ABD’li Bakan Ürdün’de: Gazze Hamas ile devam edemez

Ürdün'de, İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarını görüşmek üzere 5 Arap ülkesinin dışişleri bakanları arasındaki "koordinasyon" toplantısı düzenlendi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Gazze'deki mevcut statükonun devam edemeyeceğini ifade etti.

Dünya 5 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’deki temaslarının ardından 5 Arap mevkidaşıyla bir araya gelmek üzere Ürdün’ün yolunu tuttu. Ürdün’de, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden saldırılarını görüşmek üzere 5 Arap ülkesinin dışişleri bakanları arasındaki “koordinasyon” toplantısında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve bölgedeki son durum ele alındı.

Toplantıya, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanlarının yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh katıldı.

‘Hamas’la olmaz’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Cumartesi günü yaptığı açıklamada, hem Washington hem de Arap devletlerinin Hamas kontrolündeki Gazze’deki mevcut statükonun devam edemeyeceğine inandıklarını belirtti. Blinken, Arap mevkidaşlarıyla iki devletli çözüme giden bir yolun nasıl çizileceğini tartıştıklarını ifade etti.

Blinken, Washington’un işgal altındaki Batı Şeria’da yaşananlar konusunda da endişe duyduğunu söyledi. Batı Şeria’da Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıları tırmanmaya devam ediyor. Blinken Gazze’deki Hamas yönetiminin devam edemeyeceğini daha önce de dile getirmişti. Arap mevkidaşlarıyla toplantısından bir gün önce Tel Aviv’de konuşan Blinken, “Gazze’de 7 Ekim öncesi statükoya dönülmemeli ve dönülemez. Bu kabul edilemez” demişti.

Abluka altındaki Gazze’de ateşkes çağrılarının Hamas’ın “geri toplanmasına” yol açacağını öne süren Blinken, “Şimdi yapılacak bir ateşkes, Hamas’ın gücünü yeniden toplamasına ve 7 Ekim’de yaptıklarını tekrarlamasına olanak tanıyacaktır” iddiasında bulundu.

Blinken, öte yandan çatışmalara insani ara verilmesinin sivillerin korunmasında ve yabancı uyrukluların bölgeden çıkarılmasında “kritik” bir mekanizma olabileceğine inandığını sözlerine ekledi.

‘Meşru müdafaa olarak görülmesini reddediyoruz’

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, toplantı sonrası Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ortak basın toplantısı düzenledi. Arap ülkelerinin ateşkes istediğini belirten Safedi, “Gazze’de olanların meşru müdafaa olarak tanımlanmasını reddediyoruz. Bunlar gerekçelendirilemez ve İsrail’e güvenlik getirmeyecek. 3 binden fazlası çocuk 9 bin kişinin öldürülmesi nasıl meşru müdafaa olarak izah edilebilir?” dedi. Daha fazla ölümün iki tarafa da barış getirmeyeceğini söyleyen Safedi, saldırıların İsraillilere de Filistinlilere de daha fazla acı getireceğini ve hemen bitmesi gerektiğini ifade etti.

Mısır’dan uluslararası soruşturma çağrısı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri de Filistin davasının tasfiye edilmesini reddettiklerini belirterek, Gazze’deki saldırılarda “bariz uygulamalara” ilişkin uluslararası bir soruşturma yapılması gerektiğini kaydetti. Ateşkes talep eden Şukri, İsrail’in insani yardımların girişini engellemesinin son bulmasını da istedi. Gazze’nin geleceği hakkında konuşmak için erken olduğunu belirten Şukri, sivillerin güvende olması ve güvenliğin tesisin önemli olduğunu ifade etti.

Katar: İsrail’in saldırıları esirlerin durumunu güçleştiriyor

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, de toplantının ardından yaptığı konuşmada İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının insani felaketin büyümesine neden olduğunu ve İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını zorlaştırdığını belirtti. Katar’ın İsrailli esirlerin serbest bırakılması için arabuluculuk çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Al Sani, “İsrail’in saldırıları Gazze’deki insani felaketin katlanmasına neden oluyor ve esirlerin serbest bırakılmasını güçleştiriyor” ifadesini kullandı. Al Sani, Gazze’de ateşkesin sağlanması ve insani yardım kafilelerinin akışının aksamaması adına Refah Sınır Kapısı’nın daimi olarak açılması için bölgesel ve uluslararası düzeyde çalışmalarda bulunmak gerektiğine işaret etti.

Öte yandan Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze’deki Cebaliye Mülteci Kampı’nda yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin sığındığı El-Fahura Okulu’nun bombalanması kınandı. Açıklamada, sivillere karşı işlenen bu “vahşi ve çirkin” suçların, uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk hükümlerinin açık ihlali olduğu vurgulandı.

Lübnan Başbakanı: İsrail’i durdurun

Ürdün’de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen bir isim de Lübnan Başbakanı Necib Mikati oldu. Mikati, İsrail’in “uluslararası sözleşmelerle yasaklanan” silahlarla gerçekleştirdiği saldırıların durdurulmasını istedi. Blinken ile görüşmesinde, İsrail’in Gazze’de devam eden saldırılarını durdurmak için ateşkese öncelik verilmesi gerektiğini belirten Mikati, Tel Aviv yönetiminin Lübnan’ın güneyine yönelik saldırılarının ve daha fazla insan kaybına yol açan, uluslararası sözleşmelerle yasaklanan silahların kullanmasının durdurulmasını istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın da “esirlerin meselesiyle ilgili çalışmalar ve insani amaçlı, askeri operasyonları durdurmak için her türlü çabayı gösterdiklerini” ifade ettiği aktarıldı.

Blinken ziyaretine protesto

Ürdün’ün başkenti Amman’daki ABD Büyükelçiliği yakınında toplanan bir grup gösterici, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ziyaretini protesto etti. Göstericiler, ellerinde “İsrail terörünü durdurun”, “çocuk katili destekçileri” yazılı pankartlar taşıdılar. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başlangıcından bu yana Ürdün, ok sayıda protesto gösterisine sahne oluyor.

Savaşta son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 25’e yükselirken, Kassam Tugayları’nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarda 3 bin 900’ü çocuk, 2 bin 509’u kadın olmak üzere 9 bin 488 Filistinli öldürüldü, en az 24 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 144 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı’na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı. İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 58 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.