ABD, İngiltere ve İsrail’de binler Gazze’de ateşkes için eylem yaptı

İsrail'in Gazze'ye saldırıları artık yeni bir aşamaya geçerken, söz konusu ülkenin en büyük destekçilerinden ABD ve İngiltere'de binlerce kişi sokağa dökülerek ateşkes çağrısı yaptı. New York'taki protestolarda en az 200 kişi tutuklandı. Öte yandan savaş karşıtı İsrailliler de Tel Aviv'de toplandı.

Dünya 29 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
ABD'deki Yahudiler ateşkes çağrısı yaptı. Fotoğraf: AA

İsrail-Gazze savaşı İsrail ordusunun Gazze’de genişleyen operasyonlarıyla yeni bir safhaya taşınırken İsrail, New York ve Londra’da büyük protestolar düzenlendi. Türkiye’de şimdiye kadarki en büyük Filistin mitingini de aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Erdoğan Filistin mitinginde: KıyamdayızErdoğan Filistin mitinginde: Kıyamdayız

Önce New York’taki protestoya bakalım: New York’un en önemli ulaşım merkezlerinden Grand Central İstasyonu’nun girişinde binlerce protestocu taraflar arasında ateşkes talebiyle oturma eylemi yaptı.

“Şimdi ateşkes zamanı” ve “Bizim adımıza konuşmuyorsunuz” yazılı siyah tişörtler giyen protestocular Filistinlilere özgürlük ve Gazze bombardımanına son verilmesi çağrısı yapılan pankartlar açtı, “Artık silah yok. Artık savaş yok. Uğruna savaştığımız şey ateşkes” diye slogan atarak havayı yumrukladılar.

New York Polis Departmanı istasyonun geçici olarak kapatılmasına neden olan gösteride en az 200 protestocunun tutuklandığını açıkladı. Gösteriyi düzenleyen savaş karşıtı Jewish Voice for Peace (JVP) tutuklananların sayısının 300’den fazla olduğunu söyledi.

Protestolara hahamlar da katıldı. Bu din insanları etkinliği Şabat mumu yakarak ve ölüler için okunan Yahudi duası kaddişi okuyarak başlattı. Organizatörlerin açıklamasına göre Haham May Ye “Şabat genellikle bir dinlenme günü olsa da bizim adımıza soykırım yapılırken dinlenmeyi göze alamayız. Filistinlilerin ve İsraillilerin yaşamı iç içe geçmiştir, güvenlik herkes için adalet, eşitlik ve özgürlük sağlandıktan sonra gelebilir” dedi.

Londra’da 100 bin kişinin katıldığı büyük protesto

Protestoların bir diğer adresi ise Londra’ydı. Şehirde yaklaşık 100 bin kişi İsrail’in Gazze’deki saldırılarına son vermesi çağrısı yaptı. Geçen hafta da 100 bin kişi bombardımanı sona erdirme talebiyle başkente dökülmüştü. Ayrıca sadece Londra değil, Manchester ve Glasgow’da da gösteriler düzenlenmesi bekleniyor.

Dün Golden Jubilee Bridges yakınlarında toplanmaya başlayan kalabalık ellerinde “Gazze katliamı durdurulsun” ve “Özgür Filistin, İsrail işgaline son” yazılı pankartlar taşıdı. Ses sisteminden “İsrail’i silahlandırmayı durdurun. Gazze bombalanmasın”, ” Hepimiz Filistinliyiz” ve “Nehirden denize özgür Filistin” sloganları attı.

İçişleri Bakanı Suella Braverman ise polis şeflerini “nehirden denize” sloganını “İsrail’in dünyadan silindiğini görme arzusu” olarak yorumlamaya çağırdı. Bu arada binden fazla polis görevlendirildi. Bu hafta sonu yapılacak gösteriler öncesinde polis protestocuların sloganlarında “cihat” kelimesini kullanması halinde müdahale edileceğini duyurdu.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly’ye göreyse ateşkes çağrıları “mevcut duruma yardımcı olmuyor.” “Elbette İsrail’i güvenli, huzurlu ve emniyetli görmek istiyoruz” diyen Cleverly ateşkesi kabul edeceklerine ya da ateşkese uyacaklarına dair Hamas’tan bir işaret gelmediğini sözlerine ekledi.

Ancak ülkedeki en az 100 bin kişi Cleverly ile aynı fikirde değil. İşçi Partisi’nin eski lideri Jeremy Corbyn Parlamento Meydanı’nda protestoculara konuşarak “Çocuklar evlerinin odalarına giren silahlarla öldürülürken ateşkes istemek çok bir şey değil. İngiliz hükümetinin ateşkes oylamasında çekimser kalması ise büyük bir lekedir” dedi.

Tel Aviv’de savaş karşıtları toplandı

Herhalde bu üç kent arasında en cesur eylem Tel Aviv’de olandı. Zira Netanyahu’nun savaş için birlik mesajı verdiği saatlerde bir grup protestocu İsrail Savunma Bakanlığı önünde savaş karşıtı sloganlar attı.

Gruptaki insanların ellerinde “Ateşkes. Onları hemen geri getirin!”, “İsrailliler şimdi ateşkes yanlısı” ve “Savaşın kazananı yoktur” yazılı pankartlar olduğu görüldü.

İsrail protestosu Starbucks'a yöneldiİsrail protestosu Starbucks’a yöneldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.