Afganistan’da turistlere saldırı: Üçü İspanyol dört kişi öldü

Afganistan'da bir Turist grubuna düzenlenen silahlı saldırıda dört turist öldü. İspanya makamları öldürülen üç turistin İspanyol olduğunu doğruladı.

Dünya 18 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Ağustos 2021’de Taliban’ın başkent Kabil’de yönetimi ele geçirdiği Afganistan’ın orta kesimindeki Bamiyan vilayetinde düzenlenen silahlı saldırıda üç İspanyol turist ve bir Afgan sivil hayatını kaybetti.

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, sosyal platformu X’te yaptığı paylaşımla saldırıyı kınayarak “Afganistan’da İspanyol turistlerin öldürülmesi haberi karşısında şok olduğunu” yazdı: “Durumu anlık olarak takip ediyorum. Konsolosluk Acil Birimi gerekli tüm yardımı sunmak için çalışıyor. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına tüm sevgimi iletmek istiyorum.”

İspanya Dışişleri Bakanlığı da konsolosluk acil durum biriminin tamamen harekete geçirildiğini ve kurbanlara ve ailelerine yardım edildiğini söyledi.

En çok turist çeken bölgelerden biri olan Bamiyan’da dört şüpheli olay yerinde tutuklandı ve yetkililer soruşturmanın devam ettiğini söyledi. Saldırıyı üstlenen olmadı.

Cuma günü erken saatlerde Taliban ‘İçişleri Bakanlığı’ Sözcüsü Abdul Mateen Kani, saldırıda dört yabancı ve üç Afgan’ın daha yaralandığını söylemiş ancak yabancı kurbanların uyruklarını vermemişti.

İsmini vermek istemeyen bir bölge sakini “art arda silah sesleri duyduğunu ve bölgeye giden şehir sokaklarının güvenlik güçleri tarafından derhal kapatıldığını” söyledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) dünya mirası listesinde yer alan dağlık bölge olan Bamiyan, 2001 yılında Taliban tarafından havaya uçurulan iki dev Buda heykelinin kalıntılarına ev sahipliği yapıyor.

Taliban 2021 yılında Afganistan’ı ele geçirdiğinden bu yana güvenliği yeniden tesis etme ve ülkeye az sayıda da olsa turist gelmesini teşvik etme sözü verdi.

Dün gerçekleşen saldırı yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi ve Taliban’ın yönetimi devralmasından bu yana yabancı uyrukluları hedef alan en ciddi saldırılardan biri oldu.

Kani yaptığı açıklamada Taliban hükümetinin “bu suçu şiddetle kınadığını, kurbanların ailelerine derin duygularını ifade ettiğini ve tüm suçluların bulunup cezalandırılacağını garanti ettiğini” söyledi.

Suçun Taliban’ın rakibi olan IŞİD örgütünün Afganistan’daki uzantısı olan IŞİD Horasan’a yüklenmesi muhtemel. Zira IŞİD militanları son zamanlarda ülke genelinde okullara, hastanelere, camilere ve Şii azınlığın yaşadığı bölgelere çok sayıda saldırı düzenledi.

Taliban kız öğrencilere sınav yasağı getirdiTaliban kız öğrencilere sınav yasağı getirdi

Eski Afganistan Bakanından hükümetlere çağrı: Taliban kız çocukları için ikna edilebilirEski Afganistan Bakanından hükümetlere çağrı: Taliban kız çocukları için ikna edilebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.