ABD’de arama için eve giren polislere saldırı: Dört ölü, dört yaralı

ABD'de arama için bir eve giden polislerin uğradığı silahlı saldırıda dört polis öldü, dördü ağır yaralandı. Bu saldırı ülkede güvenlik güçlerine karşı son yıllarda yapılanların en şiddetlisi olarak kayıtlara geçti.

Dünya 30 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletine bağlı Charlotte kentinde arama için bir eve giren polisler silahlı saldırıya uğradı. Polis en az bir şüphelinin üç saat süren silahlı çatışmanın ardından barikat kurulan evin ön bahçesinde ölü bulunduğunu açıkladı. Yetkililer iki silahlı şüphelinin daha olaya karıştığını belirtiyor.

Bu ABD kolluk kuvvetlerine son yıllarda düzenlenen en ölümcül saldırılarından biri olarak kayıtlara geçti. Polis memurları pazartesi günü gece saatlerinde banliyödeki sokakta silah sesleri yükseldiğini duyarak olay yerine gitmişti. Saldırıya uğrayan memurlar yasadışı bir şekilde ateşli silah bulundurmaktan aranan bir suçluyla ilgili arama emrini yerine getirme görevinin parçasıydı.

Charlotte-Mecklenburg Polis Şefi Johnny Jennings düzenlediği basın toplantısında memurların ön bahçedeki bir saldırgana ateşle karşılık verdiğini, ardından evin içinden kendilerine daha fazla karşılık verildiğini söyledi. Jennings saldırının gerçekleştiği mülkün içinde yüksek güçlü bir tüfek bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Polis şefi gazetecilere yaptığı açıklamada “Bugün sadece toplumumuzu güvende tutmaya çalışan bazı kahramanları kaybettik” dedi ve bunun polis memurlarına yönelik 30 yıllık görev süresi boyunca hatırlayabildiği en kötü saldırı olduğunu söyledi.

İki saati aşkın silah sesleri

Görgü tanıklarına göre şehrin doğusundaki bir yerleşim bölgesinde başlayan saldırıdan iki saatten fazla bir süre sonra hala silah sesleri duyuluyordu.

Saldırı, polisin Shannon Park mahallesindeki Galway Drive’da bulunan eve zırhlı araçlarla girerek camları ve kapıları kırmasıyla sona erdi.

Polis, evde bir şüpheliyle birlikte bulunan diğer iki kişinin – bir kadın ve 17 yaşında bir erkek – sorgulandığını aktardı. Bu kişilerden en az birinin memurlara ateş ettiğine inanılıyor.

ABD Polis Teşkilatı yaptığı açıklamada baskında bir memurunun öldüğünü doğruladı.

Yetkililerden peş peşe açıklamalar

Kuzey Carolina Valisi Roy Cooper da öldürülen memurlardan ikisinin eyaletin Yetişkin Düzeltme Dairesi üyesi olduğunu söyledi. X hesabından yaptığı paylaşımda Cooper “Kalplerimiz bugünkü acımasız saldırıda hayatını kaybeden memurların aileleri ve iş arkadaşlarıyla birlikte” diye yazdı.

Polis, Charlotte-Mecklenburg Polis Departmanı’nda altı yıldır görev yapan Memur Joshua Eyer’in de hayatını kaybettiğini açıkladı. Yapılan açıklamada “Cesareti ve nihai fedakarlığı için Memur Eyer’e sonsuza dek minnettarız” dendi.

Şef Jennings ise saldırıya ilişkin basın toplantısında “Cevaplanması gereken pek çok soru var ama şu anda bu soruların ne olduğunu bile bilmiyoruz. Bunun neden meydana geldiğini tam olarak anlamak ve soruşturmanın bütünlüğünü korumak zorundayız” diye konuştu.

Öte yandan polis kuşatması sırasında civardaki birkaç okulu kapattı. Bölge sakinlerinden yerlerinde kalmaları istendi ve ambulans kurtarma çalışmalarını kolaylaştırmak için yakındaki caddeler de trafiğe kapatıldı.

En az 30 dakikalık çatışma

Görgü tanığı Tyler Wilson CBS News’e yaptığı açıklamada, evde çalıştığ sırada polisin şüphelinin evden çıkması için bağırdığını duymuş.

“Ondan sonra tam bir kaos oldu” diyen Wilson “Sağdan soldan silah sesleri geliyordu. Özel kuvvetler vardı ve ABD Polis Teşkilatı yatak odalarımıza keskin nişancılar yerleştirdi. Evimizin içinde yerde sürüklenen bir polis memuru bulunuyordu. Oldukça çılgıncaydı. Yaklaşık 30 dakika boyunca çatışma oldu” diye ekledi.

Bu arada Charlotte Belediye Başkanı Vi Lyles, Başkan Joe Biden ile konuştuğunu ve onun da başsağlığı dileklerini ilettiğini söyledi. Belediye Başkanı yaptığı açıklamada silahlı saldırıdan dolayı “derin üzüntü” duyduğunu belirtti.

ABD’de bir silahlı saldırı dahaABD’de bir silahlı saldırı daha

ABD'de iki silahlı saldırı birden: 6 ölü, 27 yaralı ABD’de iki silahlı saldırı birden: 6 ölü, 27 yaralı 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.