ABD’den şaşırtan çıkış: Hastanelerin hedef olduğu çatışmalar görmek istemiyoruz

ABD'den İsrail'in Gazze'deki hastaneleri hedef almasına tepki geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "ABD, hastanelerde masum insanların, hastaların hedef olduğu çatışmalar görmek istemiyor" dedi.

Dünya 13 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İsrail, çatışmaların başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana birçok kez Gazze'deki hastaneleri hedef aldı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 37. gün geride kalırken, ateşkes çağrılarına kulak tıkayan ve çatışmaları sonlandırmak için diplomatik bir girişimde bulunmayan ABD’den İsrail’in hastane bombalamasına tepki geldi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail’in Gazze’deki hastane saldırılarına ilişkin, “ABD, hastanelerde masum insanların, hastaların hedef olduğu çatışmalar görmek istemiyor ve bu konuda İsrail Savunma Kuvvetleri ile istişarelerde bulunduk” dedi.

‘7 Ekim öncesine dönemeyiz’

CBS News televizyon kanalının “Face the Nation” programına konuk olan Sullivan, “7 Ekim öncesine dönemeyiz. Bu Hamas için de geçerli, İsrail’e tehdit olmaya devam edemez” ifadelerini kullanarak, “Hamas sözcüleri, İsrail yok edilene kadar 7 Ekim’i tekrar etmek istediklerini söyledi” dedi.

Buna karşılık, İsrail’in Hamas’a karşı faaliyetlerini sürdüreceğini belirten Sullivan, Filistin’deki yönetim konusunda da 7 Ekim’den öncesine dönülmeyeceğini ifade etti.

Sullivan, “Gelecekteki yönetimlerinin nasıl olacağına karar vermek sonunda Filistinlilere bağlı olacaktır ya da olmalıdır. Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nin yeniden birleştirilmesi de bu kapsama dahil edilmelidir” diye konuştu.

Erdoğan'dan Netanyahu'ya: Şu an iyi günlerin, gidicisin gidiciErdoğan’dan Netanyahu’ya: Şu an iyi günlerin, gidicisin gidici

Hamas tarafından esir tutulanlara da değinen Sullivan, ABD’li ve diğer rehinelerin güvenli çıkışını sağlamak için de aktif şekilde çalışmaya devam ettiklerini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Şu ana kadar çok fazla Filistinli öldürüldü, son birkaç haftada çok fazla sivil zarar gördü. Onların zarar görmesini engellemek ve insani yardımın ulaşımını azami düzeye çıkarmak için mümkün olan her şeyi yapmak istiyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Biden ile Şeyh Temim Gazze’yi görüştü

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkan Joe Biden ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, yaptıkları telefon görüşmesinde Gazze’deki durumu ele aldı.

Bölgedeki “masum sivillerin korunması ihtiyacını ve acil ihtiyaç duyulan insani yardımların Gazze’ye akışının artırılması” konularının konuşulduğu görüşmede Biden, Körfez İş birliği Konseyinin bölgeye “desteğine” duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Biden, Katar Emiri Şeyh Temim’in, Hamas’ın elindeki esirlerin serbest bırakılmasına yönelik çabalarını takdir etti ve iki lider, esirlerin “vakit kaybetmeden serbest bırakılması” konusunda mutabık kaldı.

Başkan Biden’ın, İsraillilerin ve Filistinlilerin “yan yana, eşit istikrar ve onurlu bir şekilde yaşayabileceği bir Filistin devleti” vizyonunu dile getirdiği görüşmede, iki lider, Ortadoğu’nun “daha huzurlu, güvenli, refah içinde ve istikrarlı olması vizyonuna ilişkin çabalarına devam edeceklerini” ifade etti.

Scholz: Gazze’de ateşkes talebinin doğru olduğunu düşünmüyorum

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Heilbronner Stimme gazetesinin düzenlediği etkinlikte, Gazze’deki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şansölye Scholz, Arap ve İslam dünyasının ateşkes çağrılarına değinerek, “(Gazze’de) Hemen ateşkes ya da uzun bir ara talebinin doğru olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bu, İsrail’in, Hamas’ın toparlanmasına izin vermesi gerektiği anlamına geliyor. Hamas’ın tekrar füze imal edip saldırmasına izin verilmemeli” değerlendirmesini yaptı.

İki devletli çözümün hala mümkün olduğuna inandığını belirten Almanya Başbakanı, ancak bunu mümkün kılan bir perspektifin olması gerektiğinin altını çizdi.

Scholz, “Kalıcı bir barış ortamı istiyorsanız, İsrail için tehdit oluşturmayan bir Filistin devleti olasılığını istemelisiniz” diye konuştu.

Olaf Scholz 17 Ekim’de İsrail’e destek vermek amacıyla Tel Aviv’i ziyaret etmiş ve Almanya’nın İsrail ile dayanışmasını göstermişti.

Scholz İsrail’in güvenliğinin kendi devlet meselesi olduğunu defalarca vurgulamıştı.

Gazze zirvesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Riyad'da diplomasi maratonuGazze zirvesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Riyad’da diplomasi maratonu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.