Özel ve İmamoğlu’ndan ilk miting: Kurum’u İliç’ten vurdular
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier üç günlük Türkiye ziyaretinin ilk ayağında İstanbul'daydı. Önemli temaslarda bulunan Steinmeier tarihi öneme sahip Sirkeci Garı'nda protestoyla karşılandı, vapur iskelesine yürüyerek geçti.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier üç günlük Türkiye ziyaretinin ilk durağı olan İstanbul’a geldi. Alman lider ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak yerel saatle 11.58’de İstanbul Havalimanı’na indi. Steinmeier’i İstanbul Valisi Davut Gül, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve diğer yetkililer karşıladı.
İstanbul durağının ilk ayağı Sirkeci Garı’ydı. Bu gar 19 ve 20. yüzyılda ikili ilişkileri oldukça ileri seviyeye taşıyan iki ülke için sembol öneme sahip. Zira Sirkeci Almanya’nın üstlendiği, Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan Orient Ekspres projesinin Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentindeki son durağıydı. Aynı gar 1961’de ilk Türk işçi kafilesinin Almanya’ya uğurlandığı lokasyon olması sebebiyle de ayrıca önemli.
🔴 İstanbul’a gelen Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’i İstanbul Valisi Davut Gül karşıladı. pic.twitter.com/svcqo6Mju4
— Conflict (@ConflictTR) April 22, 2024
Fakat Steinmeier İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla birlikte gittiği Sirkeci’de beklemediği bir kalabalıkla karşılaştı; bir grup gösterici Almanya’nın İsrail’e desteği nedeniyle Alman lideri protesto etmek için toplanmıştı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’ı Sirkeci Garı’nda karşıladı pic.twitter.com/YWrwqLeZgL
— duvaR (@gazeteduvar) April 22, 2024
Almanya’nın İsrail’e verdiği desteği protesto eden protestocular “Katil Almanya Türkiye’den defol” ve “Soykırım suçlusu katil Almanya” sloganları attı.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier Gazze Soykırımına verdiği destek sebebiyle hak ettiği şekilde karşılanmış.
Polisin bu şiddet ve celali de nedir?
İnsanın ağzını kapatınca hakikat de susmuş mu oluyor? pic.twitter.com/fnD5wWLvgn— Murat Özer (@muratozer_ist) April 22, 2024
İsrail’e verdiği desteği açık açık beyan etmekten çekinmeyen Almanya’nın 7 Ekim’de savaşın başladığı tarihten bu yana Gazze’ye saldırılarını sürdüren bu ülkeye silah ihracatının son bir yılda on kat arttığını, bu yüzden Uluslararası Adalet Divanı’nda “soykırıma destek” suçlamasıyla karşı karşıya olduğunu yazmıştık.
Neyse Sirkeci’ye tekrar dönelim: Burada İBB Başkanı İmamoğlu ve CHP TBMM Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın tarafından kapıda karşılanan ve kırmızı halıda yürüyen Steinmeier karşılamadan sonra basın mensuplarına ziyaret anısına poz verdi.
Sirkeci Garı’nda açıklamalarda bulunan Steinmeier birçok hikayenin bu tren istasyonunda başladığını söyledi ve 1960’larda yüz binlerce Türk’ün misafir işçi olarak Almanya’ya buradan yola çıktıklarını kaydetti. Sirkeci Garı’nın bilinmeyene doğru yola çıkışın simgesi olduğunu söyleyen Alman lider şöyle devam etti:
“Bilinmeyene doğru yapılan bu yolculuğun sonunda sıla hasreti, zorluk ve çaba bekleniyordu. Bugün ülkemizde yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insan yaşıyor ve toplumumuzu şekillendirmeye ve biçimlendirmeye yardımcı oluyor. Ülkemizin inşasına yardımcı oldular, ülkemizi güçlü kıldılar ve toplumumuzun kalbinde yer aldılar.”
