Soğanda fiyatı düşürecek umutlu bekleyiş: Çukurova’da hasat başlıyor
İnsanların kıtlık ve saldırı altında hayata tutunmaya çalıştığı Gazze'ye İsrail'in en büyük destekçisi ABD havadan yardım attı. Washington yardımların sürekli olacağını ifade etti. Açıklamaya göre cumartesi günü ulaştırılan yardım 30 binin üzerinde.
İsrail güçlerinin sivil ayrımı yapmadan saldırdığı Filistinlilerin sayısı Gazze’de 30 bini aşarken hayatta kalanlar da yer değiştirmek zorunda bırakılıp kıtlıkla burun buruna yaşam mücadelesi veriyor. Hamas ve diğer Filistinli örgütlere silah taşındığı iddiasıyla insani yardımlara engel olan İsrail, son zamanlarda da yardım kuyruğunda bekleyen Filistinlileri hedef almasıyla gündeme geliyordu. Tel Aviv güçlerinin en son perşembe günü Gazze kentinin güneyinde, Gazze Şeridi’ni kuzeyden güneye bağlayan Reşid Caddesi üzerindeki Nablusi Kavşağı’nda insani yardım bekleyen Filistinlileri bombalayarak ve ateş açarak hedef aldığı saldırıda 118 Filistinli hayatını kaybetmiş yüzlercesi de yaralanmıştı. İsrail, çok sayıda ölü ve yaralının olduğu olay için “izdiham” kartını kullanarak sorumluluğu üzerinden atmaya çalışırken, görgü tanıkları ve hastanelere kaldırılan hastaların durumu yaşananları gözler önüne sermişti. Yaşananlar üzerine Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Gazze’ye havadan yardım atacaklarını açıklamıştı. ABD, bugün üç uçak yardımı bölge semalarından Gazze’ye attı. O sırada ise daha önce yemek kuyruğunda bekleyenleri hedef alan İsrail, bu sefer de zorla yerlerinden ettiği Filistinlilerin sığındığı bir çadıra hava saldırısı düzenledi.
İsrail’in en başından beri destekçisi olan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ateşkes vetolarıyla manşetlerde yer alan ABD, Gazze’ye üç C-130 tipi uçakla taşınan 35 binden fazla yemek paketini havadan atarak Filistinlilere ulaştırdı.
Havadan atılan yardımların görüntüleri sosyal medyaya yansıdı. Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer yardım kuruluşlarına göre, Gazze nüfusunun çoğu kıtlıkla burun buruna. Yeni doğan bebeklerin, hamile kadınların, çocukların ve yaşlıların açlıktan ve yetersiz beslenmekten ölmeye başladığı Gazze’de, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) göre en az 576 bin Filistinli (bölge nüfusunun yaklaşık dörtte biri) kıtlık içinde.
Press coverage: A short while ago.. an airdrop of aid into Gaza City.#Gaza #Palestine pic.twitter.com/Y8B1TdAU55
— ⚡️🌎 World News 🌐⚡️ (@ferozwala) March 2, 2024
Paraşütlere bağlı gıda paketlerinin havadan atıldığı yardımların devamlı olacağını açıklayan Beyaz Saray, İsrail’in de bu yardım operasyonuna “destek” verdiğini iddia etti. Washington’un insani yardımlara “destek” verdiğini söylediği Tel Aviv ise sivilleri hedef almaya devam ediyor. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’da yer alan habere göre, İsrail güçleri Filistinlileri adeta köşeye sıkıştırdıkları Refah’ta bir çadıra saldırdı. İsrail saldırılarından kaçarak Mısır sınırındaki Refah kentinin mülteci kamplarına sığınan 11 Filistinli, bu saldırıda hayatını kaybetti.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Refah’taki bir başka saldırıya dair daha açıklama yaptı. Refah kentindeki Tel El Sultan bölgesinde bulunan bir hastane yakınlarına düzenlenen saldırıda 50 kişi yaralandı, bir kişi de öldü. Bakanlığa göre saldırıda hayatını kaybeden kişi olay yerinin yakınlarında bulunan o hastanede bir doktordu.
Beyaz Saray’ın insani yardımları desteklediğini ifade ederek temize çıkarmak istediği İsrail ise Reuters’a göre saldırılara ilişkin yorum taleplerini cevapsız bıraktı.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir görgü tanığı, hava saldırısının direkt o çadırı hedef aldığını gördüklerini, kendilerinin de o sırada hastanede bulunduklarını söyledi. Şarapnelin de hastane içerisine girdiğini ifade eden tanık, kendisi ve arkadaşlarının mucize eseri kurtulabildiğini anlattı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail’in yaklaşık 5 aydır saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısını yineleyerek, yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı çadırların bombalanmasını “tarifsiz ve şok edici” olarak niteledi.
İsrail ordusu da daha önce “güvenli bölge” ilan ederek Filistinlileri zorla sürdüğü Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde 8 “militanı”, Gazze Şeridi’nin merkezinde yaklaşık 20 “militanı” ve Rimal’de üç “militanı” daha öldürdüğünü açıkladı.
