ABD’de pedofillere cerrahi hadım da geliyor

ABD'de bir ilk: Yasa Louisiana'da yürürlüğe girerse çocuk istismarcıları cerrahi müdahaleyle hadım edilerek cezalandırılacak. Daha önce bazı ABD eyaletlerinde pedofillere 'kimyasal hadım' yöntemi uygulanıyordu. Cerrahi müdahale bir ilk olacak.

Dünya 6 Haziran 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Türkiye’de de zaman zaman tartışma yaratan bir ceza yöntemiyle gündemde. Louisiana eyaleti pedofili suçlularını hadım etme yöntemiyle cezalandırmayı tartışıyor. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki eyalette yürürlüğe konmasına ramak kalan yeni yasa 13 yaşın altındaki çocukları istismar eden pedofillerin hadım edilmesinin önü açılacak.

3 Haziran Pazartesi günü Louisiana’nın Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Yasama Meclisi hakimlere 13 yaşından küçük çocukları istismar eden pedofillere cerrahi hadım cezası verme yetkisi veren bir yasa tasarısını kabul etti. CBS News’e göre tasarı şimdi Cumhuriyetçi Vali Jeff Landry’nin imzasını bekliyor.

İmzalanması halinde Louisiana cerrahi hadım etme cezasını uygulayan ilk eyalet olarak ABD tarihine geçecek.

Cumhuriyetçi eyalet Senatörü Valarie Hodges Nisan ayındaki bir komite oturumunda “Bu bir sonuçtur” dedi. “Bu, hapse girip çıkmanın ötesinde bir adımdır.”

Cezanın ağır olmasına rağmen tasarı Cumhuriyetçilerin hakim olduğu mecliste her iki kanattan da güçlü destek gördü. Demokratlardan gelen bazı muhalif çıkışlar olsa da bu genel duruşu etkilemedi. Tasarının bir Demokrat tarafından kaleme alınmış olması da dikkat bunun kanıtı niteliğinde. Eyalet Senatörü Regina Barrow tasarıyı çocuklara karşı işlenen korkunç suçların cezalandırılmasında ilave bir adım olarak gördüğünü söylemişti. Nisan ayındaki bir komite toplantısında Barrow “Birilerinin tecavüzüne uğrayan bebeklerden bahsediyoruz. Bu affedilemez” demişti. Barrow hadım etme cezasının genellikle erkeklerle ilişkilendirilmesine rağmen kadınlar için de geçerli olabileceğini söyledi.

Louisiana’da 2 bin 200’den fazla kişi 13 yaşından küçük çocuklara karşı işlenen istismar suçları nedeniyle cezaevinde yatıyor. Bununla birlikte bu tasarı yasalaşırsa yalnızca 1 Ağustos 2024 ve sonrasında işlenen suçlar için geçerli olacak. Ceza yargıçların takdirine bağlı olacak ve bu nedenle direkt uygulanmayacak.

ABD’de hadım etme

ABD’de Alabama, Kaliforniya, Florida ve Teksas gibi eyaletler kimyasal kastrasyona* izin verirken Ulusal Eyalet Yasama Konferansına göre hiçbirinde şu an cerrahi kastrasyon adli bir ceza olarak zorunlu değil. Louisiana’da da 16 yılı aşkın süredir yürürlükte olan ancak nadiren kullanılan kimyasal hadım hükümleri var.

Kimyasal ve Cerrahi Kastrasyon

Kişinin cinsel faaliyette bulunma ve üreme yeteneğinin tamamen sonlandırılması yahut geçici bir süre durdurulması anlamına gelen kastrasyon (hadım etme) cerrahi bir işlemle yahut bedene ilaç vererek gerçekleştirilebilir. İlaç yolu ile yapılana kimyasal kastrasyon denir. Bu cinsel dürtüleri azaltmak veya kontrol altına alma amacıyla kimyasal madde kullanarak uygulanıyor. Genellikle hormon ilaçlarıyla, kişinin cinsel dürtülerini, libido seviyesini düşürerek yapılıyor. Cerrahi kastrasyon da organizmanın üreme organları cerrahi olarak çıkarılarak işlevsiz hale getiriliyor. Cerrahi kastrasyon genellikle kalıcı ve geri dönüşü yok.

