Irak gündemi karışık: Eşcinselliğe 15 yıl hapis meclisten geçti, TikTok yıldızı evinin önünde öldürüldü

Irak parlamentosu eşcinsel ilişkileri suç sayarak 10-15 yıl arasında hapis cezası verilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti. Ayrıca Iraklı TikTok yıldızı Umm Fahad Bağdat'da vurularak öldürüldü.

Dünya 29 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Ghufran Sawadi.

Irak bugün iki ayrı haberle dünya gündemine geldi. Önce Irak parlamentosu eşcinsel ilişkilere yeni bir yasak getirdi. Sonra bu olaydan bağımsız olarak Iraklı bir TikTok yıldızının ölüm haberi geldi.

Önce eşcinsellerle ilgili yeni yasağı inceleyelim. Meclisin geçirdiği yasaya göre eşcinsel ilişki içinde olduğu tespit edilen kişilere 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası verilebilecek. Yeni yasa uyarınca transseksüeller de bir ila üç yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilecek. Yasaya göre “eşcinselliği ya da fuhuşu teşvik edenler, cinsiyet değiştirme ameliyatı yapan doktorlar, ‘kasten’ kadın gibi davranan erkekler ve evli çiftlerin cinsel ilişki için geçici olarak eş değiştirmesi gibi eylemlerde bulunanlar” da tutuklanabilecek.

Cumartesi günkü parlamento oturumuna 329 milletvekilinden 170’i katıldı ve çoğu tasarının kabulü yönünde oy kullandı. Milletvekili Amir Mamuri cumartesi günü Şafak News’e verdiği demeçte yeni yasanın “İslami ve toplumsal değerlerle çelişen cinsel sapkınlıklarla mücadelede önemli bir adım” olduğunu söyledi. Aslında 1980’lerde kabul edilen fuhuşla mücadele yasasında değişiklik yapılmasını içeren tasarının önceki taslağında eşcinsel ilişkiye girenlere idam cezası verilmesi isteniyordu. Ancak ABD ve diğer Batı ülkeleri tasarıya itiraz edince tasarıda değişikliğe gidildi.

Değişiklik önerisini meclise geçen ağustos sunan milletvekili Raid Maliki’ye göre tasarının kabulü Başbakan Muhammed Şiya Sudani’nin bu ayın başlarında ABD’ye yapacağı ziyaretin sonrasına ertelendi. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Maliki “Ziyareti etkilemek istemedik. Bu bir iç mesele ve Irak’ın içişlerine müdahale edilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

LGBTİ+ bireyleri umutsuz, insan hakları örgütleri öfkeli

Yasa değişikliğini destekleyenler böylelikle ülkenin dini değerlerinin korunacağını savunuyor. Hak grupları ise yeni yasaların Irak’ın zaten LGBTİ+ bireylere karşı süregelen insan hakkı ihlallerine yeni bir kara lekenin eklendiğini söylüyor. LGBTİ+ bireyler uzun zamandır Irak’taki yetkililer tarafından hedef alınıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğer insan hakları örgütleri daha önce pek çok kaçırma, işkence, tecavüz ve cinayet vakasını belgelemişti.

CNN International’a konuşan ancak güvenlik endişesi nedeniyle soyadını vermeyen Samar hem kendisinin hem de arkadaşlarının cinsel yönelimleri nedeniyle birçok olumsuz duruma maruz kaldıklarını söylüyor. Örneğin Dewaniya’dan bir kadın arkadaşı ailesine eşcinsel olduğunu söyleyince öfkelenen aile bizzat evladını zehirlemeye kalkmış.

Kendisi de dahil ülkedeki LGBTİ+ bireylerin çoğu üyesinin artık ülkeyi terk etmek istediğini sözlerine ekleyen Samar “Uzun zaman önce kendi işimi yapmaya başlamıştım. Yasal da olsa yasa dışı da olsa Irak’ı terk etmek için para topluyorum. Karşılaştığım baskılar beni umutsuz biri haline getirdi. Yasa dışı göçe bile varım; Irak’ta kalmaktansa gidiş yolunda ölmeyi tercih ederim” diyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller yasa reformunun kabulünün insan hakları ve özgürlükler için tehdit oluşturduğunu söyledi. Miller ayrıca yasanın Irak’ın ekonomisini zenginleştirme ve yabancı yatırım çekme çabasına zarar verdiği belirtildi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da değişiklikleri “tehlikeli ve endişe verici” olarak niteleyerek “Hiç kimse olduğu kişi için hedef alınmamalıdır. Irak hükümetini ayrım gözetmeden tüm insanların haklarını ve özgürlüklerini desteklemeye davet ediyoruz” dedi.

TikTok yıldızına ne oldu?

Irak’tan dünya gündemine yansıyan bir diğer haber ise sosyal medyada Umm Fahad olarak tanınan ancak gerçek adı Ghufran Savadi olan TikTok yıldızının Bağdat’taki evinin önünde vurularak öldürülmesiydi.

Bağdat’ın doğusundaki Zayouna bölgesinde meydana gelen saldırı güvenlik kameralarına da yansıdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde motosiklete binmiş silahlı bir kişinin Savadi’ye ateş ettiği görülüyor. İçişleri Bakanı Abdulemir Şemeri olayı soruşturmak için özel bir ekip kurulduğunu açıkladı.

TikTok’ta popüler olan Savadi söz konusu uygulamada dans videoları paylaşıyordu. Geçmişte Irak yargısı videolarını uygunsuz bulmuştu. Hatta bu nedenle altı ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Geçen yıl eylül ayında Nur Alsaffar adındaki başka bir Iraklı TikTok yıldızı Bağdat’ta vurularak öldürülmüştü. Instagram ve TikTok’ya 370 binden fazla takipçiye sahip Alsaffar moda, saç ve makyaj konulu videolar yayınlıyor, Savadi gibi dans videoları çekiyordu.

Ateşkes baskılarının ortasında: İsrail Han Yunus'tan geriye büyük yıkım bırakarak çekildiAteşkes baskılarının ortasında: İsrail Han Yunus’tan geriye büyük yıkım bırakarak çekildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.