Joe Biden’ın sağlığıyla ilgili dedikodunun dibi yok: Şimdi de Parkinson iddiası
ABD'nin, İran tarafından Basra Körfezi'nde ticari gemilere müdahale edilmesine karşı stratejik Hürmüz Boğazı çevresine F-16 savaş uçakları konuşlandıracağı bildirildi. ABD Kongresi de Rusya'ya tepki göstererek, Tahıl Koridoru anlaşmasının uzatılmasına karşı çıkılmasını kınadı.
ABD Savunma Bakanlığı’ndan, adı açıklanmayan üst düzey bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı çevresine konuşlandırılacak F-16 savaş uçaklarının bir süredir bölgede devriye görevi yürüten A-10 saldırı uçaklarının faaliyetlerini güçlendireceğini belirtti. F-16’ların Basra Körfezi çevresinde seyir halindeki gemilere hava koruması sağlayacağını ifade eden yetkili, bu adımla İran’ı bölgedeki gemilere müdahale etmekten caydırmayı ve ABD ordusunun bölgedeki görünürlüğünü artırmayı hedeflediklerini söylüyor.
Savunma yetkilisi ayrıca gazetecilere, Rusya’nın Suriye semalarında artan faaliyetlerine karşı ABD’nin bir dizi askeri seçeneği değerlendirdiğini söyledi.
Seçenekleri detaylandırmayan yetkili, ABD’ye ait askeri uçakların terör örgütü DEAŞ’a yönelik operasyonlarının bir parçası olarak Suriye’nin batı kesiminde uçmaya devam edeceğini aktardı.
ABD, uyguladığı tek taraflı yaptırımlar nedeniyle zaman zaman ham petrol taşıyan İran’a ait tankerleri alıkoyarak bu gemilerdeki petrole el koyma girişimlerinde bulunuyor. İran da buna karşılık Basra Körfezi çevresindeki tankerlere “denizcilik kurallarına uymadığı” gerekçesiyle müdahale ediyor.
Son olarak 5 Haziran’da ABD güçleri, İran donanmasının Umman Körfezi yakınlarında biri “Richmond Voyager” olmak üzere iki petrol tankerine, ele geçirmek amacıyla ateş açtığını ve girişimin engellendiğini açıklamıştı.
İran ise ABD’li enerji şirketi Chevron tarafından işletilen “Richmond Voyager” adlı Bahamalar bandıralı petrol tankerinin Basra Körfezi’nde 7 kişiyi taşıyan bir İran gemisine çarpıp kaçtığı için yargı tarafından hakkında el koyma kararı çıkarıldığını duyurmuştu.
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi ve ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi ortak açıklamayla Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın 17 Temmuz’da dolacak süresinin uzatılmasına karşı çıkmasını kınadı. Komitenin internet sitesinde paylaşılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Rusya’nın 17 Temmuz’da sona erecek Karadeniz Tahıl Girişimi’ni uzatmayı reddetmesini kınıyoruz. Bu girişim şimdiden 950 güvenli sefere, Ukrayna limanlarından 30 milyon tondan fazla tahıl, gübre ve gıda maddesinin 40’tan fazla ülkeye taşınmasına olanak sağladı. Rusya’nın uzlaşmaması bu başarılı girişimi riske atarken Moskova’nın gıdayı bir savaş silahı olarak kullanmak istediğini gösteriyor. Rusya’nın bu uzlaşmazlığı kıtlık, gıda fiyatlarında artış ve insanların acı çekme riskini artırıyor.”
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı imzalamıştı. Daha önce birkaç kez uzatılan anlaşmanın süresi 17 Temmuz’da dolacak. Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılması için bir olasılık görmediklerini belirtiyor.