Savaşta kritik eşik: 13 İsrailli esire karşılık 39 Filistinli serbest bırakıldı

Filistinli örgütler ve İsrail arasında süren savaşta 4 günü kapsayacak ateşkes kapsamında esir takası başladı. 13'ü İsrailli 24 esirin İsrail güçlerine teslim edilirken 39 Filistinli mahkum da serbest bırakıldı.

Dünya 24 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Filistinli örgütler ve İsrail arasında süren savaşta 4 günü kapsayacak ateşkes kapsamında esir takası başladı. 13'ü İsrailli 24 esirin İsrail güçlerine teslim edilirken 39 Filistinli mahkum da serbest bırakıldı.

İsrail ve Filistinli örgütler arasında devam eden savaşta 4 günlük ateşkesin ilk günü. İsrail ile Hamas arasında Katar’ın arabuluculuğu ile sağlanan dört günlük ateşkes anlaşmasının esir takası maddesi de devreye girdi. Hamas’ın elindeki 13’ü İsrailli 24 esir karşılığında 39 Filistinli mahkum sınır noktalarında yetkililere teslim edilirken, Batı Şeria’nın Beytuna bölgesinde Filistinlilerin kutlamaları sürüyor. Göstericiler zaman zaman İsrail güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelirken mahkumların yakınlarına kavuştuğu anların görüntüleri sosyal medyada gündem oldu.

39 Filistinli Beytuna’da

İsrail’in, Hamas tarafından Gazze Şeridi’nden serbest bırakılacak 24 rehine karşılığında işgal altındaki Batı Şeria’da aralarında 24 kadın ve 15 genç erkeğin de bulunduğu 39 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’teki mahkumların, İsrail’in Ofer askeri hapishanesindeki Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne teslim edildi.

Mahkumların teslim edileceği Batı Şeria’nın Beytuna Beldesi yakınında toplanan Filistinlilere İsrail güçleri göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Filistinliler ise zaman zaman İsrail güçlerine havai fişek fırlatarak tekbir getirdi.

Kısa bir süre sonra da serbest bırakılan Filistinli esirleri taşıyan otobüsler Betunya’ya ulaştı.

Beytuna’da bekleyen Filistinli yetkililere teslim edilen bir mahkum, basına açıklamalarda bulundu. Serbest bırakılan mahkum ve yakınları kavuşma sırasında duygu dolu anlar yaşadı.

Beytuna’da bekleyen yüzlerce Filistinli mahkumların teslimi sırasında havai fişekler ve Filistin bayraklarıyla kutlama yaptı.

 

Sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde, Filistinli bir kadının esir takası anlaşması kapsamında hapisten çıktıktan sonra annesine sevinçle sarıldığı görülüyor.

 

Hamas’ın yayın organı Shehab’ın paylaştığı görüntülerde de Filistinli mahkumları taşıyan otobüsün Beytuna’ya ulaştığı anlar yer aldı.

Shehab tarafından paylaşılan bir başka videoda, iade edilen esirlerden bazılarının “şükür secdesi” yaptığı anlar kameralara yansıdı.

İade edilen Filistinli mahkum Nihaya Sawan’ın ailesine kavuştuğu sırada duygu dolu anlar yaşandı.

Serbest bırakılan mahkumlar arasında Nur El Tahir de yakınlarına kavuştu.

Ateşkes anlaşması kapsamında 4 günün sonunda toplam 150 kadın ve çocuk mahkumun İsrail tarafından serbest bırakılması beklenirken, Gazze’de tutulan 50 esirin de salıverilmesi bekleniyor.

İsrail’in gözaltında tuttuğu en az 7 bin 200 Filistinli var.

Mahkumların serbest bırakılması, Türkiye saatiyle sabah 8’de başlayan (05:00 GMT) 4 günlük ateşkesin bir parçası.

İsrail’den esirlere ilişkin açıklama: Durumları iyi

İsrail ordu sözcüsü, serbest bırakılan 24 esirin ilk testlere tabi tutulduğunu ve durumlarının iyi olduğunu söyledi. Esirler fiziksel ve zihinsel kontrollerin tamamlanması ve ailelerinin aranması için Hatzerim hava üssüne getirildi.

Sözcü, Tayland ve Filipinler’den gelen yabancıların kendi uluslarının temsilcileriyle buluşacağını belirtti. Daha sonra tüm esirler İsrail Hava Kuvvetleri helikopterleriyle Hatzerim Hava Üssü’ne götürüldü ve 49 gün sonra ilk kez yakınlarıyla buluştu.

Netanyahu: Rehinelerimizin her biri koca bir dünyadır

Başbakan Benyamin Netanyahu, ilk 13 İsrailli esirin serbest bırakılmasının ardından yaptığı ilk açıklamada, “Rehinelerimizin ilkinin, yani çocukların, annelerinin ve diğer kadınların geri dönüşünü artık tamamladık. Her biri bizim için koca bir dünyadır” dedi.

Netanyahu, X hesabından da paylaştığı açıklamasında, “Size, rehinelerin ailelerine ve İsrail vatandaşlarına şunu vurguluyorum: Kaçırılanların tamamının geri dönmesine kararlıyız. Bu savaşın hedeflerinden biri ve biz bu savaşın tüm hedeflerine ulaşmaya kararlıyız” diye ekledi.

