Irak’ta yerel seçimler: Kerkük’te Kürt partileri, güneyde Şiiler ipi göğüsledi

Irak'ta on yıl sonra yapılan eyalet seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre Kerkük'te en fazla oyu Kürt partileri aldı. Katılımın düşük olduğu seçimlerde güney vilayetlerine ise Sadr Hareketi'nin boykot kararına rağmen Şii partileri damga vurdu.

Dünya 20 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu (IHEC) ülke genelinde dün yapılan yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarını açıkladı. / Fotoğraf: AA

Irak’ta on yıl aradan sonra ilk kez düzenlenen eyalet seçimlerinin gayriresmi sonuçları Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu (IHEC) tarafından açıklandı. İlk sonuçlara göre Kürt partileri tartışmalı Ninova ve Kerkük eyaletlerinde iyi performans gösterse de sandalye sayısına ilişkin resmi rakamlar henüz açıklanmadı.

Kuzey Irak Kürt bölgesi dışındaki 14 vilayette gerçekleşen seçim önemli bir dönüm noktasına işaret ederken Kürt nüfuzunun bu bölgelerdeki geleceği belirsizliğini koruyor.

Irak’ın en büyük Şii gruplarından biri olan Sadr Hareketi’nin seçimleri boykot kararı katılım oranlarına önemli derecede etki etti. Boykot nedeniyle ülke genelinde sandığa giden seçmen oranı yüzde 41’de kaldı. Karardan en çok etkilenen bölgeler ise Şii yoğunluklu güney eyaletleri oldu. Buna rağmen, resmi olmayan sonuçlara göre bu vilayetlerde en çok oy alan listeler Şiilerden çıktı.

Kerkük’te oyların yüzde 40’ından fazlası Kürt partilerin

IHEC tarafından açıklanan sonuçlara göre sandıkların yüzde 94’ü açıldı. Kürdistan Demokratik Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Yeni Nesil Hareketi (NGM) Kerkük eyaletinde toplam oyların yüzde 40’ından fazlasını topladı.

KYB, Kerkük’teki anketlere 139 bin 373 oy alarak en çok oy alan parti olurken, KDP ve NGM sırasıyla 46 bin 479 ve 24 bin 620 oy aldı.

Seçmenlerin yüzde 66’sının oy kullandığı (566 binin üzerinde oy) Kerkük eyaleti seçimlere en yoğun katılımın gösterildiği eyalet oldu. Eyalette Kürtlerin kazandığı sandalye sayısı ise Irak’ın seçim organı tarafından henüz açıklanmadı.

Oylama, Kürt güçlerinin Irak ordusu ve İran destekli Halk Seferberlik Güçleri (PMF) karşısında neredeyse hiç direnmeden şehirden çekildiği 16 Ekim 2017’deki olaylardan altı yıl sonra gerçekleşti.

Kerkük’te resmi olmayan sonuçlara göre parti ve ittifakların aldığı oy oranları şöyle:

  • KYB: 139 bin 373 oy
  • KDP: 46 bin 749 oy
  • Türkmen Cephesi: 72 bin 281 oy
  • Arap Kaide: 59 bin 430 oy
  • Yeni Nesil Hareketi: 24 bin 620 oy
  • Arap İttifakı: 46 bin 65 oy
  • Arap Kerkük Bizimdir: 21 bin 114 oy
  • Kürt Kerkük Meşalesi: 6 bin 655 oy

Yezidilerin ‘evi’ Ninova’da KYB birinci parti

Diğer bir tartışmalı eyalet olan Ninova’da KYB seçimlere Ulusal Sözleşme İttifakı çatısı altında girerken, KDP bağımsız olarak girdi. KDP eyalette 127 bin 938 oy alırken KYB, ittifakının aldığı 83 bin oyun 45 bin 393’ünü toplayarak eyalette ikinci sırada yer aldı.

Irak’ın çok etnik yapılı bölgelerinden biri olan ve Yezidi toplumunun “evi” olarak görülen Ninova, seçimlere yüzde 52’lik bir katılım gösterdi.

Kürt partilerinin sıralamasını düşüren eyalet: Diyala

Sadece yüzde 40’lık katılımın görüldüğü Diyala’da KYB, 23 bin 715 oy alarak KDP’nin önüne geçti. KDP ise 6 bin 804 oy aldı. Merkezi Halepçe’ye yakın küçük bir Kürt partisi olan Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi toplamda 397 oy toplayabildi. Diyala’daki Kürt partilerinin topladığı düşük oy oranları bu partilerin seçimlerde alt sıralara yerleşmesine neden oldu.

Ülkenin doğusundaki eyalette Şii Bedir Hareketi’ne bağlı mevcut Vali Musenna Tamimi’nin seçim listesi birinciliği, eski Meclis Başkanı Muhammed Halbusi liderliğindeki Takaddüm Partisi ise ikinciliği elde etti.

Selahaddin eyaletinde Arap partileri oyların çoğunu topladı

Selahaddin eyaletinde hem KYB hem de KDP sırasıyla Cemahir Partisi ve Ulusal Kararlılık İttifakı çatısı altında bir aday gösterdi.

Eyalette eski Vali Ahmet Cuburi’nin lideri olduğu Ulusal Cumhur İttifakı birinciliği, Ulusal İtar İttifakı ikinciliği, El-Azim Koalisyonu ise üçüncülüğü elde etti.

Güneyde Şiilerin zaferi

Şiilerin yoğun yaşadığı güney kentlerinden Meysan’da Nebni İttifakı ilk sırada, eski Başbakan Nuri El Maliki’nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu ise ikinci sırada yer aldı. Diğer bir güney kenti Zikar’da Nebni İttifakı ilk sıraya, Kanun Devleti ise ikinci sıraya yerleşti. Musenna’daki eyalet meclisinde ise sandıktan Kanun Devleti birinci çıktı.

Irak’ın güneyindeki Basra’da ilk sıraya mevcut Vali Esad İdani’nin seçim listesi yerleşirken, Nebni İttifakı ikinci, Kanun Devleti Koalisyonu üçüncü sırada yer aldı. Vasıt vilayetinde Vali Muhammed Meyyahi’nin Vasıt Daha Güzel isimli listesi ilk sıraya yerleşti.

Kadisiye eyaletinde sandıktan en çok oyu Nebni İttifakı alırken, Kanun Devleti Koalosyonu ikinci sırada kaldı. Orta Fırat şehirlerinden Kerbela’da İbda Kerbela isimli liste ilk sırada yer alırken, Kanun Devleti Koalisyonu ikinciliği, Nebni İttifakı üçüncülüğü elde etti.

Necef ve Babil kentlerinde Nebni İttifakı ilk sırada, Kanun Devleti Koalisyonu ikinci sırada yer aldı.

Kerkük yine karıştı: Bu sefer protestolar hayatını kaybeden 4 kişi içinKerkük yine karıştı: Bu sefer protestolar hayatını kaybeden 4 kişi için

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.