Dünya 25 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

ABD Seçim Günlüğü 2: Milyon dolarlık sabıka fotoğrafının yıl dönümü ve kimi ‘ağlak’ Demokratlar…

ABD seçimlerine yaklaşırken her günün öne çıkan olay ve analizlerini derlediğimiz ABD Seçim Günlüğü serimizin ikinci bölümündeyiz. Bugün milyon dolarlık sabıka fotoğrafından bir takım "ağlak" demokrat tartışmalarına yakından bakacağız...

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimleri soluksuz izlediğimiz bir sürece imza atıyor. Öyle ki her geçen gün bir öncekinden daha farklı bir sürece tanık oluyoruz. Bir yanda ikinci dönemi için hiçbir şeyi şansa bırakmak istemeyen, bütçenin her bir kuruşunu da kendilerinden çok dünyadaki savaşları finanse etmek için kullanan Demokratlar diğer yanda da bütçe konusunu kendi lehlerine çevirmek istedikleri için dünyaya barış getireceğini iddia eden aşırı sağcı Cumhuriyetçiler…

Demokratlar seçim işini o kadar şansa bırakmak istemedi ki allem edip kallem edip mevcut başkan Joe Biden’ı onurunu da kırmadan saf dışı bıraktılar. Bundan birkaç gün öncesine kadar yalnızca bir başkan yardımcısı olan Kamala Harris artık başkan adayıyken, Biden da kendi isteğiyle kenara çekilen (!) yorgun bir demokrat oldu. Harris’in gençliği de enerjisi de Demokratların kampanyasına adeta can getirdi. Bağışlar rekor kırdı anketler de ivme yükseltti.

Eski Başkan Donald Trump liderliğindeki Cumhuriyetçiler cephesinde de işler biraz tersine dönmeye başladı. Temmuz’daki suikast girişiminden sağ kurtulan hakkında düzinelerce suçlama olan hatta sabıka fotoğrafı bile olan Trump “tam kazandım” derken Harris’in yarışa dahil olmasıyla biraz sendeledi desek yanılmış olmayız. Öyle ki Trump’a destek için aileden demokrat olan bağımsız aday Robert F. Kennedy Jr. da Cumhuriyetçilerin safına katıldı.

 Anketler ne diyor?

The Guardian’da yer alan son 10 günün anket ortalamasına göre Harris liderliğindeki Demokratlar Trump ve Cumhuriyetçilere fark atmış durumda.

🔵Harris, yüzde 48,4 onay oranına sahipken,
🔴Trump ise yüzde 45,3’te kaldı.


🤔 Peki, Kennedy’nin Trump desteği eski başkanın işine yarayacak mı?

Aşı karşıtlığı gibi konularda Trump’a yakın bir çizgide olduğu bilinen Kennedy’nin eski başkana destek vermesi birçoklarını şaşırtmadı. Çünkü zaten geçtiğimiz aylarda Trump’ın Kennedy’yi kendi yanına çekmek için bir dizi atılımlar yaptığı iddia ediliyordu. Bağımsız olarak katıldığı seçimlerde yüzde 5’lik bir onayı olan Kennedy’nin sağlayacağı oy, fark bu kadar azken, en az salıncak eyaletler kadar etkili olacak.

Son yapılan anketler, başkanlık kampanyasını askıya alan ve Trump’a destek veren Robert F. Kennedy Jr. hakkında bazı şeyleri netleştiriyor. Mesela, anketler Cumhuriyetçilerin Kennedy hakkında Demokratlardan daha olumlu görüşe sahip olduğunu gösteriyor.

Pew Araştırma Merkezi’nin Temmuz ayında yaptığı bir anket, Kennedy’yi destekleyen seçmenlerin yaklaşık yarısının temel motivasyonunun alternatifsizlik olduğunu ortaya koymuştu. Yani ne Biden (henüz yarıştan çekilmemişti) ne de Trump diyenler, “bari oyumuz boşa gitmesin” diyerek tercihlerini Kennedy’den yana yapacaktı. Ancak destekçileri dahi onu yeterince tanımıyordu, şöyle ki Kennedy’e oy vermeyi düşünen 10 kişiden sadece 3’ü aday hakkında detaylı bilgiye sahipti.