Hamas tarafından yönetilen Gazze’deki sağlık yetkililerine göre bir milyondan fazla Filistinli, Gazze’nin büyük bölümünü yerle bir eden ve 30 binden fazla insanın ölümüne yol açan İsrail saldırısından kaçarak Refah bölgesine sığındı.
İsrail, Filistinli grubun 7 Ekim’de düzenlediği ve İsrail rakamlarına göre 1200 kişinin öldüğü, 253 kişinin de kaçırıldığı saldırıya karşılık olarak 8 ekimde karşı saldırıya başlamıştı. ABD Başkanı Joe Biden, 10 Mart’ta başlayacak olan Ramazan’a kadar bir ateşkes sağlanmasını umduğunu söyledi. Cuma günü gazetecilere konuşan Biden ardından da yakında bir ateşkes umsa da henüz o aşamada olunmadığını ifade etti.
Birleşmiş Milletler’in İsrail ablukası altındaki bölgede 2,3 milyonluk nüfusun dörtte birinin açlığa bir adım uzaklıkta olduğu uyarısıyla birlikte ateşkes için uluslararası baskılar arttı. Bölge sakinleri ve sağlık görevlileri, Cumartesi günü Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beit Hanoun bölgesinde tarım arazilerinde yiyecek arayan üç kişinin İsrail saldırıları sonucu öldüğünü söyledi. İsrail bu olayın ardından da sessiz kalmayı tercih etti.
Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre son üç gün içinde Gazze’nin kuzeyindeki Kemal Advan hastanesinde on üç çocuk susuzluk ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti. Hastanedeki doktorlar daha fazla çocuğun da ölüm riski altında olduğuna dikkat çekti. Doktor Imad Dardonah, “Bir çocuğun günde üç öğün yemek yemesi gerekirken sadece bir öğün yiyorsa, yetersiz beslenmeden ve buna bağlı olarak ortaya çıkan tüm hastalıklardan mustarip olduğu açıktır” dedi.
ABD’nin hava yardımı planı, yardım kuyruğundaki Filistinlilerin İsrail saldırısında öldürülmesinden bir gün sonra cuma günü duyurulmuştu. Gazze’deki sağlık yetkilileri perşembe günü yemek kuyruğunda 118 kişinin öldüğünü açıkladı ve ölümleri İsrail ateşine bağlayarak bunu bir katliam olarak nitelendirdi. İsrail bu rakamlara itiraz etti ve kurbanların çoğunun izdiham nedeniyle yaşamlarını kaybettiğini iddia etti.
İsrail ve Hamas, aralarında Mısır ve Katar’ın da bulunduğu arabulucular aracılığıyla müzakereler yürütüyor. Mısırlı iki güvenlik kaynağı İsrail ve Hamas heyetlerinin dolaylı görüşmelere devam etmek üzere Pazar günü Kahire’ye gelmelerinin beklendiğini söyledi ancak İsrail’den gelen açıklama bu konuda şüphe uyandırdı.
Mısırlı kaynaklar tarafların Gazze’de ateşkesin sürmesi, rehine ve tutukluların serbest bırakılması konularında anlaştıklarını belirtirken, anlaşmanın tamamlanabilmesi için İsrail güçlerinin kuzey Gazze’den çekilmesi ve bölge sakinlerinin geri dönmesi konusunda bir mutabakata varılması gerektiğini ifade etti. Ancak İsrail’in Ynet haber sitesi, ismi açıklanmayan üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İsrail’in Gazze’de tutulan rehinelerden hayatta olanların tam listesini alana kadar Kahire görüşmelerine heyet göndermeyeceğini bildirdi. Habere göre, üzerinde çalışılan ana konu Gazze’den kaç rehinenin serbest bırakılacağı ve her birine karşılık İsrail’in kaç Filistinliyi iade edeceği. Ynet’in aktardığına göre yetkili, “Net cevaplar verilene kadar bir heyet Kahire’ye gitmeyecek” diye konuştu.
Mısır’ın Kahire’de “görüşmeler pazar günü devam edecek” açıklamasının ardından İsrail’den net bir cevap gelmese de AFP, Hamas heyetinin yarınki görüşmeler için Kahire’ye gittiğini yazdı.
Savaş sırasında İsrail, BM kayıtlarına göre 7 Ekim’den bu yana en az 358 kişinin öldürüldüğü işgal altındaki Batı Şeria’da da saldırılarını arttırdı. Filistin resmi haber ajansı WAFA, Cumartesi günü İsrail güçlerinin Ramallah yakınlarında 16 yaşındaki bir çocuğu başından vurarak öldürdüğünü yazdı. İsrail ordusu, güçlerinin Ramallah yakınlarındaki Kafr Ni’ma kasabasında “rutin faaliyet” yürüttüğünü, düzinelerce kişinin güvenlik güçlerine taş ve patlayıcı madde fırlatmaya başladığını ve gerçek ateşle karşılık vererek bir kişiyi vurduğunu söyledi.