ABD: Rusya, Kuzey Kore’den gıda karşılığında silah istedi

Beyaz Saray, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı sürdürmek için Kuzey Kore'den gıda temini karşılığında silah ve mühimmat istediğine dair ellerinde kanıtlar olduğunu iddia ediyor.

Dünya 1 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Rusya, Ukrayna'daki savaşa devam etmek için Kuzey Kore'den gıda karşılığında mühimmat istedi. Fotoğraf: AA

Bahmut’ta 3 haftadır devam eden çatışmalar sırasında büyük asker ve mühimmat kaybı yaşayan Rusya’nın, savaşa devam edebilmek için Kuzey Kore’den iki düzineden fazla silah ve mühimmat talep ettiği iddia edildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby tarafından dillendirilen iddiada Rusya’nın silah karşılığında Kuzey Kore’ye gıda teklifinde bulunduğu belirtildi.

Bu kapsamda Kremlin’in Pyongyang’a bir heyet göndermeye çalıştığını öne süren Kirby, iki ülke arasında yapılacak olası bir silah anlaşmasının BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olacağının altını çizdi

Öte yandan ABD, Rusya’nın önde gelen müttefiklerinden biri olarak görülen Çin’in de Rusya’ya silah ve mühimmat sağlamayı düşündüğünü belirtiyor. Bununla birlikte Beijing’in Rusya’ya mühimmat teslimatı gerçekleştirdiğine dair henüz somut bir kanıtın olmadığı ifade ediliyor.

Kim Jong Un döneminin en kritik gıda krizi

Uzmanlar Kuzey Kore’de yaşanmakta olan gıda krizinin, 11 yıllık Kim Jong Un iktidarı döneminin en kötü seviyelerine ulaştığını söylüyor. Uydulardan elde edilen veriler, Kuzey Kore’nin geçen sene, 2021’e kıyasla 180 bin ton daha az gıda ürettiğini gösteriyor. Ülkenin sınırlarının kapalı olması, yardım kuruluşlarının kriz anlarında ülkeye yardım göndermesine engel oluyor.

Kim bu ay yaptığı bir açıklamada gıda sorununa karşı tarım üzerindeki devlet kontrolünü güçlendirmek ve tahıl üretimini artırmak için birtakım önlemler alınacağı konusunda söz verdi.

Ukrayna ve Rusya’nın uğruna kıyasıya mücadele ettiği Bahmut: Nedir bu şehrin hikmeti?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.