ABD ve Güney Kıbrıs’ın askeri anlaşmasına Türkiye’den tepki: Beyaz Saray’ın tarafsız tutumu zedelendi

Dışişleri Bakanlığı ABD ile GKRY arasında imzalanan savunma anlaşmasını kınadı. Açıklamada anlaşmanın 'Kıbrıs Türklerinin güvenliğini tehdit ettiği ve ABD'nin tarafsız tutumuna zarar verdiği' savunuldu.

Dünya 12 Eylül 2024
Güney Kıbrıs'ta Rum ve Amerikan askerleri. / Fotoğraf: Kıbrıs basını

Uluslararası diplomasinin sıcak çatışmalarla dolu arenasında yeni bir gerginlik patlak verdi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında savunma alanında işbirliğini geliştiren bir anlaşma imzalanmasını sert şekilde kınadı.

ABD ve GKRY arasında geçen günlerde imzalanan anlaşma iki tarafın savunma alanında işbirliğini daha da derinleştirmeyi öngörüyor. Bu anlaşmanın bölgedeki güç dengelerini ve stratejik planları değiştirmesinden endişe ediliyor. Türkiye bu gelişmeyi anında tepkiyle karşıladı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla sert bir açıklama yaptı.

‘Çözüm sürecini zorlaştırıyor’

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “ABD ile GKRY arasında savunma alanında işbirliğinin geliştirilmesi yönünde bir yol haritasının imzalanmasını kınıyoruz” dendi. Türkiye bu adımın ‘Kıbrıs Türk tarafının güvenliğine yönelik tehdit oluşturduğunu ve adanın gelecekteki çözüm sürecini zorlaştırdığını’ savundu.

Açıklamada ayrıca Ankara’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile olan yakın ilişki ve dayanışması vurgulandı. KKTC’nin bu konudaki tepkileri ve endişeleriyle tam bir uyum içinde olunduğu belirtildi. Türkiye Beyaz Saray’ın Kıbrıs Adası’ndaki ‘tarafsız tutumunun zedelendiğini ve bu anlaşmanın bölgesel istikrara zarar verebilecek bir politika olduğunu’ savundu.

Kıbrıs Türk toplumunun güvenliği vurgusu

Dışişleri Bakanlığı ABD ve GKRY arasındaki bu anlaşmanın bölgesel istikrarı tehdit edebileceğini ve bu yüzden bu tür politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi. Türkiye’nin Kıbrıs Türk toplumunun güvenliğini ve refahını her koşulda koruyacağını ve bu yöndeki politikalarına devam edeceğini vurguladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamanın tam hali ise şöyle:

“ABD ile GKRY arasında savunma alanında iş birliğinin geliştirilmesi yönünde bir yol haritası imzalanmasını kınıyoruz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığınca konuya ilişkin olarak yayımlanan açıklamada belirtilen görüşleri paylaşıyor, KKTC makamlarının ortaya koyduğu haklı tepkiyi tümüyle destekliyoruz.

ABD makamlarınca, geçtiğimiz Haziran ayında GKRY ile stratejik diyalog başlatılacağının açıklanması da dahil, Kıbrıs Türk tarafının güvenliği hilafına atılan bu adımlar, ABD’nin Kıbrıs Adası’na yönelik tarafsız tutumuna zarar vermekte ve Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasını güçleştirmektedir.

Bu çerçevede bölgesel istikrara zarar verebilecek politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Anavatan ve Garantör devlet Türkiye, Kıbrıs Türkünün güvenliğini ve refahını her koşulda sağlamaya devam edecektir.”

Netflix'in Kıbrıs dizisi 'Famagusta' kriz çıkardı: Türkiye ve KKTC teyakkuzda!Netflix’in Kıbrıs dizisi ‘Famagusta’ kriz çıkardı: Türkiye ve KKTC teyakkuzda!

MGK bildirisinde İsrail ve Kıbrıs vurgusu: Şiddet tüm bölgeye yayılabilirMGK bildirisinde İsrail ve Kıbrıs vurgusu: Şiddet tüm bölgeye yayılabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.