İstanbul’da mazbata günü… İmamoğlu: Umarım iktidar vatandaşla inatlaşmaktan vazgeçer

İstanbul'da kimi ilçe başkanları mazbatasını direkt olarak alırken bazı semtlerde itiraz savaşları yaşanıyor. Tuzla'da belediyenin arsası kaybeden başkan tarafından son dakikada satılmak istendi. İmamoğlu mazbatasını aldıktan sonra odasında dua etti.

Gündem 4 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte.

Seçim sonrası dün İstanbul’da mazbata ve devir teslim günüydü. Büyükşehir Belediye Başkanlığına yeniden seçilen Ekrem İmamoğlu mazbatasını bu kez sorunsuz biçimde aldı, önce Çağlayan Adliyesi önünde, ardından da Saraçhane’deki İstanbul Belediye Sarayı önünde miting iki iki konuşma yaptı. İstanbul’un bazı ilçelerinde de mazbata ve devir teslimler gerçekleşti, geri kalan ilçelerde de bugün ve yarın törenler devam edecek. Seçim sonrasının ilk usulsüzlük iddiası ise İstanbul’da Ak Parti’den CHP’ye geçen Tuzla ilçesinden geldi; henüz devir teslim töreni yapılmayan ilçede seçimi kaybeden belediye başkanının bir belediye arsasını satmak istediği ortaya çıktı.

Kocaeli sınırında yer alan ve sanayinin yoğun olması nedeniyle geniş bir mavi yakalı işçi kitlesi barındıran Tuzla 31 Mart’ta CHP’ye geçen ilçeler arasındaydı. Yeni başkan Ali Eren Bingöl AK Partili mevcut başkan Şadi Yazıcı karşısında seçimi yüzde 11 farkla önde bitirmişti. Ancak beklenen devir – teslimle ilgili detaylar bir türlü netleşemedi. İlçede seçim sonucuna bazı itirazlar var.

CHP’ye göre bu itirazların seçim sonucunu değiştirmesi beklenmiyor ama böylece mazbata töreni ve devir teslim geciktirilmeye çalışılıyor. Seçimi kaybeden belediye başkanı Şadi Yazıcı’nın daha dün ihaleyle belediyeye ait bir arsayı sattığı iddiaları var.

CHP’li yeni başkan Ali Eren Bingöl dün katıldığı bir televizyon programında bahse konu iddialar için şunları söyledi:

“Belediyenin toplam 75 dönüm olan iki parselini iştirak şirketine satışı için de başvuruda bulundular ve satış gerçekleşti.  Ne yapmaya çalışılıyor? İtirazla mazbatayı uzatmaya çalışıyorlar. Sanki yeni seçilmişler gibi başkan yardımcısı atıyorlar. Özel kalem müdürü atıyorlar. İmza attırmaya çalışıyorlar. Memurlar bizi arıyor. İmza atalım diye baskı kuruyorlar, imza atmıyoruz diyorlar. Memur imza atmayınca belediye başkanı bizzat imza atıp işlemleri sürdürmek istiyor. Bize düşen bu hakkı korumak.”

İmamoğlu da ihalelerle ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) müfettişlerini görevlendirdiklerini belirtti: “Tuzla Belediye Başkanı’nın (Şadi Yazıcı) görevi bitmişken, hem de 2 Nisan günü hemen 62 milyonluk ihale yapıp birilerine veriyor. Çok ayıp. İhaleyi veren de alan da rahat olmasın. Birebir ucu ucuna takip edeceğimi buradan söyleyeyim.”

Kimler mazbatasını aldı?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ikinci dönemi 3 Nisan’da mazbatasını almasıyla resmen başladı.

Ekrem İmamoğlu, mazbatasını Çağlayan Adliyesindeki İstanbul İl Seçim Kurulu’ndan teslim aldı.

