Teksas durulmuyor: Göçmen merkezi yakınındaki otobüs durağına dalan sürücü 8 kişiyi öldürdü

ABD'de ülke içindeki sular bir türlü durulmuyor. Dün Teksas eyaletinin Allen kentinde gerçekleşen silahlı saldırının ardından bugün yine Teksas'ta bir araç sürücüsü göçmen merkezinin çevresinde terör estirdi.

Dünya 9 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Teksas'ta bu sefer de bir araç göçmen merkezi yakınındaki otobüs durağına daldı. Fotoğraf: Shutterstock

ABD’nin Teksas eyaletindeki bir alışveriş merkezinde dün bir saldırgan AR-15 tüfeğiyle 7 kişiyi öldürdü ve 8 kişiyi de yaraladı. Daha sonra polis tarafından etkisiz hale getirilen saldırganın beyazların üstünlüğünü savunan bir ideolojiye sahip olup olmadığı araştırılıyor.

Mauricio Garcia adındaki saldırgana ait olduğu düşünülen sosyal medya hesaplarında beyazların üstünlüğünü savunan ve neo-Nazi görüşlerle ilgili olduğunu gösteren paylaşımlar olduğu bildirildi. Adını vermeyen bir yetkilinin aktardığına göre Garcia’nın göğsünde, aşırı sağcılar ve beyaz üstünlükçü gruplar arasında popüler olan ‘Sağ Kanat Ölüm Mangası’ ifadesinin kısaltması olan ‘RWDS’ yazılı bir arma vardı. CNN, Garcia’nın Nisan 2016’dan itibaren dört yıl boyunca güvenlik görevlisi olarak üç farklı şirket için çalıştığını söyledi.

Twitter eleştiri yağmuruna tutuldu

Öte yandan olayla ilgili olarak bazı kurbanların aileleri ve internet kullanıcıları, saldırıyı ve cesetleri gösteren anların Twitter’da rahatça dolaşıma girmesini eleştirdi. Bir cep telefonu kamerası ve internet bağlantısıyla herkesin yayıncı olabildiği bu dönemde sosyal medyada paylaşılan dehşet etkisi uyandıran görüntüler artık görmeye alıştığımız bir şey olsa da Twitter’ın, ABD’li milyarder Elon Musk’ın platformu devralmasından bu yana içerik denetiminde çok daha esnek hareket etmesi sorunları da beraberinde getiriyor.

Bu yeni tartışma, Twitter’ı kendisini okurlarına ne kadarını gösterebilecekleri konusunda zor kararlar almak zorunda kalan geleneksel gazetecilerle benzer bir konuma soktu. Gazete ve dergiler genellikle okurlarına kanlı görseller göstermekten kaçınıyor ancak Twitter gibi teknoloji şirketlerinin böyle bir uygulamayı gerçekleştirebilmesi için milyonlarca kullanıcıyı denetim altında tutması gerekiyor.

Meta ve Alphabet gibi teknoloji şirketleri, platformlarında şiddet içerikli görüntülerin yayılmasını azaltmak için büyük yatırımlar yapıyor. Ne var ki Musk, böyle bir yatırım yapmak bir kenara dursun, var olan çalışanlarını da azaltarak yangına körükle gitti. Platformda saldırgan ve trol içerikli paylaşımların artması sebebiyle Twitter eleştirilerin odağına olmaya devam ediyor.

Göçmen merkezine saldırı

Yine Teksas’ta ancak bu sefer Meksika sınırındaki Brownville kentinde başka bir olay daha yaşandı. Bir araç sürücüsü pazar günü göçmen ev evsizlerin kaldığı merkezin yakınlarındaki bir otobüs durağına daldı. Olayda sekiz kişi ölürken 10 kişi de yaralandı. Ölen ve yaralananların büyük bir kısmını Venezuelalı erkeklerden oluştuğu aktarıldı.

Sürücünün yaraları için tedavi olduktan sonra ‘dikkatsiz araç kullanmak’ suçundan tutuklandığını açıklayan yetkililer, bunun kasıtlı olarak gerçekleştirilen bir eylem olduğundan şüphelendiklerini dile getirdi.

Olayın tam da ABD’nin güney sınırındaki göçmenleri hızlı bir şekilde sınır dışı etmesine olanak sağlayan Covid-19 politikasının dolmasından dört gün önce gerçekleştirilmesi de dikkatlerden kaçmadı. ABD Başkanı Joe Biden, sırf bu politika sona erecek diye Meksika sınırına 1500 asker yığacağını açıklamıştı.

Yine ABD, yine bir silahlı saldırı: 8 ölü, 7 yaralıYine ABD, yine bir silahlı saldırı: 8 ölü, 7 yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.