ABD’de seçim anketi: Trump rövanş maçından tarihi zaferle çıkabilir

ABD'de Kasım 2024'te yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili bir anket eski Başkan John F. Kennedy'nin yeğeni Robert Kennedy'nin de yarışa dahil olması halinde Biden-Trump rövanşından Trump'ın tarihi zaferle çıkacağını ortaya koydu.

Dünya 13 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden ve selefi Donald Trump. / Fotoğraf: AA

5 Kasım 2024’te yapılması planlanan ABD Başkanlık Seçimleri yaklaşırken ABD merkezli haber ajansı Reuters ve Ipsos araştırma şirketi ortak bir çalışmaya imza atarak düzenledikleri güncel anketin sonuçlarını paylaştı.

Ankete göre ABD Başkanı Joe Biden ile selefi Donald Trump arasında gelecek yıl yapılacak seçim rövanşı çok çekişmeli geçecek ve her iki aday da Beyaz Saray’a mal olabilecek derin kırılganlıklarla boğuşacak.

81 yaşındaki Demokrat Biden seçmenlerin ekonominin gücüne ilişkin şüphelerinin yanı sıra ABD-Meksika sınırının güvenliği ve ülke güvenliğini sarsan suçlarla ilgili endişeleri nedeniyle sıkıntı yaşamaya devam ediyor.

77 yaşındaki Cumhuriyetçi eski Başkan Trump ise 2020 Başkanlık Seçimleri’ni iptal ettirme girişimleri ve gizli belgelere elkoymasıyla ilgili bir dizi suçlamayla hakkında açılan dört ceza davası yüzünden endişeli. Ankete göre 2024 seçimlerinden önce mahkum edilmesi ona önemli bir halk desteğinin önünü açabilir.

Araştırma sonuçlarına göre Trump başa baş giden yarışta yüzde 38’e yüzde 36 gibi iki puanlık bir farkla öndeyken katılımcıların yüzde 26’sı iki adaydan emin olmadıklarını ya da başka birine oy verebileceklerini söyledi.

5-11 Aralık tarihleri arasında internet üzerinden gerçekleştirilen ankette ülke çapında 4 bin 411 ABD’li yetişkinle görüşüldüğü ve anketin güven aralığının yani doğruluk payının artı eksi iki puan olduğu belirtildi.

Ankete göre Trump Cumhuriyetçilerin adayı olma yarışını açık ara önde götürüyor. Başkanları seçmek için kullanılan eyalet bazındaki Seçiciler Kurulu sistemi ve derin partizan bölünmeler sadece birkaç eyaletteki seçmenlerin seçimin sonucu üzerinde belirleyici rol oynayacağı anlamına geliyor.

Biden 2020’de seçim sonuçlarının birbirine en yakın olduğu yedi eyalette – Wisconsin, Pensilvanya, Arizona, Georgia, Nevada, Kuzey Carolina ve Michigan- kullanacakları oyun renginden emin olduğunu söyleyen seçmenler arasında dört puanlık üstünlüğe sahipti.

Genel olarak anket potansiyel Biden-Trump rövanşında birçok seçmenin yarışa ilgisiz kalacağını gösterdi. Ankete katılan her on kişiden yaklaşık altısı ABD’nin iki partili sisteminden memnun olmadığını ve üçüncü bir seçenek istediğini söyledi.

Üçüncü yol: RFK Jr

Seçimlerde bağımsız adaylığını koyan aşı karşıtı aktivist Robert F. Kennedy Jr da adaylardan biri olabilir. Anket suikasta kurban giden eski ABD Başkanı John Fitzgerald Kennedy’nin yeğeni Robert Kennedy’nin yarışa dahil olmasıyla Trump’ın seçimlerden tarihi zaferle galip çıkacağını ortaya koydu.

Ankete katılanlara Kennedy’ye oy verme seçeneği sunulduğunda Trump’ın atabileceği fark beş puana yükseldi. Böyle bir seçeneğin sunulması halinde katılımcıların yüzde 16’sı Kennedy’yi seçerken, Trump yüzde 36 destek gördü. Biden ise yüzde 31 seviyesinde kaldı. Trump, Kennedy’nin seçenek olarak sunulduğu yedi eyalette de Biden’a beş puan fark attı.