Ekrem İmamoğlu Saraçhane’de düzenlenen mazbata töreninde konuştu. İmamoğlu 2019 seçiminde AA’nın veri akışını kestiğini ve sonrasında tekrarlanan seçimi hatırlattı. 23 Haziran 2019’da millet iradesini millet iradesini hiçe sayanların ders aldığını ama yeterince ders çıkartamadığını söyledi.

2019 yılında başlayan bu sürecin aralıksız devam ettiğini belirten İmamoğlu beş yıl boyunca engellenmeye çalışıldığını anlattı. “Pazar günü yapılan seçimde yalnızca bizim beş yıllık performansımız oylanmadı. Aynı zamanda hukuk ve demokrasi dışı yöntemlerle siyaseti dizayn etmeye çalışan, kendini milletin üzerinde gören anlayışın meşruiyeti de oylandı. Oylamanın sonucu ortadadır. Milletin iradesini beğenmeyip kendi isteklerini dayatanların halkın seçilmiş temsilcilerini yok sayıp engellemeye çalışanların, devletin, hukukun, yargının ve demokrasinin ayarlarıyla oynayanların milletin vicdanında yeri olmadığını milletimizin asil tavrı sandıkta tescil etmiştir” diyen İmamoğlu İstanbulluların kentin iradesine karşı uygulamaları kesin şekilde mahkum ettiğini vurguladı.

İmamoğlu dün önce Çağlayan’da adliyenin önündeki kalabalığa, sonra da Saraçhane’de belediyenin önünde bekleyenlere zafer konuşması yaptı.

“Bir Cumhurbaşkanı, 17 bakan, medyanın yüzde 95’i seçimi kazanmak için her yolu mübah gören, anlamsız siyaset anlayışı bu seçim ile birlikte mahkûm olmuştur. Rakiplerini düşmanmış gibi gösteren o anlayış mağlup olmuştur” diyen İmamoğlu metro ve diğer yatırımların hayata geçmesi için gereken imzayı atmaktan kaçanların, yetkisini istismar edenlerin zihniyetinin de mahkum olduğunu sözlerine ekledi.

Ülkenin birçok yerinde çifte standart uygulandığını belirten İmamoğlu aldıkları mazbatanın diğer hukuksuzlukları görmelerini engellemeyeceğini söyledi. İmamoğlu “Kumpaslarla milletin iradesini gasp etme gayretleri ortaya konuyor ve devam ediyor. İstanbul’da kazandığımız Gaziosmanpaşa ve Beykoz’da oyların tekrar sayılması ve bu konuda bence usulsüzce ve yapılan alınan kararlar bence asla amacını uygun olmayacak şekilde yürütülürken bizim ucu ucuna kaybettiğimiz Fatih’te, Arnavutköy’de yeniden sayım taleplerimizin hiç umursamadan hızla reddedilmesini İstanbul halkının iradesini gasp etme girişimi olarak değerlendireceğimizden kimse kuşku duymasın. Çifte standarttan vazgeçilmelidir” dedi.

İmamoğlu Van’da yaşananlar  (Van’daki olaylara ilişkin ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz)  için de şunları söyledi:

“Milletimizin sandıkta ortaya koyduğu sağduyunun hükümet için de yol gösterici olmasını ve artık vatandaşla inatlaşmaktan kesinlikle vazgeçmelerini diliyorum. Fakat hemen seçim sonrasında yaşanan bir kısım olaylar maalesef bu durumu zayıflatıyor. Hukuk dışı uygulamalarla milletin iradesini yok sayma gayretlerine tanık oluyoruz. Bu bizi derinden üzüyor. Siyasi maksatlı yargı kararlarıyla demokrasiye darbe vurulmak istendiğini görüyoruz. Asla unutulmamalıdır ki; milli iradenin üstünlüğü Cumhuriyetimizin üzerinde yükseldiği temel değerlerden asla vazgeçmeyeceğimiz prensiplerden biridir. Seçim gecesi söylenenlerin tersine Van’da gereksiz bir gerilim hak gaspı çabalarına girildiğini üzülerek gördük. Ne mutlu ki YSK görevini yaptı. Teşekkür ederiz.”

