ABD Suriye’deki üslerini güçlendiriyor: Takviye kuvvetler Haseke ve Deyrizor’da

Suriye'deki üsleri son bir haftada Irak'tan art arda saldırılara hedef olan ABD kilit öneme sahip iki üssüne kırk araçtan oluşan takviye kuvvet gönderdi.

Dünya 26 Nisan 2024
Fotoğraf: AA

Yerel kaynakların aktardığına göre ABD ordusu Suriye’nin doğusundaki Haseke ve Deyrizor vilayetlerindeki üslerine ilave askeri kuvvetler gönderdi. Kaynaklar ABD güçlerinden oluşan bir konvoyun perşembe günü gece saatlerinde Irak ve Suriye arasındaki El Velid sınır kapısından El Haseke’ye girdiğini söyledi.

Beşi Bradly savaş aracı olmak üzere kırk araçtan oluşan konvoyun Ömer petrol sahaları dahil Deyrizor kırsalında YPG kontrolü altındaki bölgelerdeki ABD üslerine ulaştığı bildirildi.

ABD son olarak ocak ve şubat aylarında Haseke ve Deyrizor’daki üslerine dört askeri takviye konvoyu göndermişti.

Suriye’deki ABD güçleri 2015’ten bu yana IŞİD’le mücadele gerekçesiyle bölgedeki askeri üslerinde binlerce YPG’liyi eğitiyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ayrıca YPG’ye büyük miktarda silah ve savaş ekipmanı sağlıyor.

Ekim 2019’da Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı adlı sınır ötesi operasyonu sırasında ABD kuvvetleri Suriye’nin kuzeydoğusundaki petrol kuyularının etrafındaki varlıklarını güçlendirmek için bölgeden çekilmişti.

ABD, Suriye'de PKK/YPG'ye tank eğitimi verdi

ABD güçleri Haseke’de YPG’ye tank eğitimi de veriyor. / Fotoğraf: AA

ABD üslerine Irak’tan peş peşe saldırı

Washington’un Suriye’deki üslere takviye kuvvetler gönderme kararı öncesinde 21 Nisan’da bu üsler Irak’tan peş peşe saldırılara hedef olmuştu.  Haseke’de ABD güçlerinin konuşlandığı Harab Cir Havaalanı’ndaki üs İHA ve roketlerle hedef alınmıştı.

Reuters’a konuşan yerel güvenlik kaynakları Irak’ın Zummar bölgesinden ABD’nin Rumalyn üssüne en az beş roket fırlatıldığını söylemiş, saldırılarda can kaybı ya da yaralanma olmadığı bildirilmişti.

Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada “Ninova Operasyonlar Komutanlığına bağlı ekipler Irak ve Suriye yakınlarında Suriye topraklarındaki koalisyon güçleri üssüne birkaç füzeyle saldırıda bulunan kanun dışı gruplara yönelik arama çalışmaları başlattı” denmişti.

Çok geçmeden saldırıları Irak’taki İran destekli grupların yaptığı anlaşılmış, Bu saldırılar şubat ayında ABD üslerine saldırıları durdurduklarını açıklayan İran destekli grupların o tarihten bu yana ilk eylemi olarak kayıtlara geçmişti.

İran destekli Şii Kataib Hizbullah grubunun ABD’nin Irak’tan çekilmesi görüşmelerinde çok az ilerleme kaydedilmesi nedeniyle saldırılara yeniden başladığı öne sürülmüştü.

Pentagon’dan Bağdat’a çağrı: Üslerimizi koruyun

Irak’tan atılan roket ve insansız hava araçlarının (İHA) Suriye ve Irak’taki Amerikan askerlerinin bulunduğu üsleri hedef almasının ardından Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder salı günü ABD’nin Irak hükümetine Irak ve Suriye’deki Amerikan askerlerini koruması çağrısı yaptığını söyledi.

Son saldırılara ilişkin düzenlediği basın toplantısında konuşan Ryder “İran’ın kötü niyetli milis grupları Irak ve Suriye’deki ABD güçlerine iki başarısız saldırı düzenledi. Bunlar 4 Şubat’tan bu yana koalisyon tesislerine yönelik ilk saldırılar” dedi.

“Bağdat yönetimine, Irak ve Suriye’deki ABD güçlerinin bu grupların saldırılarına karşı güvenliğini sağlamak için gerekli tüm adımları atması çağrısında bulunuyoruz” diyen Ryder ABD’nin bölgedeki güçlerini savunmakta tereddüt etmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Biden-Sudani görüşmesi

Saldırılar Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin ABD Başkanı Joe Biden ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ile bir araya gelerek ekonomi, güvenlik ve enerji alanlarında işbirliği de dahil olmak üzere çeşitli konuları ele aldığı ABD ziyaretinden günler sonra meydana gelmişti.

Biden görüşmede Sudani’ye Washington’un “Irak da dahil olmak üzere bölgedeki personeli ve ortaklarının güvenliğine bağlı olduğunu” söylemiş ve ABD-Irak ortaklığını “hayati öneme sahip” sözleriyle nitelendirmişti.

Biden hosts Iraqi prime minister at White House amid soaring regional tensions

Beyaz Saray’daki Biden-Sudani görüşmesinden bir kare. / Fotoğraf: AA

ABD Başkanı “IŞİD’i yenmek için son on yıldır askerlerimiz yan yana mücadele ediyor. Bu işbirliğini Stratejik Çerçeve Anlaşması’nda da görüyoruz” demişti.

İki ülke arasındaki stratejik ortaklığın yarınını konuşmak üzere Beyaz Saray’a geldiğini söyleyen Sudani de “İlişkilerimizi, askeri-güvenlik temelli bir ilişkiden sistematik bir şekilde ekonomi, siyaset, çevre, eğitim ve güvenlik temelli bir işbirliğine geçirmeyi amaçlıyoruz” diye konuşmuştu.

Irak’ın özellikle ekonomik toparlanma ve altyapı yatırımlarına önem verme sürecinde olduğunu anlatan Sudani bu noktada Stratejik Çerçeve Anlaşması kapsamında ABD ile yakın işbirliği içinde olacaklarını belirtmişti.

Amerikalı komutan bir kez daha Suriye’de YPG ile Amerikalı komutan bir kez daha Suriye’de YPG ile 

ABD geçen ay Ukrayna'ya sessiz sedasız uzun menzilli ATACMS füzeleri yolladıABD geçen ay Ukrayna’ya sessiz sedasız uzun menzilli ATACMS füzeleri yolladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.