İmamoğlu Financial Times’a konuştu: Ben değil Erdoğan korksun

Yerel seçimlerde İstanbul'da açık ara galibiyet kazanan İmamoğlu "Erdoğan seçmenlerin verdiği mesajı almalı, yoksa siyasi ömrü azalabilir" dedi. Hakkındaki davalara ilişkin endişesi de sorulan İmamoğlu "Korkacak kişi Erdoğan olabilir" diye konuştu.

Siyaset 8 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu / Fotoğraf: Shutterstock

31 Mart Yerel Seçimleri’nde İstanbul’da en yakın rakibi olan AK Partili Murat Kurum’a 12 puanlık bir fark atarak oyların yüzde 51.15’ini CHP adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu İngiliz iş gazetesi Financial Times’a konuştu.

İmamoğlu’nun önemli açıklamalarının yer aldığı haberin başlığında İBB Başkanı için “muzaffer” sıfatını kullanan gazete “Ekrem İmamoğlu’nun geçen hafta sonu yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi Türkiye’nin canlanan muhalefetinde güçlü bir coşku dalgası yarattı ve 52 yaşındaki İmamoğlu’nu Erdoğan’ın baş muhalifi haline getirdi” dedi.

Röportajda İmamoğlu “seçmenlerin verdiği mesajı almaması ve aynı şeyleri yapmaya devam etmesi” halinde Erdoğan’ın “siyasi ömrünün kısalacağı” uyarısında bulundu ve “Her şey onun elinde” diye ekledi.

İmamoğlu, Erdoğan’ın partisinin (AK Parti) ülke genelinde “siyasi tabanını kaybettiği” yerel seçimlerin “seçmenlerin cumhurbaşkanının Türk devlet kurumları üstündeki sıkılaşan kontrolünü reddettiğinin açık göstergesi “olduğunu söyledi.

‘Bu seçim otoriter rejimi mahkum etti’

“Yerel ve uluslararası analistler Erdoğan liderliği Türkiye’de üçüncü on yılına girerken hukukun üstünlüğünün ve yargının bağımsızlığının erozyona uğramasından duydukları endişeyi dile getirdi” ifadelerine yer verilen yazıda İmamoğlu’nun şu sözlerine yer verildi:

“(Erdoğan yönetimi) İstanbul’daki bir kurum müdürünün bile siyasi talimat olmadan mevcut yetkisini kullanamadığı bir rejime, bir sisteme dönüştü. Bu tek bir kişinin iradesini yansıtan bir devlet yapısını yansıtıyor. Buna tırnak içinde otoriter rejim diyebiliriz. Ama bence bu seçim sonuçta bütün bu yöntemi bütün bu uygulamayı mahkum etmiş ve reddetmiştir.”

“Geçen pazar günü yapılan yerel seçimlerde seçmenler Erdoğan’ın iktidar partisine yirmi yılı aşkın bir süre önce kurulduğundan bu yana en büyük seçim yenilgisini tattırırken İmamoğlu’nun Cumhuriyet Halk Partisi de aralarında CHP’li Mansur Yavaş’ın açık ara kazandığı başkent Ankara’nın da olduğu Türkiye’nin en büyük şehirlerinde yarışı kazandı” denen haberde şu ifadeler yer aldı:

“Erdoğan AK Parti’nin adayları için yoğun bir kampanya yürütürken cumhurbaşkanının geçen yılki genel seçimlerde yeniden seçilmesinden bu yana Türkiye’nin en büyük şehrinin kontrolünü geri kazanmayı bir öncelik haline getirmesi nedeniyle İstanbul yarışı oldukça önemli olarak görülmüştü. Hükümete yakın tüm medya kuruluşları Erdoğan’ın adayı Murat Kurum’a geniş yer ayırırken, cumhurbaşkanı da üst düzey bakanlarını doğrudan İstanbullulara hitap etmeleri için görevlendirmişti.”

‘Cumhurbaşkanı kendisini muhatap ilan etti’

İstanbul’un kontrolünü 2019’da AK Parti’den devralan İmamoğlu “Bu asla sadece İstanbul seçimi değildi. Cumhurbaşkanının kendisini muhatap ilan ettiği bir seçime dönüştü” diye konuştu.

“Erdoğan bu seçimlerin son seçimleri olacağının sinyalini verdi, çünkü 2028 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce görev süresi doluyor. Ancak pek çok analist anayasada bir değişiklik yapılması ya da erken seçime gidilmesi halinde Erdoğan’ın yeniden aday olmasını bekliyor” denerek 2028’e giden yola da değinilen haberde İmamoğlu’nun devam eden davalarına da yer verildi:

“İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndaki ikinci dönemine iki büyük hukuki davayla başlayacak. Bir kamu görevlilerine (YSK memurları) hakaret ettiği iddiasıyla hapis cezasına çarptırılmış ve 2022’de siyasi yasak almıştı. Bu mahkumiyet ABD’nin de tepkisini çekmişti. Bu dava temyiz sürecindeyken avukatının ‘temelsiz’ olarak nitelendirdiği ayrı bir yolsuzluk davası da yaklaşık bir hafta içinde yeniden görülmeye başlanacak.”

Bu hukuki manevralardan endişe duyup duymadığı sorulan İmamoğlu şu yanıtı verdi: “Korkacak olan kişi Erdoğan olabilir.”

İmamoğlu ve Yavaş seçim sonrası ilk kez görüştüİmamoğlu ve Yavaş seçim sonrası ilk kez görüştü

İstanbul’da mazbata günü... İmamoğlu: Umarım iktidar vatandaşla inatlaşmaktan vazgeçerİstanbul’da mazbata günü… İmamoğlu: Umarım iktidar vatandaşla inatlaşmaktan vazgeçer

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.