ABD seçim günlüğü: Harris resmen aday, Kennedy yarıştan çekildi ve Trump bildiğimiz gibi

ABD'de başkanlık seçimlerinde son durum: Demokratların Ulusal Kongresi'nin son gününde Harris adaylığını resmen ilan etti. Trump Arizona'daydı ve göçmen sorununun sorumlusu olarak Harris'e işaret etti. Kennedy de yarıştan çekildiğini açıkladı.

Dünya 24 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Bundan sadece beş hafta öncesine kadar Kamala Harris sadece ABD başkan yardımcısı ve kasımdaki seçimlerde ABD Başkanı Joe Biden yeniden seçilirse dört yıl daha başkan yardımcılığı yapacaktı. Şimdiyse Harris Demokratların başkanlık yarışındaki resmi adayı oldu. Eğer seçimi Harris kazanırsa Amerika’nın ilk siyahi ve Hintli kadın başkanı olacak. Belki de hayatının en büyük sahnesi olan Demokrat Parti’nin Ulusal Kongresinin son günü sahneye çıkan Harris ekonomi, göçmen sorunu ve kürtaja yaklaşımını Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ın gündemiyle karşılaştırdı.

Harris’in sahnede olduğu saatler Trump da seçim kampanyası için önce Las Vegas, sonra da Arizona’daydı. Hedefinde Harris vardı, Trump’a göre de Demokratların adayı başkan yardımcısı olduğu süre boyunca verdiği sözleri yerine getirememişti.

Bu arada seçimlere bağımsız olarak katılan ve başa baş giden yarışta belirleyici olabilecek bağımsız aday Robert F. Kennedy Jr’ın yarıştan çekilme olasılığı bir süredir konuşuluyordu. Bunun bir işareti olarak Kennedy dün Arizona’daki oy pusulasından adaylığını çekti. Arizona hamlesinin üstünden bir gün bile geçmeden bu kez Phoenix’te düzenlediği basın toplantısıyla kampanyasına tamamen son verdi. Üstelik Trump’ı desteklediğini de açıkladı. Evet, Demokrat Parti’yle özdeşleşmiş Kennedy ailesinden nur topu gibi bir Cumhuriyetçi doğuyor.

📈23 Ağustos’ta anketler ne gösteriyor?

Ülke çapındaki anketlerin ortalaması New York Times tarafından hazırlanmış.

🎙️Demokratların Ulusal Kongresi’nde son gün sahne Kamala’nın

Demokratların Ulusal Kongresi’nin son günü Harris’in resmen Demokratların adayı ilan edildiği gün oldu.

👉Kongrenin ilk günü Biden meşaleyi Harris’e devrettiği gözü yaşlı konuşmasını yaptı.
👉İkinci gün sahneye Obamalar hükmederek Trump’ı “Göçmenler siyahilerin işlerini ellerinden çalıyor” söylemini tersine çevirdi.
👉Üçüncü gün de sahnede eski ABD Başkanı Bill Clinton, talk show sunucusu Oprah Winfrey ve Harris’in başkan yardımcısı adayı Tim Walz vardı ve onların gündemi daha çok “neşe” ve çocuksuzluk üstüne eğildi.

Dördüncü ve son gün parlayan kişi ise Demokratların parti içinde gençleşmenin işareti olarak gördüğü yeni adayı Harris oldu. Bu Harris’in hayatı boyunca yaptığı en ses getiren konuşma oldu belki de. Evet, politikalarını gittiği eyaletlerde düzenlediği ve düzenleyeceği mitinglerle anlatması mümkün ama şu anda başa baş giden yarışta eski başkanların da katıldığı bu Ulusal Kongre, Harris’in konuştuğu en büyük sahne oldu.

Peki neler söyledi bu konuşmasında Harris?

‘Özgürlük’ için mücadele ve ‘hükümet müdahalesi’ sorunsalı: Harris konuşmasında “özgürlük” konusu hakkında uzun uzun konuştu ve kürtaj gibi ABD siyasetinde son dönemde en büyük sorunlardan biri haline gelen konuları “hükümet müdahalesi sorunsalı” olarak nitelendirdi. Cumhuriyetçilerin kürtaj konusuna yaklaşımını eleştiren Harris “Basitçe söyleyeyim akıllarını kaçırmışlar” dedi.

