davada ayrıntılı bir görüş yazmadı. Ancak yasanın yürürlüğe girmesine izin verilmesi kararı, liberal yargıçlar Ketanji Brown Jackson, Elena Kagan ve Sonia Sotomayor’un muhalefet şerhlerini çekti.

Jackson’ın da katıldığı sert bir muhalefet şerhinde Sotomayor “Mahkeme uzun süredir devam eden eyalet-devlet güç dengesini altüst edecek ve kaos yaratacak bir yasaya yeşil ışık yakıyor” diye yazdı.

Yasa, muhalifler tarafından on yıldan uzun bir süre önce bazı bölümleri yüksek mahkeme tarafından iptal edilen Arizona yasasından bu yana bir eyaletin göçmenlere yönelik en dramatik girişimi olarak değerlendiriliyor. Eleştirmenler ayrıca Teksas yasasının insan hakları ihlallerine ve ırksal profillemeye yol açabileceğini söyledi.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre yasayı “zararlı ve anayasaya aykırı” olarak nitelendirdi ve karışıklık yaratırken kolluk kuvvetlerine ağır bir yük getireceğini söyledi. Jean-Pierre Kongre’deki Cumhuriyetçilere konuyu federal bir sınır güvenliği tasarısı ile çözmeleri çağrısında bulundu.

Teksas ise yetkililerin güney sınırında devam eden bir kriz olarak nitelendirdikleri durum karşısında harekete geçme hakkı olduğunu savundu.

Güney sınırı boyunca yaşanan göçmen akını ve yasadışı geçişler nedeniyle yapılan tutuklamalar Aralık ayında rekor seviyelere ulaşmış ancak Ocak ayında yarı yarıya düşmüştü.

Washington-Teksas gerginliği kaos yarattı

Teksas Valisi Greg Abbott, Biden yönetimini sınır güvenliği konusunda yeterli önlem almamakla suçlayarak düzensiz göçmenlerin ABD’ye geçmek için çoğunlukla tercih ettiği Eagle Pass kentindeki sınır hattına yaklaşık dört kilometre uzunluğunda dikenli tel çekilmesini emretmişti.

Göçmenlerin yasadışı yollarda ülkeye girişini engelleyen ABD’nin güney sınırındaki dikenli teller. / Fotoğraf: AA

Biden yönetimi de sınır güvenliğinin federal hükümetin yetkisinde olduğunu belirterek, dikenli tellerin kaldırılması için ABD Yüksek Mahkemesi’ne başvurmuştu. Yüksek Mahkeme Meksika sınırının Rio Grande Nehri boyunca çekilen dikenli tellerin kaldırılmasına hükmetmiş ancak Texas Valisi Abbott’un bu karara uymayacağını açıklaması üzerine Biden hükümeti ile arasındaki anlaşmazlık tırmanmıştı.

Teksas Ulusal Muhafızları, mahkeme kararına rağmen 23 Ocak’ta ABD sınır devriyesinin işini yapmasına izin vermeyerek, dikenli telleri yerleştirmeye devam etmiş, 25 Cumhuriyetçi eyaletin valileri de ortak bildiriyle Texas’ın yanında olduklarını açıklamıştı. Bu durum ABD’de “iç savaş tehlikesi” olarak yorumlanmıştı.

Yargı süreci uzun süreceğe benzerken 17 Mart’ta Vali Abbott, bir Hizbullah üyesinin Teksas sınırından geçmesi olayını da paylaşarak Biden’ın göçmen politikasını topa tuttu. X hesabından yaptığı paylaşımda Abbott şöyle dedi:

“Sınırda yakalanan Lübnanlı kaçak göçmen ‘bomba yapmayı’ ümit eden bir Hizbullah teröristi olduğunu itiraf etti. Joe Biden’ın açık sınır politikaları bu terörü mıknatıslıyor. Amerika Biden’ın ölümcül politikalarına dört yıl daha dayanamaz.”

Teksas sınırından Hizbullah üyesi geçmiş: Bomba yapmaya geldimTeksas sınırından Hizbullah üyesi geçmiş: Bomba yapmaya geldim

Teksas durulmuyor: Göçmen merkezi yakınındaki otobüs durağına dalan sürücü 8 kişiyi öldürdüTeksas durulmuyor: Göçmen merkezi yakınındaki otobüs durağına dalan sürücü 8 kişiyi öldürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.