ABD Seçim Günlüğü: Trump’tan Musk’a özel komisyon sözü

ABD Seçim Günlüğü yine dolu dolu. Putin'in Harris'e alaycı desteğinden Trump'ın Musk için kurmayı hedeflediği komisyona kadar günün öne çıkanlarını sizler için hazırladık.

Dünya 6 Eylül 2024

ABD seçimlerine dair serimize devam ediyoruz. Bugün neler konuşacağımızı sıralayalım ve habere lafı uzatmadan başlayalım.

  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD seçimlerinde Demokratların adayı Kamala Harris’i destekleyeceğini açıkladı. Zamanlaması da kendisi kadar “manidar” olan bu tercihi, derinlemesine analiz edeceğiz.
  • Cumhuriyetçilerin adayı, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Elon Musk planları gündemde.
  • Salıncak eyaletlerde ise Trump’ın oyları sallantıda.

Putin, ABD seçimlerini trollüyor mu?

ABD’nin Rus devletinin finanse ettiği bir haber kuruluşunu başkanlık seçimlerini etkilemeye çalışmakla suçlayarak yaptırım uygulamasından bir gün sonra Putin, Demokrat aday Kamala Harris’i desteklediğini açıkladı. Rusya ve Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana koltukta Başkan Yardımcılığını Harris’in yürüttüğü Demokrat Biden yönetiminin oturduğunu ve bu dönemin Rusya’yı tarihte görülmemiş bir izolasyona maruz bıraktığını da anımsatalım. İşte bu anımsamalardan sonra Putin’in kararına da biraz yakından bakalım…

Putin, yarıştan çekilme kararı öncesinde de kendisine “katil” diyen Biden’dan yana bir tavır çizmişti. Şubat ayında bir televizyona röportaj veren Putin, Joe Biden’ın daha “öngörülebilir” bir insan olduğunu savunarak ABD Başkanı için “daha tecrübeli” ifadesini de kullanmıştı. Biden’ın yerine Harris’in aday olması üzerine Putin tekrar fikrini beyan etti. Vladivostok’taki Rusya Doğu Ekonomik Forumu’ndaki soru-cevap oturumunda Rus lider, “Öncelikle Biden, tüm destekçilerine Harris’i desteklemelerini tavsiye etti” dedi. Bu lafının ardından alaycı bir gülümsemeyle, “İşte biz de bunu yapacağız, ona destek olacağız” ifadelerini kullandı.

FBI’ın beyanına ise önceki gün yaptırım kararı alınan Rus şirketleri, Trump’ın adaylığını destekleme yönünde propaganda çalışmaları içindeydi. Haliyle akıllara Putin’in alaycı ifadesinin altında ne yattığı geliyor. Putin için en “iyi” bir seçenek, tartışmasız güçsüz bir ABD. ABD’nin uluslararası arenada eski “liderlik” vasfını git gide kaybettiği de bir gerçek. Ancak bu şu anki yazımızın konusu değil. Olası bir Trump liderliğinde Avrupa Birliği de kendi içinde rüştünü ispata gireceğinden Rus liderin öncelikli tercihinin Trump olmasını bekleriz. “Harris” demesi de safi alaya almaktan başka bir şey değil. Ama ABD medyası bu söylemi çok ciddiye almış… CNN’de Nathan Hodge imzalı bir analizde, Putin’in “neyi başarmaya çalıştığı” mercek altına alınmış.

🔎 Yakından bakalım: 

Hodge, Putin’in geçmişte Trump’ı övdüğü sözleri anımsatmak için 2015 yılına kadar gidiyor ve Rus liderin ABD politikasında “bir şeyleri karıştırdığını” ima ediyor. Hatırlatmak için bu kadar uzun uzun anlatmaya gerek yok ben kısaca aktarayım, Putin, 2016’da Trump için, “olağanüstü biri ve yetenekli” sıfatlarını kullanmıştı.

CNN yazarı, Putin’in Amerikan siyasi sistemine bakışı için sürgündeki Rus gazeteci Mikhail Zygar’ın, “Kremlin’in Bütün Adamları” kitabını referans gösteriyor. Zygar’ın kitabında Putin’in Washington politikalarıyla ilgili “House of Cards” dizisini “bir kılavuz” olarak kullandığı yazıyor. Hodge, Putin’in Harris’i destekleme tarzının da bir Frank Underwood hamlesi olduğunu ifade ederek, bunun “destek görünümlü köstek” olduğunu ima ediyor.

🔎 Odak: Hodge, bu kadar ciddiye almakta belki de haklıdır. Ancak bence Putin sadece hafife alıyor. Çünkü bunu yapmaya ihtiyacı var. Ukrayna güçlerinin Kursk’ta bin kilometrekare içeri girdiğinde yurtdışı gezilerini artırması gibi. Ya da Uluslararası Ceza Mahkemesinin kararına rağmen Roma Statüsü’ne taraf olan Moğolistan’a gitmesi gibi… Bir şeyleri hafife alarak gücünü göstermeye duyduğu bir ihtiyaçtan söz ediyorum. Putin’in yaptığı da bu.

Elon Musk’ın bakanlık göndermesi komisyon kurduracak

“Çok zeki bir adam o. Yapmayı isterse kesinlikle düşünürüm. Çok parlak biri”

Trump, Reuters’e verdiği bir röportajda Musk’ı danışmanlık ya da bakanlık makamına düşünüp düşünmediği sorusuna böyle cevap vermişti. Bu cevabı duyan Musk da hemen cevap vermişti. Biz de detaylarıyla yazmıştık. (Trump bakanlık teklif etti, Musk ‘Dogecoin’ ile yanıt verdi: Göreve hazırım)

Hatta göreve hazır olduğu mesajını da yapay zekaya yaptırdığı bir görselle vermişti.

Musk, X’ten kendi fotoğrafını paylaşarak “Göreve hazırım” demişti. Paylaştığı görselde istediği makamın da bakanlık olduğu sinyali vardı: Hükümet Verimliliği Bakanlığı (DOGE). Bakanlığın kısaltması da epey dikkat çekmişti. Popüler bir kripto para “Dogecoin”e yaptığı bu atıf 4,45 yükseliş de getirdi. Bu ürün yerleştirmeli mesaja bugün de Trump’tan cevap geldi.

Eski Başkan Donald Trump, Elon Musk’ın bir “hükümet verimliliği komisyonu”na liderlik edeceği bir plandan bahsetti. New York Ekonomi Kulübü’nde bir konuşma yapan Trump, “Elon Musk’ın önerisi üzerine tüm federal hükümetin mali ve performans denetimini yürütmek ve köklü reformlar için önerilerde bulunmakla görevli bir hükümet verimliliği komisyonu kuracağım” dedi.

Musk, gerçekten de istediği her masada kendisine yer buluyor. X’i kendi oyun bahçesine çevirmek onu tatmin etmeyince şimdi de politika için oynuyor.

👓 Okuma önerisi: Kadın düşmanlığından İslamofobiye: Musk’ın aklı X’e ne yaptı?

Salıncak eyaletlerde Harris önde

Times’ın anketine göre Harris salıncak olarak adlandırılan yedi eyaletin dördünde Trump’ın önüne geçti.

ABD Seçim Günlüğü: Ne olacak bu ABD'nin 'seçime müdahale' ile mücadelesi?ABD Seçim Günlüğü: Ne olacak bu ABD’nin ‘seçime müdahale’ ile mücadelesi?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.