Abluka içinde abluka: İsrail bu sefer de ambulans konvoyunu vurdu

İsrail'in Gazze saldırıları devam ediyor. Daha önce hedef gösterdiği Şifa hastanesinin girişini vuran İsrail, Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır'a gidecek hastaları taşımaya hazırlanan ambulans konvoyunu da hedef aldı. Çok sayıda ölü ve yaralı var.

Dünya 4 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hamas’ın operasyonu ardından başlayan savaş 29’uncu gününde sürüyor. İsrail’in sivillere yönelik “Gazze’nin güneyine gidin” ultimatomu ardından bölgenin kuzeyindeki çatışmalarda tansiyon daha da yükseliyor. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana kesintisiz sürdürdüğü saldırılarda çoğu çocuk 10 bine yakın Filistinli öldürüldü. Bombardıman gölgesinde hayatta kalmaya çalışan 1,4 milyon kişi ise evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Lübnan Hizbullah’ı lideri Hasan Nasrallah’ın bölgesel savaş ihtimalini dışlamadığı konuşmasından sonra İsrail daha önce hedef gösterdiği Şifa Hastanesinin bu sefer girişini vurdu, o sırada Refah Sınırı’na doğru hareket etmeye hazırlanan ambulans konvoyu saldırı altında kaldı. Hastane ve ambulans konvoyu saldırıları ardından İsrail ordusu Gazze’nin kuzeyinde sığınmacıların kaldığı bir okulu da bombaladı. Saldırılarda ölü ve yaralılar var. Uluslararası tepkiler de yükselmeye devam ediyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise ateşkes için konuştu, tüm esirlerin serbest bırakılması şartını koştu.

Şifa hastanesi ve ambulans konvoyu hedefte

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’nde binlerce hasta ve sivilin bulunduğu Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını vurduğu, ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. İsrail ordusunun Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını bombalaması sonucu can kayıpları yaşandı. İsrail’in Şifa Hastanesi’ne düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 13 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

İsrail’in Şifa Hastanesi girişine yönelik saldırısı Mısır’da tedavi görmek üzere yaralıları taşıyan ambulans konvoyu yola çıkacağı sırada gerçekleşti. Saldırı sonucu yaralıları taşıyan ambulanslarda ciddi hasar oluştu.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra Şifa Hastanesi’nde basın toplantısı düzenledi. İsrail’in sağlık çalışanlarını hedef aldığını belirten Kudra “İsrail, Refah Sınır Kapısı’na ulaşmak üzere güneye hareket eden ambulans konvoyunu hedef aldı. Saldırıda ölü ve yaralılar var” dedi. İsrail ordusunun sahil yolundaki Reşid Caddesi’nde de iki ayrı noktada ambulansları hedef aldığını söyleyen Kudra ambulansların Refah Sınır Kapısı’na doğru yaralı taşıdığını kaydetti.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada çok sayıda yaralının Mısır’da tedavi olmak üzere güneydeki Refah Sınır Kapısı’na doğru ambulanslarla yola çıkacağını duyurmuştu.

Okul da hedef alındı

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze’nin kuzeyinde sığınmacıların kaldığı bir okulu bombaladığı, saldırıda ölen ve yaralananların olduğu bildirildi. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre İsrail ordusu Gazze’nin kuzeyindeki Saftavi bölgesinde sığınmacıların kaldığı Usame bin Zeyd Okulu’nu bombaladı.

Haniye: İsrail ABD desteğiyle uluslararası yasalara meydan okuyor

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nde üç hastaneye yönelik saldırısına tepki göstererek İsrail’in ABD desteğiyle uluslararası yasalara meydan okuduğunu belirtti. Haniye yaptığı yazılı açıklamada İsrail’in Gazze’de “hastanelere sistematik şekilde saldırmasını” kınadı. İsrail güçlerinin Gazze’deki Şifa Hastanesi, Kudüs Hastanesi ve Endonezya Hastanesi’ne yönelik saldırılarına ilişkin Haniye, “Bu katliamlar, işgalci İsrail’in ve kara kuvvetlerinin bir çıkmazda olduğunu göstermektedir” dedi.

Hamas lideri Gazze’ye saldıran İsrail ordusunun “direnişin art arda saldırılarına” maruz kaldığını belirterek şöyle konuştu: “Vahşet, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in İsrail’i ziyaretiyle aynı zamana denk gelmesi, ABD’nin İsrail işgaline yeşil ışık yakması ve açıkça desteğinin bir sonucu olmasının yanı sıra tüm insani değerlere ve uluslararası yasalara meydan okumaktır.”

Mısır’ı “Gazze’deki kardeşlerine karşı sorumluluğunu yerine getirmek için Refah Sınır Kapısı’nı tamamen açmaya” çağıran Haniye Arap ve İslam dünyasına da “öfkesini dile getirmeye devam etme” çağrısında bulundu.

Bakan Koca’dan tepki: İnsanlık dışı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İsrail’in Gazze’de hasta ve yaralı taşıyan ambulanslara yönelik saldırılarına karşı uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail’in sağlık kuruluşlarına, hasta ve yaralı taşıyan ambulanslara yönelik saldırılarına tepki gösterdi. İçinde hasta ve yaralılar olan ambulansların saldırıya uğradığına dikkati çeken Koca şöyle dedi: “Uluslararası toplumun harekete geçmesi için daha fazla ne olmalı? İsrail’in sağlık kuruluşlarına, hasta ve yaralı taşıyan ambulanslara yönelik utanç verici, insanlık dışı olmakla bile tarif edilemeyecek saldırıları devam ediyor.”

‘2 milyon insan Gazze’nin güneyinde sıkışmış durumda’

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam Gazze’de “abluka içinde abluka” yaşandığını bildirerek “Gazze’nin güneyinde sıkışmış 2 milyondan fazla insan, yeterli su, gıda, ilaç ve yakıtın bulunmadığı belirsiz, kaotik ve güvensiz bir durumla karşı karşıya” açıklamasında bulundu.

Uluslararası toplumdan ateşkes çağrıları devam ederken saldırılarına devam eden İsrail’in Başbakanı Benyamin Netanyahu ise şart koştu. Ateşkes için Hamas’ın elinde tuttuğu tüm esirlerin serbest bırakılması gerektiğini söyledi. İsrail Hamas’ın elinde 229 esir bulunduğunu açıklamıştı. Bugüne kadar esirlerden 4’ü Hamas tarafından serbest bırakılırken, 50’sinin İsrail bombardımanlarında öldüğü açıklanmıştı.

Hamas: Bazı esirleri bırakacağız, İsrail'e kalsa 20 yılda kurtaramazHamas: Bazı esirleri bırakacağız, İsrail’e kalsa 20 yılda kurtaramaz

Lübnan-İsrail sınırı ısınırken Nasrallah alttan almadı: Savaş opsiyonu masadaLübnan-İsrail sınırı ısınırken Nasrallah alttan almadı: Savaş opsiyonu masada

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.