Türkiye’de hadım etme tartışmaları

Adalet Bakanlığı verilerine göre 2023’te “çocuk istismarı” suçundan açılan dosya sayısının 31 bin 216’ya çıktığı Türkiye’de hadım etme tartışmaları da olaylara bağlı olarak gündemde ara ara yer tutuyor. Türkiye’de kimyasal hadım cezası 2015’te Mersin’de 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Arslan’ın öldürmesinin ardından tartışılmaya başlandı. 2016’da yürürlüğe giren konuyla ilgili düzenleme Ağustos 2017’de Danıştay tarafından durduruldu.

2018’de yeniden alevlenen hadım tartışmaları MHP lideri Devlet Bahçeli’nin sözleriyle daha da çok konuşulmuştu. Bahçeli’nin “Hapisse hapis, hadımsa hadım, idamsa idam. Gereği neyse yapılmalıdır” çıkışı halkın bir kısmında karşılık bulsa da politika yapıcılar nezdinde bir yankı uyandırmamıştı.

Türkiye’de böyle bir cezanın gündeme gelmesi uygulanabilirlik açısından endişe yaratıyor. Birçok kişi sosyal medya tartışmalarında idam ya da hadım etme gibi cezaların istismar suçundan hüküm giyenlerden ziyade siyasi ve düşünce suçlarından hüküm giyenlere uygulanması ihtimalinden duyduğu endişeyi dile getiriyor.

Türkiye’de çocuğa cinsel istismar suçundan 2023 yılında 7 bin 88 kişi cezaevine girdi. Ceza mahkemelerinde çocuk istismarından yargılanan 344 kişinin cezası ise “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” uygulaması ile ertelendi. Çocuğa istismardan beraat edenlerin sayısı ise istatistiklere 7 bin 108 olarak yansıdı. Ceza mahkemelerinde “çocukların cinsel istismarı” kapsamında toplam dosya sayısının 31 bin 216 olduğu bildirildi. Çocukların cinsel istismarı suçundan açılan dosyaların ortalama görülme süreleri de verilerde paylaşıldı. Buna göre 2019 yılında 299 gün olan çocuk istismarı dosyalarının karara bağlanma süresi 2020, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında sırasıyla 426 gün, 304 gün, 311 gün ve 321 gün olarak gerçekleşti.

Hangi ülkeler hadım etme cezası uyguluyor?

Çekya, Danimarka, Estonya, Moldova, Polonya, İsveç ve İspanya, kimyasal hadım yöntemine başvuran Avrupa ülkeleri. Rusya’da 2011’de yürürlüğe giren yasaya göre, 14 yaşın altındaki çocukları istismar edenler, psikiyatristlerin önermesi durumda kimyasal hadımla cezalandırılıyor. Suçun tekrarlanmasının bedeli ise müebbet hapis.

Güney Kore’de, 2010’da onaylanan yasanın öngördüğü kimyasal hadım ilk kez 2012’de, 13 yaşından küçük dört çocuğu istismar ettiği tespit edilen bir kişiye uygulanmıştı. Arjantin, Avustralya, Hindistan, İsrail, Yeni Zelanda da kimyasal kastrasyonun uygulandığı ülkeler arasında.

Bu arada ABD’de de kimyasal kastrasyon uygulaması mevcut ancak Louisiana ilk kez cerrahi kastrasyon uygulayacak eyalet olacak.

Sevgilisinin beş yaşındaki torununu istismar etti, avukatı aileyi suçladıSevgilisinin beş yaşındaki torununu istismar etti, avukatı aileyi suçladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.