ABD: IŞİD lideri Usame El Muhacir Suriye’de öldürüldü

ABD ordusu, Suriye'nin doğusunda gerçekleştirdiği bir saldırıda IŞİD liderlerinden Usame El Muhacir'i öldürdüğünü duyurdu. Ordunun Muhacir'in kimliğini nasıl teyit ettiği ise bilinmiyor.

Dünya 10 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
AGM-114 Hellfire füzesi atan bir MQ-9 insansız hava aracı. Fotoğraf: ABD Hava Kuvvetleri

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) dün yapılan açıklamada, terör örgütü IŞİD lideri Usame El Muhacir’in 7 Temmuz Cuma günü MQ-9 tipi insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlenen saldırıda öldürüldüğü bildirildi.

Ordunun öldürülen kişinin Muhacir olduğunu nasıl teyit ettiği ise bilinmiyor. Açıklamada saldırı sırasında herhangi bir sivilin öldüğüne dair bir bulgu olmadığı da belirtildi. Bununla birlikte bir sivilin yaralandığı düşünülüyor. CENTCOM Komutanı Orgeneral Erik Kurilla, “IŞİD’in bölge genelinde yenilgiye uğratılması konusundaki kararlılığımızı sürdürdüğümüzü açıkça gösterdik” dedi.

IŞİD liderinin öldürüldüğü saldırıdan bir gün önce MQ-9’ların Rus savaş uçakları ile karşı karşıya geldiği ve söz konusu İHA’ların kaçış manevraları yapmak zorunda kaldığı video görüntüleri yayımlanmıştı.

Öte yandan Rusya’nın Uzlaştırma Merkezi Başkanı Amiral Oleg Gurinov, Rus ve Suriye ordularının bugün sona erecek altı günlük ortak tatbikata başladığını duyurmuştu. Gurinov, Suriye devlet medyasında yer alan açıklamalarında Moskova’nın, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde İHA’larla yaptığı uçuşlardan endişe duyduğunu belirtmiş ve bu uçuşları, iki ordu arasında çatışmaları önlemeyi amaçlayan ‘protokollerin sistematik bir ihlali’ olarak nitelendirmişti.

Washington, IŞİD’in 2019’da Suriye’de kontrol altında tuttuğu son toprakları da kaybetmesinin ardından ülkedeki baskın ve operasyonlarını artırdı. ABD’li komutanlar, IŞİD’in bölgede önemli bir tehdit olmaya devam etse de hareket kabiliyetlerinin azaldığını ve örgütü organize etme becerisinin zayıfladığını söylüyor.

CENTCOM, bu kapsamda işbirliği yaptığı güçlerle haziran ayında Irak ve Suriye’de toplam 37 operasyon gerçekleştirdiğini, bunların 30’unun Irak’ta, yedisinin ise Suriye’de gerçekleştirildiğini bildirmişti. 

Suriyeli muhalif gazeteci Türkiye'de tutuklandı: Ailesi, sınırdışı edildiğinden şüpheleniyorSuriyeli muhalif gazeteci Türkiye’de tutuklandı: Ailesi, sınırdışı edildiğinden şüpheleniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.