ABD’li askerin ailesi yılbaşı gecesi Gazze’den gizli operasyonla kurtarılmış

Yılbaşı gecesi ağır saldırıların yaşandığı, 100 kişinin hayatını kaybettiği Gazze'de gizli bir kurtarma operasyonu yapıldı. Operasyonda bir Amerikan askerinin annesiyle amcası kurtarıldı.

Dünya 4 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İsrail askerlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi'nde sivil alanları hedef alan saldırıları sürüyor. / Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze işgalinde ölü sayısı 22 bini geçerken bölgede yardımların ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılamamasının tetiklediği açlık ve sağlık sisteminin çöküşü bölgedeki insani krizini iyice b.üyütüyor. Gazze’deki Filistinliler 1948’de topraklarından sürülüp bir daha geri dönemeyen Filistinlilerin çocukları, torunları. Atalarının yaşadığını yaşamak istemeyen Gazzeliler bölgeden ayrılmaya hiç niyetli değil. Çünkü bir daha bu topraklara dönemeyeceklerini düşünüyorlar.

Savaşın ilk zamanlarında Refah Sınır Kapısı açıldığında Gazze’deki çifte vatandaşlığa sahip yüzlerce kişinin şeridi terk ederek Mısır’a geçmesine izin verilmişti. Ancak şu anda Refah’taki çatışma ve bombardımanlar nedeniyle bölge çok daha tehlikeli ve terk etmesi zor bir hale geldi.

Şimdi okuyacağınız ise, ABD’li bir askerin anne ve amcasının gizli bir operasyonla Gazze’den çıkarılmasının hikayesi. Bu operasyon için ABD, İsrail ve Mısır’ın koordine çalışması gerekti. Operasyonla Gazze’den çıkarılan anne ve amcanın güvende olduğu belirtiliyor. Gazze’de ekimden bu yana devam eden işgalde bir Amerikan vatandaşının ailesini kurtarmak için ilk defa böyle bir operasyon düzenlendi. Ya da en azından bizim bildiğimiz tek operasyon bu.

Amerikan haber ajansı AP’ye konuşan ABD’li bir yetkili 44 yaşındaki Zahra Sckak ve kocasının kardeşi Amerikan vatandaşı Farid Sukaik’in yılbaşı gecesi Gazze’den çıkmayı başardığını söyledi. Zahra’nın eşi Abedalla savaşın başlarında saldırıya uğrayan bir binadan kaçmaya çalışırken vurulmuş, tedavi görmediği için de ölmüştü. Zahra ve Farid ise Hamas savaşçılarıyla çevrili bir binada çok az yiyecek ve kanalizasyondan temin edilen suyla dört aydır devam eden savaşta hayatta kalma mücadelesi vermiş.

Zahra ve Abedalla’nın üç oğlu da Amerikan vatandaşıydı ve birinin unvanı Zahra ve Farid’in kurtulmasına yardım etti. Fadi Sckak 24 yaşında ve ABD ordusunda piyade er. Babasının acıyla inlemesini de, annesinin yardım çığlıklarını da telefon görüşmelerinde işitmiş. Şu anki hizmet yeri Güney Kore. Operasyonun detayları hakkında pek bir şey söylenmedi ama ABD’li yetkililer Ragi’nin akrabalarını kurtarma operasyonunda fiziki bir rol oynamadı. Operasyonun başarılı olmasında ABD, Sckak ailesi, İsrail ve Mısır arasındaki etkin irtibat ve koordinasyon etkili oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaklaşık 300 Amerikan vatandaşı ve birinci derece akrabalarının Gazze’de olduğunu söylüyor.

ABD ve Fransa'dan İsrail'e kınama: Gazze Filistin toprağıdır ve öyle kalacakABD ve Fransa’dan İsrail’e kınama: Gazze Filistin toprağıdır ve öyle kalacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.