15 yıldır genital bölgesindeki ağrıyla yaşıyor: Derimin altında yanan böcekler var

ABD'de yaşayan Scarlet isimli genç kadın 15 yıldır vulvasındaki yanma hissiyle baş etmeye çalışıyor. Psikolojisi de bozulan kadın doktora gittiğinde çift vajinası olduğunu öğrendi. Ancak yaşadığı hastalık bununla alakalı değil.

Popüler 29 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Temsili fotoğraf.

Scarlet Kaitlin Wallen 21 yaşında genç bir kadın. 15 yıldır sürekli genital uyarılma bozukluğu (PGAD) yaşıyor. Yani genital bölgesinde durmaksızın acı veren bir yanma hissi var. Bu hastalık ilk defa onda ortaya çıkmadı, ama Scarlet’in hissettikleri diğerlerinden farklı. Hastaların çoğu cinsel uyarılma yaşarken o acı duyuyor. Altı yaşından bu yana doğal olarak uyarılmış gibi hissediyor ve bu nedenle çocukluğunda arkadaşlarıyla sokakta oynayamadı. Tek istediği yatağa uzanıp kıvrılmak oldu hep.

Hürriyet’ten Selin Irmak Kaçmaz’ın çevirisine göre büyüdükçe bu durum okula gitmesini de engelledi ve tam zamanlı bir işe hiçbir zaman giremedi. Sadece 13 yaşında ilk kez regl olduğunda bu histen kurtuldu ama bu da birkaç gün sürdü. Daha sonra yeniden çok daha şiddetli bir acı yeniden genital bölgesinde kendisini gösterdi. ABD’de yarı zamanlı kurye ve sanat öğrencisi olan Scarlet yaşadığı acıyı “derimin altında yanan böcekler var, sanki cinsel organım yanıyormuş gibi hissediyorum” sözleriyle tanımlıyor.

Psikolojisi bozuldu

PGAD, Scarlet’in hayatını fiziksel olduğu kadar psikolojik anlamda da oldukça etkiliyor. Stres ve ağrı ona şiddetli anksiyete ve obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) teşhisi konmasına yol açtı. İçine kapanık biri haline geldi ve ruh sağlığı kötüleşti. Anksiyetesi nedeniyle arkadaş edinmekte zorlanıyor ve PGAD’nin alevlenme ihtimaline karşı insanların yanında uzun süre kalamıyordu.

Scarlet 2020 yılında liseden mezun olmadan hemen önce endişe ve kaygı yaşamadan üniversiteye devam edebilmek için ilk kez bir doktora göründü. Doktora gitme sürecini anlatan Scarlet “18 yaşıma geldiğimde vücudumun bana saldırdığından oldukça emindim. Bu yüzden aileme bir mektup yazdım. Onlara yüz yüze söylemek istemedim ama o kadar kötüye gidiyordu ki artık onlardan saklayamıyordum. Durmak bilmeyen bir sinir ağrım olduğunu, hatta bunun ağrı bile olmadığını, daha kötü olduğunu yazdım. Onlara bunun kontrol edemediğim bir şey olduğunu söyledim” diyor. Scarlet yatırım bankacısı olan 54 yaşındaki babasının yardımıyla Kaliforniya’daki San Diego Cinsel Tıp Kliniğine yönlendirildi. Klinisyen Dr. Irwin genç kadının antidepresan kullanımının neden olduğu cinsel organlarda uyuşma gibi diğer cinsel işlev bozukluklarının yanı sıra PGAD yaşadığından emindi.

Çift vajinası varmış

Doktor ayrıca başka bir rahatsızlık daha fark etti; konjenital nöroproliferatif vestibülodini. Bu pelvik sinirlerin dokunmaya karşı aşırı duyarlı olduğu anlamına geliyor ve Scarlet doğumundan beri bundan mustarip. Doktorlar PGAD’e bunun neden olduğuna inanıyor. Dr. Irwin, PGAD’in nedenini bulmak ve doğru tedaviyi uygulamak amacıyla Scarlet’i detaylıca muayene etti. Muayene sırasında ise PGAD ile bağlantısı olmayan, çift vajina da dahil olmak üzere pek çok komplikasyonu olduğunu tespit etti.

