ABD Seçim Günlüğü: Trump İşçi Bayramı’nda sınıfta kaldı, Demokratların kırsalla sınavı

Seçim günlüğümüzün yeni bölümüne hoş geldiniz. Amerika'da İşçi Bayramı'ydı ama Trump ortalarda yoktu. Ama Fox News'e verdiği mülakatla adından yeniden söz ettirdi: "Seçimlere müdahale etmeye her türlü hakkım var" dedi. İşte dünden geriye kalanlar...

Dünya 3 Eylül 2024
Fotoğraf: 10Haber

Dün Amerika’da İşçi Bayramı’ydı ve İşçi Bayramı, siyasi çevrelerde seçim kampanyalarının son düzlüğe girdiğinin de habercisi. Seçime 63 gün kaldı, bazı eyaletlerdeyse erken oy verme işlemi sadece iki hafta sonra başlıyor. Yarışın böylesine kıyasıya ilerlediği bir dönemde işçiler için önemli olan bir günde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın ortalarda olmaması Demokratların adayı Kamala Harris’in kampanyasının işine geldi.

🤷‍♀️”İşçilerin dostu” ortalarda yok: Harris’in kampanyası Trump’ın İşçi Bayramı’nda ortalarda görünmemesine dikkat çektiği yazılı açıklamasında “İşçilerin desteğini topladığını iddia eden bir aday olarak Trump İşçi Bayramı’nda neden ortalarda yok?” diye sordu. Trump’ın sözcüsü Karoline Leavitt’in eski başkanla ilgili tek cevabı “Başkanımız hep olduğu gibi çalışıyor” oldu. Bu sırada Harris de “Sendikaları kutluyoruz çünkü onlar Amerika’nın kurulmasına yardımcı oldu. Amerika’nın orta sınıfının oluşmasında sendikalar etkili oldu. Bildiğimiz bir şey varsa o da sendikalıların maaşları arttığında herkesin maaşlarının arttığı. Sendikalı işyerleri güvenli olduğunda her işyeri güvenli olur. Sendikalar güçlü olduğunda Amerika da güçlü olur” diye bir konuşma yaptı.

🗺️Kim nerede: Harris dün önce Detroit’te, sonra da Pittsburgh’daydı. İkinci durağında yanında meşaleyi devraldığı ABD Başkanı Joe Biden da vardı. Bu iki şehri özel kılan şey, sendikaların kaleleri olmaları. Daha geçen yıl Detroit’teki işçiler örgütlü direnişleriyle kazanımlar elde etti. Harris’in kendine başkan yardımcısı adayı olarak belirlediği Minnesota Valisi Tim Walz ise Milwaukee’de sendikaların düzenlediği Laborfest festivalinde konuştu. Gelelim Trump’a.. Trump’un haftanın ilk yarısındaki programı henüz belli değil ama perşembe günü Las Vegas’ta Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu’nun yıllık toplantısında, cuma günü de Kuzey Carolina’nın Charlotte kentinde Fraternal Order of Police’in yönetim kurulunda videokonferans aracılığıyla konuşma yapacak. Başkan yardımcısı adayı JD Vance ise çarşamba günü Arizona’da kampanya yürütecek; hem Arizona hem de California’da bağış toplama etkinliklerine katılacak.

🏖️Tatil buraya kadarmış: Keşke plajlarda kitap okuyarak geçse bütün zamanımız… Ama Biden henüz başkanlık koltuğunu teslim etmedi. Dolayısıyla Delaware’deki iki haftalık tatili Pittsburgh etkinliğiyle son bulmuş oldu. Şimdi önümüzdeki beş gün boyunca Pensilvanya, Wisconsin ve Michigan’da Harris’e desteğini gösterecek. 2020’deki seçimlerde Trump’ı “mavi duvar” denen bu zorlu eyaletlerde kıl payı yenmişti Biden. Bakalım Harris de onunla aynı kaderi paylaşabilecek mi?

Demokratların kırsalla sınavı

🔎Harris’in kendisine seçim sürecinde eşlik edecek başkan yardımcısı adayını seçerken Minnesota Valisi Walz’da karar kılmasının sebebi muhtemelen Amerika’nın kırsal kesimini etkilemek ve Minnesota gibi önemli bir cepheyi cepte tutmaktı. Ancak bu görüşü geri tepmiş olabilir. Çünkü yukarıda da gördüğünüz 31 Ağustos tarihli KSTP/SurveyUSA’nn 635 Minnesotalı seçmenle yaptığı anket Harris için bir düşüşün habercisi. “Ama Trump’ın önünde” diyebilirsiniz. Bir önceki ankette Harris’in Trump’a oranı 50’ye 40’tı. Şimdi bu farkın kapanmaya başladığını söyleyebiliriz. Harris’in oylarının düşmesinin nedeni Walz olabilir. Ankete katılanların yüzde 52’si Walz’ı iyi bir seçim olarak görürken yüzde 34’ü kötü bir seçim olarak görüyor. Özellikle 35 yaş altı seçmenlerin Walz’dan çok memnun olmadığı da yine anketin gösterdiği şeylerden biri.

