Almanya bir polisin öldüğü İslamcı saldırı sonrası Afganları sınır dışı etmeyi düşünüyor

Almanya geçen cuma günü bir polis memurunun hayatını kaybettiği bıçaklı saldırıda saldırgan Afgan çıktı. Aşırı sağın yükselişte olduğu ülkede Afgan ve Suriyeli sığınmacıların sınır dışı edilmesi tartışılıyor.

Dünya 5 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Almanya’da geçen hafta bir polis memurunun bıçaklanarak öldürülmesi sonrasında göçmenlere karşı daha sert politika talepleri arttı. Olayın ardından Berlin yönetimi güvenlik tehdidi oluşturan Afgan göçmenleri ülkelerine göndermeyi etmeyi düşünüyor.

Ülkede Avrupa Parlamentosu seçimlerinden yaklaşık bir hafta önce meydana gelen bıçaklama olayı, muhalefet ve bazı iktidar partisi siyasetçilerinin Afganistan’a ve Suriye’ye sınır dışı işlemlerinin başlatılması için yetkililere çağrıda bulunmasına neden oldu.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in yaptığı açıklamaya göre bu tür bir adım tartışmalara yol açacak çünkü Almanya, ölüm tehdidi altında oldukları ülkelere insanları geri göndermiyor.

Taliban’ın 2021’de iktidarı ele geçirmesinden sonra Almanya’da Afganistan’a sınır dışı etmeler durdurulmuştu. Ayrıca bazı yetkililerce uluslararası yaptırımlar altında olan radikal İslamcı Taliban’la anlaşmaya varmak da genel olarak “sorunlu” görülüyor.

Ancak aşırı sağın güçlü bir performans sergilemesinin beklendiği Avrupa seçimlerine sayılı günler kala, bakan konuyu aylardır yoğun bir şekilde incelediğini ve mümkün olan en kısa sürede bir karar vermeyi planladığını söyledi.

Bakan Faeser gazetecilere yaptığı açıklamada “Almanya’nın güvenliğine potansiyel tehdit oluşturan kişilerin hızla sınır dışı edilmesi gerektiği benim için çok bariz gerçek” dedi ve buna Afganistan ve Suriye’ye gönderilecek kişilerin de dahil olduğunu sözlerine ekledi.

“Almanya’nın güvenlik çıkarlarının, saldırıya uğrayanların çıkarlarından açıkça daha ağır bastığı konusunda da oldukça kararlıyım” diyen bakan, hükümetin halihazırda başka ülkelere sınır dışı işlemlerini hızlandırmaya çalıştığını da ifade etti.

Aşırı sağ daha sert bir göçmen politikası istiyor

Geçen cuma günü Mannheim kentinde İslam karşıtı bir etkinlikte 25 yaşındaki Afganistan kökenli bir kişi tarafından gerçekleştirilen bıçaklı saldırıda altı kişi ağır yaralanmıştı. Bir polis memuru aldığı bıçak darbeleri nedeniyle hayatını kaybetti. Vurularak yaralanan saldırgan ise Almanya’da yasadışı olarak yaşamıyordu.

Saldırı ülkede mültecilere yönelik zaten son dönemde ayyuka çıkan nefreti daha da körükledi. Son birkaç gün içinde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi bu saldırıyı daha sert bir göçmen politikası çağrısında bulunmak için propagandasında kullanmaya başladı.

AfD’nin eş liderleri “Düşüncelerimiz, yanlış yönlendirilmiş bir göç ve güvenlik politikası nedeniyle her gün hayatlarını tehlikeye atmak zorunda kalan tüm kamu görevlileriyle birlikte” dedi.

Şansölye Olaf Scholz’un Sosyal Demokratları tarafından yönetilen üçlü koalisyon hükümetinin bir bileşeni olan Yeşiller Partisi Afganistan’a sınır dışı planlarına karşı çıkıyor.

Saldırıda İslamcı bir motif var

Alman yetkililer geçen hafta meydana gelen bıçaklı saldırının İslamcı bir motif taşıdığına dair kanıtlar bulduklarını açıkladı.

Adalet Bakanı Marco Buschmann sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada saldırının “İslamcı bir saikle yapıldığına dair açık göstergeler bulunduğunu” ve terörizm ve ulusal güvenlik davalarından sorumlu federal savcıların soruşturmayı devraldığını yazdı.

Federal savcılık da yaptığı açıklamada olayın önemine ve dini motifli olduğu şüphesine atıfta bulunarak soruşturmayı üstlendiğini doğruladı.

Müfettişler, 2014 yılından bu yana Almanya’da yaşayan ve iltica başvurusu reddedilen 25 yaşındaki Afganistanlı şüpheli saldırganın, kendisini “siyasal İslam” karşıtı olarak tanımlayan Pax Europa Yurttaş Hareketi’nin (BPE) birkaç üyesi kasten ve İslami motiflerle hedef aldığını söylüyor.

Saldırıyı durdurmaya çalışan bir polis memuruyla birlikte Pax Europa grubunun beş üyesi yaralanmış, boynundan bıçaklanan ve ağır yaralanan 29 yaşındaki polis memuru geçen pazar günü hayatını kaybetmişti. Polis yaralanan saldırganı vurarak saldırıyı kısa sürede sonlandırmıştı.

Almanya'da İslam karşıtı aktivistlerin standına bıçaklı saldırıAlmanya’da İslam karşıtı aktivistlerin standına bıçaklı saldırı

AP seçimleri öncesi aşırı sağda çatlak: AfD koalisyondan atılacak kadar sağa kaydıAP seçimleri öncesi aşırı sağda çatlak: AfD koalisyondan atılacak kadar sağa kaydı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.