“Klinisyenim Dr. Irwin bana vestibülektomi yapmak istediğini söyledi. Bu, vajinadan ağrılı dokuyu çıkarmak için yapılan bir ameliyat. Ancak muayene sırasında bende bir vajina daha olduğunu fark ettiler” diyen Scarlet yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Önce vajinadaki tıkalı dokuyu, yani vajinanın ikiye bölünmesine neden olan şeyi aldırmam gerekiyordu. Sonra da vestibülektomimi yaptırabilirdim. Şubat 2023’te ayrı vajina duvarı alındı ve bir hafta içinde iyileştim. Vestibülektomi ise bir sonraki eylül ayında gerçekleşti; ancak ağrılı dokunun sadece bir kısmı alındı ve bu da bana gelecekte ‘normal’ bir cinsel dürtü yaşama şansı verdi. Bir gün normal bir hayat yaşayabileceğim konusunda umutluyum.”

Scarlet Kaitlin Wallen’ın hayatını çocukluk çağından itibaren kabusa çeviren sürekli genital uyarılma bozukluğu hakkında detaylı bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe bu hastalığın belirtilerini şöyle detaylandırdı:

“Belirtiler kendini genital bölgede bazen ağrı da yapabilen basınç ve dolgunluk hissi, titreşim, tahriş, klitoriste/peniste karıncalanma ve zonklama hissi, erkekte sürekli penil ereksiyon ve hem kadın hem erkekte kendiliğinden gelen orgazmlar şeklinde gösterebilir. Belirtiler günlük yaşamı olumsuz etkileyecek şiddet ve sıklıkta olabilir.”

“PGAD’nin tam nedeni bilinmemekle beraber psikolojik, nörolojik, damarsal nedenlere ve bazı ilaçların yan etkilerine bağlı ortaya çıkabilmektedir” diyen Kocatepe ekledi:

“Kadında PGAD bazen klitorisin uyaran olmaksızın sertleşmesi nedeniyle ‘klitoral priapizm’ olarak da adlandırılır. Bazen tablo kendini vulvodini (kadın dış genital bölgesinde kronik ağrı ve yanma hissi) şeklinde de gösterebilmektedir.”

Belirtileri var

Kağan Kocatepe PGAD tanısında aşağıdaki belirtilerin varlığı önemli olduğunu söyledi:

Kendiliğinden oluşan cinsel uyarılmanın yarattığı değişiklik (genital bölgede ‘ıslanma’), zevk alma hissi ve orgazm sık olmalı ve başladığında uzun sürmelidir.

Orgazm kendiliğinden uyarılma hissinin yatışmasını sağlamaz ve bunun için çok sayıda orgazm gerekebilir.

Cinsel uyarılma nedensiz, arzu veya cinsel bir heyecan olmadan yaşanır.

Belirtiler günlük yaşamı etkiler duruma gelmiştir.

Hastaya atak durumlarında kendini rahatlatmak için evde birkaç kez mastürbasyon yapması, zihnini meşgul edecek şeyler bulması ve bölgeye soğuk kompres yapması gibi önerilerde bulunulur.

PGAD tedavisinde etken olduğu düşünülen ilacın bıraktırılması, psikoterapi, pelvik taban fizik tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir. Lakin PGAD bazen oldukça dirençli ve şiddetli olabilir ve bu durumlarda şifa sağlaması garanti olmasa bile bölgeye cerrahi tedavi uygulanması gerekebilir.

Irak gündemi karışık: Eşcinselliğe 15 yıl hapis meclisten geçti, TikTok yıldızı evinin önünde öldürüldüIrak gündemi karışık: Eşcinselliğe 15 yıl hapis meclisten geçti, TikTok yıldızı evinin önünde öldürüldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.