6 yıl sonra dikenlerle dolu ziyaret: Gözler Şi-Biden zirvesinde
ABD'nin Irak ve Suriye'deki askeri üsleri bugün de hedefteydi. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, 'tırmanışa hazırız' denirken bir haftada üslerin 13 kez hedef olduğu da açıklandı.
İsrail ve Filistinli Direniş grupları arasındaki savaş devam ederken Washington’un Tel Aviv’e desteği Ortadoğu’da tepki çekmeyi sürdürüyor. Tel Aviv’e bu keskin desteği açıklamasından bu yana hem Suriye’de hem de Irak’taki ABD üsleri saldırı hedefi olmuştu, olmaya da devam ediyor.
Irak ve Suriye’deki üslerin yeniden hedef alınmasına ilişkin haberlerle ilgili Pentagon’dan da bir açıklama geldi. Açıklamaya göre ABD’nin Irak üsleri son bir haftada 10, Suriye’dekiler ise üç kez ABD saldırıya uğradı. Yapılan açıklamada geçen haftaki üslere yönelik saldırılarda 24 ABD askerinin yaralandığı ifade edildi.
ABD’nin Ortadoğu’daki üslerine saldırıların artmasıyla, Washington’un bölgedeki varlığını yeniden artırmaya başlaması da gündemde. ABD merkezli Wall Street Journal, İsrail’in Gazze’deki kara operasyonu öncesinde ABD’nin Ortadoğu’daki birçok ülkeye toplam en az 12 hava savunma sistemi gönderdiğini yazdı.
Öte yandan Pentagon, ABD F-16’larını taşıyan bir uçak filosunun Ortadoğu’ya vardığını da açıkladı. Açıklamada filonun tam olarak nereye indiği yönünde bir bilgi paylaşılmadı.
Irak’ta ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad Hava Üssü’ne roketli saldırı düzenlendi. Iraklı güvenlik kaynakları üs çevresine iki Grad füzesi düştüğünü belirtti, saldırı sonrası bölgede arama yapan güvenlik güçlerinin füze rampası bulduğunu kaydetti. Güvenlik kaynakları saldırıda hasar veya can kaybı olmadığını bildirdi.
Bir kaynak saldırıda büyük çaplı roket kullanıldığını, söz konusu roket rampasının üssün yaklaşık 50 kilometre güneydoğusunda bulunduğunu söyledi.
Suriye’nin Deyrizor ve Haseke illerinde de ABD güçlerinin konuşlandığı Ömer petrol sahası ile Şeddadi ilçesindeki ABD üslerine eş zamanlı saldırı düzenlendi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre ABD ordusunun Deyrizor’daki Ömer petrol sahası ile Haseke’deki Şeddadi ilçesindeki üslerine aynı anda karadan karaya füzelerle saldırı oldu.
Saldırılarda üslerin çevresine düşen roketler olduğu bilgisi alındı, can kaybı olduğuna ilişkin bir bilgi verilmedi.
Suriye’nin güneyinde sabah saatlerinde ABD ordusunun bulunduğu Tenef bölgesindeki üs ile akşam saatlerinde Irak sınırı yakınlarındaki Malikiyye ilçesindeki Robarya Üssü’ne aidiyeti bilinmeyen silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırılar düzenlenmişti. İran destekli gruplar Fırat Nehri’nin doğu yakasındaki ABD üslerine zaman zaman roket ve SİHA’larla saldırı düzenliyor.
Beyaz Saray, İsrail-Filistin arasındaki çatışmanın daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşmesi ihtimaline karşı, ABD’nin Ortadoğu’daki vatandaşlarının tahliyesi için “tedbir amaçlı acil eylem planı” hazırladığını duyurdu.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Ortadoğu’daki çatışmaların genişlemesi durumunda, vatandaşlarının bölgeden tahliyesi için tedbir amaçlı plan hazırlandığını söyledi.
Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder 17-24 Ekim tarihleri arasında “ABD güçleri Irak’ta en az 10 ayrı kez, Suriye’de ise üç ayrı kez tek yönlü insansız hava araçları ve roketlerle saldırıya uğradı” dedi. Ryder ABD üslerine yönelik saldırılara ilişkin saldırılar hakkında ilk kez konuşurken yaralılarla ilgili bilgi vermedi.
Al Jazeera Reuters haber ajansı tarafından duyurulan Irak’taki Ayn el-Esad Hava Üssü’ne yönelik son saldırının Ryder tarafından doğrulanmadığını yazdı.
Ryder açıklamasında ise İran’ı hedef gösterdi ve şunları söyledi: “Bu saldırıları gerçekleştiren grupların İran Devrim Muhafızları ve İran rejimi tarafından desteklendiğini biliyoruz. Çok yakın vadede bölgedeki ABD güçlerine ve personeline karşı İran vekalet güçlerinden ve nihayetinde İran’dan daha önemli bir tırmanma olasılığı var” dedi. Pentagon Sözcüsü Ortadoğu’daki ABD üslerine yönelik saldırıların artacağı yönündeki endişeleri nedeniyle bu tırmanışa hazırlandıklarını söyledi.
Neredeyse rutin hale gelen ABD üslerine yönelik saldırılar İsrail’in geniş çaplı kara operasyonuna hazırlandığı bir döneme de denk geliyor. ABD’nin İsrail’e yönelik askeri desteklerinin devam etmesi tepkilere neden olurken Washington en son üst düzey askeri yetkilileri İsrail’de danışmanlık için görevlendirmeyi planladıklarını açıklamıştı.
ABD, İsrail’in kara harekatı hazırlıkları sürerken birçok hava savunma sistemini hızlıca bölgeye göndermek için kolları sıvadı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin pazar günü yaptığı açıklamada Ortadoğu’ya daha fazla hava savunma sistemi göndereceğini söylemişti.
ABD’nin, Irak’ta yaklaşık 2 bin 500, Suriye’de ise yaklaşık 900 askeri bulunuyor.
ABD Savunma Bakanlığı Ortadoğu’daki donanma unsurlarını azaltmış, bunları daha çok Çin’den kaynaklanan tehdit sebebiyle Asya Pasifik bölgesine konuşlandırmıştı. İsrail-Filistinli direniş örgütleri arasındaki savaşın ardından Pentagon F-15 ve F-16 savaş uçaklarını da yeniden İran Körfezi’ne sevk etti.