Alman Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut Türkiye’de gözaltına alınmış

Almanya'da Sol Parti milletvekili olan Gökay Akbulut, 3 Ağustos'ta Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla gözaltına alındı. Daha sonra Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleriyle serbest bırakılan Akbulut, "Türkiye'de kuvvetler ayrılığı yok" dedi.

Dünya 14 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Alman Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut. Fotoğraf: Twitter

Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung’un haberinde, Alman Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut akraba ziyareti için Türkiye’ye geldi ancak ülkeye giriş yaptıktan sonra Antalya Havalimanı’nda bir süre gözaltına alındığı bildirildi.

Akbulut’un aktarımına göre, uçağı 3 Ağustos’ta havalimanına indi ve pasaport kontrolü sırasında milletvekili olduğunu söylemesine rağmen hakkında ‘terör örgütü propagandası’ suçundan tutuklama emri olduğu söylenerek gözaltına alındı.

Soruşturmanın 2019’da Akbulut’un sosyal medya hesaplarında PKK’yla ilgili paylaşımlarda bulunması nedeniyle Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıldığı öğrenildi.

Karakola götürülen ve sağlık kontrolünden geçirilen Akbulut savcılığa çıkarılsa da Alman Dışişleri Bakanlığı’nın araya girmesiyle gece saatlerinde serbest bırakıldı. DW Türkçe’nin telefonla ulaştığı Akbulut, ertesi gün Türkiye’den ayrılarak Yunanistan’a geçtiğini aktarırken, hakkındaki davanın düşürüldüğünü ve yakalama kararının kaldırıldığını doğruladı.

Sosyal medya hesabı üzerinden kısa bir açıklama yapan Akbulut, “Bu olay, Türkiye’de kuvvetler ayrılığı olmadığını bir kez daha gösterdi. Ama endişe etmeyin. Hakkımda yakalama çıkararak beni sindiremezsiniz” dedi.

2017’den beri Federal Meclis’te bulunan ve Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’nun üyesi olan Akbulut, geçmişte PKK’nın Almanya’da faaliyet yürütmesine getirilen yasağın kaldırılması için yapılan kampanyaya destek çıkmıştı. Akbulut, Mayıs 2022’de Berlinli iki avukatın yasağın kaldırılması için verdiği önergeyi, Federal Meclis’te İçişleri Bakanlığı’na yönelttiği bir soruyla desteklemişti. PKK’nun Almanya’da faaliyet göstermesi 1992’ten beri yasak.

Öte yandan Akbulut, 6 Şubat depremzedelerine özel vize uygulamasının durdurulmasını eleştirmişti.

Yaşar Güler'e göre Zap bölgesi PKK'dan büyük ölçüde temizlendiYaşar Güler’e göre Zap bölgesi PKK’dan büyük ölçüde temizlendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.