Yarışa özel hayat da dahil oldu: Harris kendi yetiştirilme tarzıyla Trump’ınkini doğrudan karşılaştırmadı belki ama bu hafta konuşan diğer çoğu konuşmacı, Trump’ın emlak kralının oğlu olarak yaşadığı hayatla Harris’in etnik kökeninden dolayı verdiği mücadeleleri doğrudan karşılaştırdı. Ayrıca Harris’in savcı olarak geçmişi de gündeme getirilerek çetelerle, tecavüzcülerle ve dolandırıcılarla mücadelesi anlatıldı. Bu da Trump’ın yargılandığı davalar göz önüne alınınca manidar.

Felaket tellallığı: Harris ikinci bir Trump döneminin olası sonuçlarına da değindi. Trump’ın “pek çok açıdan ciddiyetsiz bir adam” olduğunu da notlarına ekledi. Yüksek Mahkeme’nin Trump’a görevdeyken gerçekleştirdiği eylemler için yargı dokunulmazlığı verme ihtimaline değinen Harris, “Trump’ı bir de korkuluklar olmadan hayal edin” dedi.  “Bu seçimle birlikte ulusumuz geçmişin acımasızlığını, kinizmini ve bölücülüğünü geride bırakmak için değerli ve kısa süreli bir fırsata sahip” diyen Harris “İleriye doğru yeni bir yol çizmek için şansımız var. Herhangi bir partinin ya da hizbin üyesi olarak değil, Amerikalılar olarak” diye devam etti.

Amerika’da bir Filistin sorunu

Harris konuşması sırasında Gazze savaşına değinerek kongrenin ambargosunu delmiş oldu. İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu söyleyen Harris, Gazze’de dökülen kanın “kahredici” ve “yürek parçalayıcı” olduğunu sözlerine ekledi. Ateşkes anlaşması için “şimdi tam zamanı” olduğunu da söyledi.

Paragrafın başında Harris’in ambargoyu deldiğini söylemiştik ya, burada mecaz falan yapmıyoruz. Ulusal Kongre’de Biden yönetiminin İsrail politikasına karşı olan “Bağlantısız” delegelerin konuşmasına gerçekten de izin verilmedi. Washington Post’a göre Demokrat liderler kongrede Gazze savaşından bahsedilmesinin parti içindeki birliği bozacağından endişe ediyordu. Kongre organizatörlerinin fikrini değiştirmek isteyen Bağlantısızlar, konuşmaların yapıldığı United Center’ın dışında oturma eylemi düzenledi ama amaçlarına ulaşamadılar.

📌Biden yönetimi içinde Harris Filistin konusunda sesi en gür çıkan siyasetçi olarak görülüyordu ama kongrede Bağlantısızların konuşmasına izin verilmemesinin anketlerde karşılığı olabilir. Zaten Müslüman Kadınlar Harris’i Destekliyor grubu da bu kararın bir sonucu olarak dağılacağını duyurdu.

👉Harris’i desteklediğini geçen ay açıklayan Birleşik Otomobil İşçileri sendikası da kongre organizatörlerinden Filistinli Amerikalıların konuşmasına izin vermesini istedi. Sendika “Gazze’deki savaşın sona ermesini istiyorsak başımızı kuma sokamayız, Demokrat Parti’deki Filistinli Amerikalıların sesini duymazdan gelemeyiz” dedi. 

Aslında kongrenin bu kararı çok da şaşırtıcı değil. 11’inci ayına girecek savaşta İsrail’in en büyük destekçisi de Biden yönetimi oldu. En son 13 Ağustos’ta İsrail’e 20 milyar dolarlık silah satışına yeşil ışık yakıldı.

Trump’ın gündemi: Göçmen sorunu

Cuma sabahı Las Vegas’da olan Trump öğleden sonrasını Arizona için ayırdı. Arizona sınır eyaleti olması açısından seçimlerde önem taşıyor. Malum, ABD’nin iç sorunlarının başını Meksika’dan göç akını çekiyor. Trump da bu fırsatı kullanarak “Seçim çok basit. Ya Kamala’nın suçluları topluca affetmesini seçeceksiniz ya da Trump’ın suçluları topluca sınır dışı etmesini” dedi. Trump’a göre ne Harris ne de Biden göçmen sorunuyla yeterince mücadele edememişti. “Harris unvanını sevdi ama işini yapmak istemedi ya da tembeldi” diye söze girişen Trump “Ve muhtemelen tembel olmasından daha da önemlisi sınırların açık olmasını istiyor” diye devam etti.