🧐Cumhuriyetçilerle Demokratlar biraz AKP ve CHP’ye benziyor aslında. Cumhuriyetçiler son 40 yılda kırsal bölgelerde üstünlüğü elde etmiş durumda. Çünkü kırsal seçmenler kendilerini siyasi temsil açısından zayıf, kötü hükümet politikalarının mağduru ve kültürel olarak dışlanmış hissediyor. Cumhuriyetçiler bu hissin üstünü çizmekte Demokratlardan daha başarılı. Analistler daha en başından beri Walz’ın kırsal kesimde olumlu bir etki yaratacağını düşünmenin “fazla iyimser” kaçacağını söylüyordu. Çünkü 2022’deki valilik seçimlerinde Walz’ın kırsal bölgelerde aldığı oylar sadece yüzde 38’di. Bu da gördüğü desteğin oldukça sınırlı olduğunun kanıtı.

Trump Loves Farmers

Trump’a göre seçimlere müdahale ‘en doğal hakkı’

📺Ne izlemeli: Trump pazar günü Fox News’e verdiği mülakatta başkanlık seçimlerine müdahale etmeye “her türlü hakkı olduğunu” söyledi.

🗣️”Anket popülerliğimin yükselmesi delice bir şey. Müdahale etmek için her türlü hakka sahip olduğunuz başkanlık seçimlerinde suçlanan görmüş müydünüz? Suçlanıyorsunuz ama anket popülerliğiniz yükseliyor.”

Uzaklaşalım: Trump’ın kabusu olan özel savcı Jack Smith, Trump ve müttefiklerinin 2020 seçimlerini geçersiz kılma çabalarıyla ilgili olarak geçen hafta yeni bir iddianame hazırladı. Yeni iddianamede yüksek mahkemenin dokunulmazlık kararı da hesaba katıldığı için Trump’a yönelik iddialar biraz azaltıldı ama yöneltilen dört suçlamadan hiçbiri düşürülmedi.

😤Anketlerden korkan anket olsun

Günlüklerimizi düzenli olarak takip ediyorsanız Harris’in son bir ayda Trump’ın ama öyle ama böyle önünde olduğunu fark etmişsinizdir. “Anketler Trump’ı endişelendiriyor mu? Seçimlere bu kadar az bir vakit kala politikalarında farklılığa gidecek mi?” gibi sorular bizim kafamızı karıştırırken Trump’ın kampanyasının kafası rahat duruyor.

❌Politika değişikliği yok: Trump’ın 2016’da kampanya yöneticisi ve kısa süre önce bu kampanyasına da danışman olarak getirilen Corey Lewandowski bu son haftalarda stratejilerinde değişikliğe gitmeyeceklerini söyledi. Harris’in Biden’a göre “daha kolay bir rakip” olduğunu vurgulayan Lewandowski bunun sebebi olarak da iki şeyi gösteriyor: Biden dönemindeki ekonomi ve göçmen politikalarında yaşanan sorunlardan Harris’in de sorumlu olması ve düşüncelerini sıkça değiştirdiği için eleştirilere açık hale gelmesi.

🤔Nasıl yorumlamalı: Anketler tam tersini anlatırken Trump ve kurmaylarının bu yöndeki sözlerini seçmenlerinin karamsarlığa kapılmasını önlemek şeklinde yorumlayabiliriz.

Bir umuttu insanı yaşatan: Lewandowski’ye göre 2016’daki seçim anketleri de Hillary Clinton’ı önde gösteriyordu, 2020’de de Biden, şu anda Harris’ten çok daha büyük farklarla öndeydi. Yani anketler yanıltıcı olabilir ki geçen yıl biz bunu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk elden deneyimledik… Ama bir şeyi de unutmamak gerekiyor: Harris siyah ve Hispanik seçmenlerin oylarını, beyaz Amerikalı olan Biden ve Clinton’dan çok daha kolay alabilir. Üstelik Hispanikler ve siyahlar, Amerikan nüfusunun önemli bir kısmını oluşturuyor.

Clooney mutlu, biz mutluyuz

10 Temmuz’da New York Times’da oyuncu George Clooney’nin Biden’a yazdığı açık mektup yayınlandı. “Sizi severim ama…” diye başlıyordu bu mektup ve Biden’dan yarış bayrağını daha genç birine teslim etmesini kibarca rica ediyordu. Hepimizi şaşırtan bir mektuptu bu. Nihayetinde kim bir Hollywood yıldızının ülke başkanına “Aday olmasanız mı acaba?” demesini bekler ki? Ama şaşırmamak gerekiyor işte. Kendine “ölümüne Demokrat” diyen Clooney, Biden’a başkanlık yarışında 28 milyon dolar getiren kişiydi aynı zamanda. Şimdi Clooney de Biden’ın çekilmesiyle ortaya çıkan sonuçtan pek bir memnun.

Yakınlaşalım: Pazar günü Venedik Film Festivali’de yeni filmi “Wolf”un galasına katılan Clooney, Biden’ın çekilme kararının “George Washington’dan bu yana yapılan en özverili şey” olduğunu söyledi.

😍Mütevazı da: Biden’ın çekilmesinde rolü olup olmadığı konusunda kendisine pek bir anlam yüklemedi Clooney. “Bizi bu noktaya getiren entrikaların hiçbiri hatırlanmayacak, hatırlanmamalı da” dedi ve ekledi: “Gücü elden bırakmak çok zordur. Bunu biliyoruz, dünyanın her yerinde gördük. Birinin çıkıp da ‘Daha iyi bir yol var galiba’ diyebilmesi… Tüm alkışlar Biden’a gitmeli.”

ABD Seçim Günlüğü: 'Bayağılaşan' siyasetin aktörleri ve marihuana ile 'uçan' TrumpABD Seçim Günlüğü: ‘Bayağılaşan’ siyasetin aktörleri ve marihuana ile ‘uçan’ Trump

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.