Harris’in aday olarak sahneye çıkması, Kennedy’nin umutlarını da zedeledi. Ağustos ayında yapılan bir Pew anketi, Harris’in Kennedy’nin pahasına destek kazandığını ileri sürdü. Daha önce Kennedy’yi düşünen bazı kadın ve beyaz olmayan seçmenlerin Harris’e yöneldiği ortaya çıktı.

Analiz 🔎: Kennedy’nin tek hanelere düşen onay oranı içinde Harris etkisiyle Demokratlara yönelen fazlasıyla kadın olacak gibi. Haliyle zaten Trump’a oy vermeye niyetli Cumhuriyetçilere sempatik görünen bir Kennedy, eski başkanın çok da işine yarayacağa benzemiyor.

Ama Trump yine de mutlu…

via GIPHY

Trump, Kennedy’nin kendisne desteğini memnuniyetle kabul ettikten sonra çok konuşulacak bir şey söyledi. Eski başkan kasım ayındaki seçimlerden galip çıkarsa JFK suikastı dosyalarını yayınlama sözü verdi.

Ülkenin en ünlü Demokrat ailelerinden birinin mensubu olan Kennedy, Glendale, Arizona’da bir Cumhuriyetçi mitinginde sahnede Trump’a eşlik ederken kalabalık da coşkuyla ikiliyi selamladı.  Kennedy’nin desteğine oldukça sevinen Cumhuriyetçiler, “Bobby! Bobby!” sloganları attı.

Coşkulu kalabalığın karşısına çıkan Kennedy, Cumhuriyetçilerin sloganı “Make America Great Again”e de (Amerika’yı yeniden yücelt) küçük bir katkıda bulundu. “Make America Healthy Again” diyen aşı karşıtı Kennedy, Trump ile birlikte daha sağlıklı nesiller için çalışacaklarının sinyalini verdi. Eğer Trump seçimleri kazanırsa aşı karşıtı Kennedy’e sağlık bakanlığında bir mevki mi ayarlar onu bilmiyoruz ancak bir koltuk alacağı da kesin. Geçen ay Milwaukee’deki Cumhuriyetçi Ulusal Kongre’de Trump ve Kennedy yan yana gelmişti. O dönemde Trump’ın Kennedy’nin desteğini istediği ve ikilinin Kennedy’ye gelecekteki Trump yönetiminde iş verilmesi olasılığını konuştuğu iddia edilmişti.

Milyon dolarlık sabıka fotoğrafının yıldönümü…

Trump, seçim sonuçlarına müdahale davasında teslim olduktan sonra çekilen sabıka fotoğrafını seçim kampanyasında propaganda aracı olarak kullanmaya başlamıştı. İşte bugün o fotoğrafın yıl dönümü… Ve ABD tarihine sabıka fotoğrafı olan ilk eski başkan olarak altın harflerle geçen Trump, yıldönümü vesilesiyle de biraz para kazanmak istiyor gibi.

Sabıka fotoğrafıyla başlattığı seçim kampanyasının geçen yıldan kalma gönderisini yeniden paylaşan Trump, “Birinci yıldönümümüz kutlu olsun” diye yazdı. Haliyle kendi bağış sayfasını da X kullanıcıları arasında yeniden çok konuşulacak biçimde dolaşıma soktu.

Trump’ın kendi bağışına milyon dolarlar kazandıran sabıka fotoğrafı aynı zamanda birçok kişinin de gelir kapısı olmuştu. Fotoğrafın yer aldığı kupalar ve giysiler hâlâ revaçta.

Biraz da Demokratların cephesi…

Çalışma arkadaşım Beyza Topçu dün epey bir yer vermişti Demokratlara dair son gelişmelere. Ancak benim şansıma bugün o taraf biraz sakin. Demokratların bugünkü gündemi Harris’in Başkan Yardımcısı adayı Tim Walz’un oğlu. “Neden” diye sorduğunuzu duyar gibiyim, hemen cevap vereyim: Duygusal olduğu için… Walz’un oğlu dışında analistlerin endişelerine de değineceğiz. Keza, Trump’ın karşısında iyi bir ivme yakalayan Harris’in bunu sürdürüp sürdüremeyeceğine ilişkin bir takım endişeler mevcut.