Kennedy’nin amcası John F. Kennedy Başkan olarak görev yaparken babası Robert da senatör, başsavcı ve adalek bakanıydı. Kennedy Jr ise 50 eyaletin tamamında oy pusulasında yer almak için yeterli imzayı toplamakta zorlanıyor. Geçen hafta Kennedy’nin adaylığını destekleyen bir bağış toplama komitesi başlangıç olarak Kennedy’nin 10 eyalette oy pusulasına girmesi için 15 milyon dolara kadar harcama yapacağını açıklamıştı.

Kürtaj, bireysel silahlanma, vergiler ve göç…: ABD’nin kaderini belirleyecek faktörler

Öte yandan Biden 2024’te kazanırsa ikinci kez seçilen en yaşlı başkan olacak ve birçok anket bazı seçmenlerin mevcut başkanın ileri yaşından endişeli olduğunu gösteriyor. Ancak Reuters/Ipsos’un anketine göre Biden’ın adaylığı kürtaj hakkını desteklemeye devam etmenin yanı sıra bireysel silahlanma kontrolünü, iklim değişikliği önlemlerini ve ultra zenginlere daha yüksek vergi uygulanmasını savunduğu için desteklenecek.

Anket önümüzdeki yıl bir dizi ceza davasıyla karşı karşıya kalacak olan Trump’ın kampanyasıyla ilgili önemli risklerin de altını çizdi. Cumhuriyetçi katılımcıların yaklaşık yüzde 31’i jürinin ağır bir suç işlediği sonucuna varması halinde Trump’a oy vermeyeceğini söyledi. Fakat kendisi herhangi bir suça karıştığıyla ilgili iddiaları hâlâ reddediyor.

Ankete katılanların yüzde 45’i ekonomiyi yönetme konusunda Trump’ın daha iyi bir aday olduğunu söyledi. Biden’ı işaret edenlerin oranı yüzde 33’te kaldı.

Ancak Biden da kürtaj konusunda benzer bir avantaja sahip. Katılımcıların yüzde 44’ü kürtaja erişim konusunda Demokrat liderin daha iyi aday olduğunu söylüyor, Trump diyenlerin oranı ise yüzde 29.

Trump’ın gücünün bir kısmı da bazı seçmenlerin suç ve göçmenlik konusundaki endişelerinden alıyor. Hangi adayın bu konularda daha iyi olduğu sorulduğunda Biden’ı seçen yüzde 32’ye kıyasla yüzde 42 Trump’ı destekliyor. Katılımcıların yüzde 54’ü “göçün Amerikalılar için hayatı zorlaştırdığı” ifadesine katılıyor. Bu oran Trump’ın bu konuda daha iyi bir aday olduğunu ortaya koyuyor.

Washington Post/ABC anketleri

ABC/Washington Post tarafından Eylül ayında gerçekleştirilen bir başka anket Biden ile Trump arasında 2024 başkanlık seçimleri için yapılan varsayımsal karşılaştırmanın sonuçlarını ortaya koymuştu.

Ankette katılımcıların yüzde 51’i Trump’ı desteklerken Biden selefinin dokuz puan gerisinden gelerek yüzde 42 oranında destek almıştı.

Katılımcıların sadece yüzde 37’si Biden’ın iş performansını onaylarken yüzde 56’sı Başkan’a negatif not vermişti. Anketteki yetişkinlerin yüzde 44’ü Biden yönetiminde mali olarak daha da kötüleştiklerini belirtmişti.

Göçmen konusuyla ilgili de Biden’ın politikalarını onaylayanların oranı yüzde 23 olmuş, 2024 başkanlık seçimleri sonrası yeni bir görev için çok yaşlı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 74 olarak belirlenmişti.

İkiliyle ilgili şubat ayında yapılan bir ankette de Trump’a destek yüzde 48, Biden’a destek ise yüzde 45 olarak kayıtlara geçmişti.

60 milyar doları kaptırmak istemeyen Zelenski ABD yolcusu60 milyar doları kaptırmak istemeyen Zelenski ABD yolcusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.