Göçmen sorununu çözmekteki vaatleri: Göçmenleri topluca sınır dışı etmek, ABD-Meksika sınırına duvar örme işini bitirmek, doğuştan vatandaşlık hakkını sonlandırmak ve Müslümanların çoğunlukta olduğu bazı ülkelerden ABD’ye giriş yasağını yeniden getirmek.

🔴TelevisaUnivision’s Strategy & Insights and Media’nın Media Predict ile ortaklaşa yaptığı yeni ankete göre Harris, Arizona’daki Hispanik seçmenlerin yüzde 59’unun oyunu alarak, yüzde 34’lük oy oranına sahip Trump’ı epey geride bıraktı. Ancak bu seçmenlerin üçte biri hâlâ kime oy vereceklerinden emin değil. Hispanikler seçimlerde nüfusun yüzde 20’sini oluşturuyor. Yani onlardan alınacak oylar savaşın sonuçlarını belirlemekte etkili olacak.

Kennedy yarışa veda etti

Bağımsız başkan adayı RFK Jr. Arizona’daki oy pusulasından resmen çekilmek için evraklarını dün resmen teslim etti. Aradan bir gün bile geçmeden bu kez Phoenix’te düzenlenen basın toplantısında kampanyasını askıya aldığını açıkladı. Buna göre seçim için can alıcı eyaletlerde adı oy pusulasında yer almayacak. Bu eyaletler kararsızların etkili olduğu eyaletler. Diğer eyaletlerdeyse oy pusulasında kalmayı sürdürecek.

Büyük resim: Trump, Kennedy’nin adaylığını çektiği saatlerde Arizona’daydı. Eski başkan ayrıca Kennedy’nin adaylığını çektiğini açıkladığı Phoenix’in Glendale banliyösünde miting düzenledi aynı zamanlarda. Bu kadar  Trump önceki günlerde “Kennedy’nin yarıştan çekileceğini bilmiyordum. Çekilirse onu yanımda görmekten mutluluk duyarım. Severim onu, zeki bir adam” demişti.

👉Kennedy basın toplantısında Trump ile gerçekleştirdiği görüşmelerden de bahsetti: “Birçok kilit konuda aynı fikirde olduğumuzu keşfetmek beni şaşırttı. Bu toplantılarda birlik olup güçlerimizi birleştirmemizi önerdi. Abraham Lincoln’ün rakipler takımı hakkında da konuştuk. Bu düzenleme, hemfikir olduğumuz varoluşsal konularda birlikte çalışırken farklı düşündüğümüz konularda alenen ve özel olarak, gerekirse ciddi ciddi anlaşmazlık yaşamamıza imkan tanıyacaktır.”

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler yarışta baskın taraf olsa da her iki partinin birbirine ne kadar yakın oylara sahip olduğunu en üstteki grafikten anlamanız mümkün. Ama Kennedy bu yılın büyük kısmında aldığı oy oranını yüzde 10 oranında tutmayı başardı. Üstelik kararsız eyaletlerin anketlerinde büyük ölçüde öne çıktı.

🔴Harris’in başkanlık yarışında bayrağı Biden’dan devralması, Biden’dansa Kennedy’yi tercih edenleri bir kez daha Demokrat Parti’ye çekti. Pew Araştırma Merkezi’nin bu ayın başlarındaki anketinde Harris’in bir ay içinde elde ettiği altı puanlık artışın büyük kısmının Kennedy’yi destekleyenlerden geldiğini gösteriyor. Zaten Kennedy çekilme konuşmasında da “Seçimde zafere giden akılcıl yola sahip olduğuma dair artık hiçbir inancım yok” dedi. 23 Ağustos’ta ülke genelinde seçim anketlerine Kennedy de dahil edildiğinde şöyle bir durum çıkıyor ortaya:

Anket derlemesi: NYT

Kennedy ailesinden bir Cumhuriyetçi mi doğuyor: RFK Jr Trump'a destek için yarıştan çekilmeyi düşünüyorKennedy ailesinden bir Cumhuriyetçi mi doğuyor: RFK Jr Trump’a destek için yarıştan çekilmeyi düşünüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.