Türkiye’ye yaptığı bu seyahatte kendisine eşlik eden konuklardan bazılarının bu konuda örnek olduğunu söyleyen Steinmeier “Bu tren istasyonu iki ülke arasındaki yakın bağı simgelemektedir. Alman mimar August Jachmund tarafından tasarlanan gar Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan Orient Express’in son durağıydı” diye konuştu.
Almanların 1930’larda yeni başkent Ankara’nın tasarımına ve inşasına destek olduğunu anlatan Steinmeier 1960’lardan itibaren genç Federal Almanya’nın ekonomisinin kurulmasına yardım edenlerin de Türkiye’den gelen misafir işçiler olduğunu söyledi.
Alman lider “Almanya’da bizler bir ay sonra Federal Cumhuriyetimizin 75. doğum gününü kutlarken bunu Türk-Alman göçmenlerin milyonlarca hikayesinin tarihimizin bir parçası olduğu bilinciyle yapacağız” dedi. Bu nedenle Federal Anayasa’nın yıl dönümünden önce Türkiye’yi bir kez daha ziyaret etmesinin kendisi için önemli olduğunu vurgulayan Steinmeier şöyle devam etti:
“Onlar göçmen geçmişi olan insanlar değiller. Almanya göçmen geçmişi olan bir ülke. Onların hikayeleri hem Türk tarihinin hem de Alman tarihinin bir parçası. Onlar bizi biz yapan şeylerin bir parçası.”
Türkiye ve Almanya’nın özel ve yoğun ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunun özellikle kriz durumlarında ortaya çıktığına işaret eden Steinmeier, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülkesinde büyük dayanışma sağlandığını söyledi. Türkiye’ye yardım malzemelerinin gönderildiğini anımsatan Steinmeier yarın Gaziantep’in depremde zarar gören bölgesini ziyaret ederek felaket mağdurları ve yardım görevlileriyle bir araya geleceğini belirtti:
“Buraya geleli çok olmadı ama şimdiden şunu söyleyebilirim; buraya Alman olarak gelen herkes açık kollarla karşılanıyor. Bu sadece Türk misafirperverliğinden kaynaklanmıyor. Esas olarak günlük yaşamın her yerinde hissedebileceğiniz yakın insani bağlardan kaynaklanıyor.”
Her yıl Türkiye’ye gelen 5 milyon Alman turistin bu bağların ne kadar yakın olduğunu gösterdiğini vurgulayan Almanya Cumhurbaşkanı “Dolayısıyla bugün yolculuğumuza Sirkeci Tren İstasyonu’ndan başlamamız tesadüf değil” diye konuştu.
Steinmeier ve Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbrecht, İmamoğlu ile tarihi Orient Express Lokantası’nda basına kapalı bir toplantı yaptı.
Toplantının ardından Steinmeier ve İmamoğlu, İstanbul Valisi Gül ile Demiryolu Müzesi’ni ziyaret etti. Müzeyi tarihçi İlber Ortaylı’nın anlatımıyla gezen heyet “Almanya’ya Türk İşçilerin Göçü” temalı sergi ile Türk kadın işçiler ve onların müziklerini konu alan “Gurbette Hasret” sergisini de ziyaret etti.
Müze ziyaretleri sonrası Eminönü’ndeki arabalı vapur iskelesine yürüyerek giden Alman Cumhurbaşkanı Almanya’da işçi olarak çalıştığını söyleyen Korkmaz Albayrak ile ayaküstü sohbet etti. Albayrak Alman lidere Almanya’da çalıştığı zamanlardaki fotoğrafını gösterdi ve yaptığı işleri anlattı.
Kendileri için özel tahsis edilen vapura binen Steinmeier seyahati sırasında Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner’in de katıldığı ekonomi çevreleriyle bir toplantı yaptı.
İstanbul Boğazı’nda vapurla yaklaşık 1.5 saat yolculuk yapan Steinmeier Tarabya sahiline geldi. Burada Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından karşılanan Steinmeier bir davet programı için Almanya Büyükelçiliğinin Tarabya’daki tarihi yazlık rezidansına geçti.