ABD’de 11 cadıya, idamdan 376 yıl sonra ‘pardon’

ABD, Connecticut'ta 376 yıl önce cadılık suçlamasıyla idam edilen 11 kişinin itibarı iade edildi. Karar 1'e karşı 33 oyla kabul edildi. Cadılık suçlamasıyla idam edilenlerin soyundan gelenler uzun süredir bu karar için kampanya yürütüyorlardı.

Dünya 29 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Connecticut Cadı Mahkemeleri, 1647-1663 arası sürmüştü.

ABD’nin Connecticut eyaletinde, 376 yıl sonra ilginç bir karar alındı. Senatörler, eyalet senatosundaki oylamada 1’e karşı 33 oyla, 376 yıl önce ‘cadılık’ suçlamasıyla idam edilen 11 kişinin itibarını iade etti. Cadılık hükmü giymesine rağmen idam cezası infaz edilmeyen bir kişinin de suçsuz olduğunu kayda geçirdiler. Senatörlerin görüşü, o dönem alınan kararın hukuka aykırı olduğu.

Cadılıktan ceza alanların soyundan gelenler, bu iade-i itibar için uzun süredir kampanya yürütüyordu. Karara karşı çıkan tek senatör olan Rob Sampson, “Haklı veya haksız bir şekilde Amerika’nın geçmişini kötü gösteren yasalar görmek istemiyorum. Parlak ve daha iyi bir geleceğe odaklanmamızı istiyorum” ifadelerini kullandı.

BBC’nin haberine göre 2005 yılında kurulan Connecticut Cadılık Hükümlülerine İade-i İtibar adlı grup, kararın ardından yaptığı açıklamada “İki partiden de siyasetçiler, tarihçiler ve bu yasa için emek harcayan herkese teşekkür ederiz” dedi.

Hartford Cadı Mahkemeleri olarak da bilinen Connecticut Cadı Mahkemeleri 1647’den 1663’e kadar sürerken bu Amerikan kolonilerindeki ilk büyük ölçekli cadı mahkemeleri olarak kayda geçmişti. Netflix, ABD'nin Müge Anlı'sı olma yolunda ilerliyor: Suç belgesellerini neden bu kadar çok izliyoruz?Netflix, ABD’nin Müge Anlı’sı olma yolunda ilerliyor: Suç belgesellerini neden bu kadar çok izliyoruz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.