ABD ve İngiltere basınında ortak görüş: Erdoğan üçüncü 10 yılına girmeye yakın

Cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendiren ABD ve İngiltere basınında ortak görüş olarak Erdoğan'ın avantajı ve kilit rol oynayacak olan Sinan Oğan ön plana çıkıyor. Gazeteler, Erdoğan'ın üçüncü 10 yılına çok yakın olduğunu ama Türkiye için tablonun karanlık olduğu fikrinde.

Dünya 17 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İkinci turda Kılıçdaroğlu ve Erdoğan karşı karşıya gelecek. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye seçimlerine dair İngiltere ve ABD basınındaki yorumlar mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci tur için avantajlı konumda olduğu yönünde. Türkiye’nin otokrasiye doğru bir adım atıp atmadığını sorgulayan Guardian, Türkiye’deki seçimlere ilişkin yorumunda, seçimlerden önce seçmenlerin Erdoğan’ın otoriter milliyetçilik türüne sırtını döneceğine inanmak için yeterli zemin olduğunun altını çiziyor.

Anketlere göre başa baş bir yarış beklendiğini söyleyen Guardian, Kılıçdaroğlu’nun önemli oranda önde gözüktüğünü kaydederek, “Bu iyimserliğin maalesef yersiz olduğu görüldü” ifadelerini kullanarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu sonuç, iki hafta sonraki ikinci tur seçimin sonucu ne olursa olsun muhalefetin Türkiye’ye parlamenter demokrasiye geri çevirme girişimlerine darbe vurabilir. İktidarda olmanın avantajı ve AKP’nin parlamento galibiyetiyle oluşan ivme, Erdoğan’ın giderek otokratlaşan iktidarının büyük ihtimalle üçüncü bir 10 yıla gireceğini gösteriyor.”

Guardian, Erdoğan’ın dindar işçi sınıfını, çıkarlarını koruma konusunda en iyi lider olduğuna ikna ettiğini belirtiyor. Gazeteye göre, Kılıçdaroğlu bu kitlenin fikirlerini değiştiremezse, Türk demokrasisinin orta vadedeki görünümü kasvetli olacak.

Financial Times da Erdoğan’ın avantajlı olduğunu, “Başlıca rakibini rahat bir şekilde yenerek ikinci tura giden Türkiye’nin tecrübeli lideri Recep Tayyip Erdoğan, iktidarını üçüncü bir on yıla uzatma yolunda görünüyor” ifadeleriyle duyuruyor.

Independent ise Sinan Oğan’ın oylarına dikkat çekerek, ikinci turda Oğan’ın taraf seçmesi halinde kazananı belirleyebileceğini söylüyor. Ancak Kılıçdaroğlu’na Kürt seçmenlerin verdiği desteğin bu ihtimali daha da uzaklaştırdığını öne sürüyor.

ABD basınında New York Times, Türkiye’de ilk kez cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci turun yaşanacağını bildirerek, avantajın Erdoğan’da olduğunu söylüyor ve Sinan Oğan’a oy veren yüzde 5.7’nin büyük ihtimalle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı seçeceğini öngörüyor. Gazeteye göre, milliyetçi söylemi yükseltmesi hem kendisi hem de muhafazakâr parlamento ittifakının işine yarıyor. Gazetenin aktardığı Erdoğan hamleleri, savaş gemisinin ziyarete açılması, Togg, ABD eleştirisi, Biden’ın kendisini devirmeye çalışmasını öne sürmesi oldu.

Wall Street Journal, Erdoğan’ın avantajını sürpriz olarak değerlendirerek, “Pazar gününün sonuçları aynı zamanda Türkiye’nin gelecek ay ve yıllarda mali bir hesaplaşmayla karşı karşıya kalması riskini de artırdı” ifadelerini kullandı.

Seçimin dünya basınındaki yankıları sürüyor: Dokuz canlı ErdoğanSeçimin dünya basınındaki yankıları sürüyor: Dokuz canlı Erdoğan

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.