Öldüğü iddia edilen esir de iade edildi

Filistinli örgütlerin esir aldığı ve bu ayın başlarında öldüğü iddia edilen 76 yaşındaki İsrailli esir Hanna Katzir’in de iade edilen 13 İsrailli arasında bulunduğu bildirildi.

Ailesi Katzir’in iade edilenler arasında olduğunu doğrularken Katzir’in serbest bırakılmasına ilişkin daha fazla ayrıntı verilmedi.

İsrail: Esirler için 4 hastane hazır

İsrail Sağlık Bakanlığı, anlaşma kapsamında iade edilen esirler için 4 hastanenin hazır hâle getirildiğini duyurdu.

Hamas’la yapılan anlaşma kapsamında 13 İsrailli, 10 Taylandlı ve bir Filipinli iade edilirken toplamda 24 rehine, Beerşeba yakınlarındaki Hatzerim Hava Üssü’nde ilk fiziksel ve zihinsel sağlık kontrollerinin ardından hastanelere götürülecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Esirler hastanelerde aileleriyle buluşacak ve ihtiyaç hâlinde tıbbi ve psikolojik tedavi görecek. Aileler ve serbest bırakılan rehineler için hassas anlara tanıklık ediyoruz ve onurlarını korumak istiyoruz” dendi.

Almanya 4 esirin Alman vatandaşı olduğunu doğruladı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Hamas tarafından serbest bırakılan rehinelerden dördünün İsrail-Almanya çifte vatandaşı olduğunu duyurdu.

X hesabından yaptığı paylaşımda Baerbock, “Bugün Gazze’de serbest bırakılan rehineler arasında 4 Almanın da olması beni oldukça rahatlattı. Son birkaç haftada sesini yükselten herkese teşekkür etmek istiyorum. Katarlı mevkidaşımın yanı sıra Mısır ve Ortadoğu’daki ortaklarımızı kişisel teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

İnsani yardımlar ve yakıt tankerleri Gazze’de

Ateşkesin başlamasının ardından insani yardımları taşıyan kamyonların Gazze Şeridi’ne giriş yapmaya başladığı belirtildi. Anlaşma kapsamında uzlaşıldığı üzere, giriş yapan kamyonların sayısının 200’e ulaşması bekleniyor.

Bunun yanı sıra İsrail ordusu da dört yakıt tankerinin Mısır’dan, Gazze’nin güneyindeki Refah kapısı üzerinden Birleşmiş Milletler (BM) yardım kuruluşlarına aktarıldığını açıkladı.

Her iki taraf da ihlallerle suçlanmasına rağmen, saldırı olduğuna dair ciddi bir rapor olmadığı için şimdilik ateşkes uygulamasına uyuyor gibi görünse de şiddet olayları tam anlamıyla durmuş değil. Filistin haber ajansı WAFA, görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde Gazze’nin kuzeyinde bulunan evlerine dönmeye çalışan yedi kişinin İsrail güçleri tarafından yaralandığını duyurdu. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyinden kuzeye geçişe “hiçbir şekilde izin verilmeyeceği” konusunda Gazze sakinlerini uyarmış ve kuzey bölgelerini “savaş bölgesi” olarak nitelendirmişti.

‘Savaş henüz bitmedi’

İsrail askeri sözcüsü Avichay Adraee, Gazze’deki Filistinli sivillere yönelik yayınladığı Arapça mesajda, “Savaş henüz bitmedi” uyarısında bulundu. Adreee, “Savaş henüz bitmedi. İnsani duraklama geçicidir. Gazze Şeridi’nin kuzeyi tehlikeli bir savaş bölgesi ve kuzeye hareket etmek yasaktır. Güvenliğiniz için güneydeki insani bölgede kalmalısınız. Şeridin kuzeyinden güneye doğru ilerlemek ancak Selahaddin Yolu üzerinden mümkündür. Bölge sakinlerinin Şeridi’nin güneyinden kuzeyine doğru hareketine izin verilmiyor ve tehlikeli” dedi.

Savaş uçaklarından bildiriler dağıtıldı

İsrail savaş uçaklarından atılan bildiriler

İsrail savaş uçaklarından sabah saatlerinde Gazze’nin güney kesimlerine atılan bildirilerde, “Gazze Şeridi sakinlerine, savaş henüz bitmedi. İnsani ara geçicidir, Gazze Şeridi’nin kuzeyi ise tehlikeli. Savaş bölgesinde dolaşmak yasaktır” ifadeleri kullanıldı.

Gantz da doğruladı: Askeri harekat devam edecek

Esir aileleriyle dayanışma toplantısında konuşan Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz da Adraee’yi doğrular nitelikte konuştu. Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların devam edeceğini söyleyen Gantz, “Tüm rehinelerin ailelerine güvence vermek istiyorum; durmayacağız, rehineleri geri almak ve caydırıcılığı yeniden tesis etmek için Gazze’deki askeri harekata devam edeceğiz” dedi.

Gazze'de 4 günlük ateşkes başladı: Savaş henüz bitmediGazze’de 4 günlük ateşkes başladı: Savaş henüz bitmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.