Makamında ailesiyle birlikte dua etti

Mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu makam odasında ailesiyle birlikte dua etti.

Ataşehir: ‘Mücadelemizi sürdüreceğiz’

Seçimde oyların yüzde 56.39’unu alarak Ataşehir Belediye Başkanı seçilen Onursal Adıgüzel 3 Nisan’da düzenlenen törenle mazbatasını aldı. Burada yaptığı konuşmada “Uzun zaman sonra CHP bugün Türkiye’de birinci parti olmuştur. Ülkenin dört bir yanında demokrasiye olan inancımızla, vatandaşa olan hizmet aşkımızla mücadelemizi sürdürüyor olacağız” dedi.

Utku Caner Çaykara.

Avcılar’da CHP listesinden seçimi kazanan Utku Caner Çaykara mazbatasını aldıktan sonra aynı partide görev yaptıkları Turan Hançerli’den belediye başkanlığını devraldı:

“Uzun bir yoldan geliyorum. Gençlik kollarında yetişmiş, İstanbul ve Türkiye’nin her yerinde mücadele etmiş biri olarak bugün böylesine ağır bir görevin sorumluluğunu hissediyorum. Rehavete, kibre kapılmak yok, ‘ben yaptım oldu, olacak’ asla olmayacak.”

Bakırköy: ‘İlk defa bir kadın başkanı hep birlikte seçtik’

Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu.

Bakırköy’de CHP adayı olarak girdiği seçimde oyların yüzde 67.72’sini alarak kentin ilk kadın belediye başkanı olarak kayıtlara geçen Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu 3 Nisan itibariyle mazbatasını aldı.

Ovalıoğlu cumhuriyet tarihinde yerel seçimlerde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıl dönümünde mazbatasını aldığını vurgulayarak “Bu hak bize 1930 yılında verildi. Cumhuriyet tarihinde de Bakırköy’de ilk defa bir başkanı hep beraber seçtik” dedi ve  partilerinin mecliste dokuz kadın üyesi olduğunu belirtti.

Çatalca: ‘Vakıflara, tarikatlara hizmet dönemi bitti’

Erhan Güzel.

CHP’den Çatalca Belediye Başkanı seçilen Erhan Güzel AK Partili eski başkan Mesut Üner’in yardımcısı Hüseyin Aydın’dan yönetimi devraldı:

“Bundan sonraki süreçte oy verdi, vermedi, o bizdendi, o bizden değildi diye hiçbir kişiyi ayrıştırmadan, hiçbir kimseye özel bir ayrıcalık yapmadan hizmet edilecek. Seçim süreci boyunca da hep söylediğimiz şekilde; kişiye, kişilere, gruplara, belli zümrelere, vakıflara, tarikatlara hizmet etme dönemi artık sona erdi, hiçbir şekilde hizmet edilmeyecektir. Artık tamamen millete hizmet dönemi başlamıştır.”

Güngören: ‘Seçimde vermek istediğiniz mesajı aldık’

Bünyamin Demir.

Güngören’de bir kez daha belediye başkanlığı görevine seçilen AK Partili Bünyamin Demir 3 Nisan itibariyle iş başı yaptı. Demir kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında şu mesajı verdi:

“Seçimler tamamlandı. Güngören’de vatandaşlarımızın yoğun teveccühüyle güzel bir seçim sonucu elde ettik. Bize oy veren vermeyen herkese hizmet ettiğimiz gibi önümüzdeki dönemde de bu anlayışla yolumıuza devam edeceğiz. Elbette sizin bizlere seçimde vermek istediğiniz mesajlar var, bunların da analizlerini yapacağız ve ona göre yol haritamızı şekillendireceğiz.”

Alper Yeğin.

