Hindistan 2027’ye kadar en büyük 3. ekonomi olmayı hedefliyor

Hindistan Maliye Bakanlığı'nın raporuna göre dünyanın beşinci büyük ekonomisi 2027 yılına kadar 5 trilyon dolarlık GSYH ile dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi haline gelecek.

Ekonomi 31 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Şu anda 3,7 trilyon dolar GSYH'si olan Hindistan, 2027'ye kadar 5 trilyon dolarla gelişmiş ülke statüsüne geçmeyi hedefliyor.

Hindistan Maliye Bakanlığı hazırladığı raporda ülkenin 2024 mali yılında yüzde 7 ya da üzerinde büyümesini beklediğini ve 2027 yılına kadar 5 trilyon dolarlık gayrisafi yurtiçi hasılasıyla (GSYH) dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi haline gelebileceğini belirtti. Hindistan’ın Baş Ekonomi Danışmanı Anantha Nageswaran hükümetin hedefinin 2047 yılına kadar gelişmiş bir ülke olmak olduğunu söyledi.

Nageswaran raporda Hindistan’ın büyümesinin temel itici güçlerini açıklarken “İç talepte, yani özel tüketim ve yatırımda görülen sağlamlık hükümetin son on yılda uyguladığı reform ve tedbirlerden kaynaklanıyor” dedi. Hem fiziksel hem de dijital altyapıya yapılan yatırımların arz tarafını ve üretimi artırmaya yardımcı olduğunu ifade eden Nageswaran “Bunun sonucu olarak 2025 mali yılında reel GSYH büyümesi muhtemelen yüzde 7’ye yakın olacak” dedi.

Goldman Sachs: Hindistan ekonomisi 2075'te ABD'yi geçecekGoldman Sachs: Hindistan ekonomisi 2075’te ABD’yi geçecek

Hindistan’ın mali yılı 1 Nisan’da başlıyor ve 31 Mart’ta sona eriyor. Bu yılki hedefin tutturulması halinde Hindistan’ın GSYH’si üst üste üçüncü kez yüzde 7 oranında artmış olacak. Ülkenin GSYH’si şu anda 3,7 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Goldman Sachs’a göre ise Hindistan 2075 yılına kadar sadece Japonya ve Almanya’yı değil, ABD’yi de geride bırakarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olmaya hazırlanıyor.

Şu anda Hindistan, ABD, Çin, Japonya ve Almanya’nın ardından dünyanın en büyük beşinci ekonomisi konumunda.

Hindistan kara delikleri incelemek için uydu fırlatan ikinci ülkeHindistan kara delikleri incelemek için uydu fırlatan ikinci ülke

Tesla, Çin'den sonra bir fabrika da Hindistan'a kuracakTesla, Çin’den sonra bir fabrika da Hindistan’a kuracak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.