Çok duygulandı ve bunu hiç saklamadı. Walz’ın oğlu babasının Demokratların Kongresinde sahneye çıktığı o an, duygularını kontrol edemedi. Peki, etmeli miydi? Bence hayır. Ancak sosyal medya maruz kaldığı zorbalığa bakılacak olunursa birçok ABD’li benimle aynı fikirde değil gibi.

Gus’ın tepkisi ilginç tartışmaları da beraberinde getirdi… Kimisi dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunu (DEHB) işaret etti, kimisi anksiyete dedi. Bazılarına göre ise “şımarık bir ergendi.” Henüz 17 yaşında olan Gus için yapılan negatif yorumların çoğu Cuhmuryetçi mahalleden geliyor.

Demokratlar ise “Ebeveynini gerçekten seven bir evlattan başka bir şey göremediklerini” söylüyorlar. Babasının şimdilik önüne geçen 17 yaşındaki Gus’ın bu süreçten fazla etkilenmemesini temenni edelim.

Kamala iyimserliği 🤗

21 Temmuz’da ABD Başkanı Joe Biden adaylıktan çekildi ve Harris’i Demokrat Parti’nin başkan adayı olarak destekleyerek sosyal medyada bir fırtınanın fitilini de ateşledi. Bunu hemen takip eden kampanya bağışlarındaki artış da Trump’ın kaybetme olasılığına dair inancı artırdı. Harris’in kampanyası yalnızca Temmuz ayında yaklaşık 130 milyon dolar topladı. Bu, Reuters’in Federal Seçim Komisyonu’ndan aldığı verilere ilişkin bir analize göre, Cumhuriyetçi rakibi eski Başkan Donald Trump’ın topladığı 27 milyon doların neredeyse beş katıydı.

Harris’e duyulan coşku en başından beri ortadaydı. Demokratik siyasi eylem komitesi ActBlue, Harris’in başkanlık kampanyasını başlatmasından sonraki 24 saat içinde en yüksek bağışlarını açıkladı. Harris’in, kampanyasının ilk dört haftasında yaklaşık 500 milyon dolar topladığı belirtildi.

Harris yalnızca kampanya parasında lider değil.

  • Anketler Harris’in seçmenleri kontrol altına alma konusunda selefine göre önemli bir gelişme kaydettiğini gösteriyor.
  • Yarış yakın seyrediyor ve net bir lider yok ancak Biden’ın Trump’ın gerisinde kaldığı bazı anketler tersine döndü
  • Siyah, İspanyol ve genç seçmenlerden Trump’a göre daha fazla destek alıyor.

Ancak değişken eyaletler seçimlerin kazanıldığı ve kaybedildiği yerlerdir. Harris’in yarattığı bu iyimserliği sürdürüp sürdüremeyeceğine dair hala güçlü bir veri yok. Haliyle Harris rüzgarı kısa süreli mi etkili olacak, yoksa Demokratları kasıma kadar taşıyacak mı merak konusu.

Future Forward’a başkanlık eden Chauncey McLean, Harris’in, kendisini 2020’de Beyaz Saray’a getiren siyahlar, hispanikler ve genç seçmenlerden oluşan Biden koalisyonunu henüz tam anlamıyla yeniden inşa edemediğine dikkat çekti. “Harris tarafı iyimser anketlerin gerçeği tam olarak yansıtmayabileceğinin farkında” diyen McLean, “Rakamlarımız kamuoyunda gördüğünüzden çok daha az pembe” diye konuştu.

ABD seçim günlüğü: Harris resmen aday, Kennedy yarıştan çekildi ve Trump bildiğimiz gibiABD seçim günlüğü: Harris resmen aday, Kennedy yarıştan çekildi ve Trump bildiğimiz gibi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.