AK Parti’den CHP’ye geçen Sancaktepe’de sandıktan birinci çıkarak belediye başkanı seçilen Alper Yeğin mazbatasını aldıktan sonraki paylaşımında “Allah beni mahçup etmesin” ifadesini kullandı.

Maltepe’de kadın başkan dönemi

Esin Köymen Maltepe Belediyesi binasında.

Maltepe’de devir teslim töreni CHP’li halef – selef başkanlar Ali Kılıç ve Esin Köymen’in katılımıyla gerçekleşti. Köymen “Doğup büyüdüğüm Maltepemize belediye başkanı olarak hizmet edecek olmanın mutluluğunu yaşıyor, ilçemize sunduğu hizmetler için Sayın Ali Kılıç’a teşekkür ediyorum. Birlikte kazandık, birlikte yöneteceğiz. Şimdi Maltepe için canla başla çalışma vakti” dedi.

Gökhan Yüksel.

Kartal’da bir kez daha belediye başkanlığına seçilen Gökhan Yüksel “Büyük Ailem Kartal’a beş yıl daha hizmet etme hakkını elde etmenin mutluluğu ve gururu içinde mazbatamızı aldık. Geçen beş yılda Kartal’da yakaladığımız büyük başarıyı sizlerin desteğiyle büyüterek yeni dönemde devam ettireceğiz” mesajını verdi.

Sarıyer’de gündem yangın: ‘Komşularımızın acısı, bizim acımız’

Sarıyer’de CHP’den aday olarak yüzde 51.51 oyla seçilen ve bu süreçte aynı partide görev yaptığı Şükrü Genç’le yarışan Oktay Aksu mazbatasını alarak göreve başladı.

Oktay Aksu.

Görev teslimi öncesinde Beşiktaş’taki yangın felaketine değinen Aksu şöyle konuştu:

“Yangın felaketinin olduğu bölgeye giderek komşu ilçemiz Beşiktaş Belediye Başkanımız ve başkan yardımcılarımızla incelemelerde bulunduk. Daha sonra hastaneye kaldırılan vatandaşlarımıza geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk. Acı olayda hayatını kaybeden komşularımızın yakınlarını tek tek ziyaret ederek, başsağlığı diledik, yakınlarına onların yanında olduğumuzu ve acılarını paylaştığımızı dile getirdik. Ziyaretlerimiz bugün de devam ediyor. Çok üzgünüz. Komşularımızın acısı bizim acımızdır.”

Üsküdar Belediyesi’nde herkes izne mi çıkmış?

Muhafazakar seçmen kitlesi nedeniyle sembolik bir anlam taşıyan Üsküdar 1994 yılından sonra ilk kez CHP’ye geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konutunun da bulunduğu semtte CHP’li Sinem Dedetaş mevcut başkan Hilmi Türkmen karşısında oyların yüzde 49.90’ını alarak sandıktan birinci çıktı.

Dedetaş mazbata almayı beklerken Üsküdar Belediye binasından ilginç görüntüler geldi. Henüz AKP yönetiminde olan belediyeye giden bir yurttaşın içeride kimse olmadığına dair yayınladığı video sosyal medyada gündem oldu:

“Bir tane adam yok müdürlükte. Ne oluyor burada ya? Temizlik görevlileri var sadece. Ne oldu bu Üsküdar Belediyesi’ne ya?”

Beyoğlu Belediyesi’nde ‘eğitim mutfağı’ boşaltıldı

Bir ilginç görüntü de CHP’li İnan Güney’in AK Partili rakibi karşısında yarışı önde bitirerek kazandığı Beyoğlu Belediyesi’nden geldi.

Belediyenin Mutfak Sanatları Akademisi eğitimleri için Kasımpaşa’da bulunan ek hizmet binası BESMEK’teki endüstriyel mutfak malzemeleri ‘sözleşme süresinin bitmesi’ gerekçe gösterilip kamyona yüklenerek belediye binasından çıkartıldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.