Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ‘döner diplomasisi’ ile Türkiye’ye geliyor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier bugün İstanbul'a geliyor. 3 günlük ziyaretinde İmamoğlu'yla görüşecek, Gaziantep'e gidecek ve son olarak Erdoğan ile bir araya gelecek. İlginç bir rota derseniz söyleyeceklerimiz bitmedi: Heyetinde bir de dönerci var!

Dünya 22 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Steinmeier döner yerken.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün 12 yıl sonra Irak’a ilk kez giderek hem Bağdat’ta hem de Erbil’de temaslarda bulunacak. Bu sırada Türkiye’ye Almanya’dan bir misafir geliyor: Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier. Üç günlük bir ziyaret gerçekleştirmesi beklenen Steinmeier’in heyetinde kim var biliyor musunuz? 60 kilogramlık döneriyle dönerci Arif Keleş.

Steinmeier’ın Türkiye’de olacağı saatlerde Erdoğan’ın yurtdışında olması bir sorun teşkil etmiyor. Çünkü bu ziyaretin ilk ayağında Steinmeier’ın görüşmeyi planladığı ilk isim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu. İkinci gün ise Steinmeier’ın durağı Gaziantep olacak. Burada da depremzedelerle ilgili projeleri inceleyerek. Ziyaretinin son günü ise Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Belirtilene göre Steinmeier’ın Ankara’da kurmayı planladığı temaslar arasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile de görüşmek var.

Bu bakımdan bizi epey ilginç bir üç günlük resmi ziyaretin beklediğini söylemek mümkün. Genelde Türkiye’yi ziyaret eden liderlerin belediye başkanlarıyla ya da muhalif partinin siyasetçileriyle görüşmek için vakit ayırdığına çok sık rastlamıyoruz, ki Steinmeier ziyaretinin ilk gününü İmamoğlu’na ayırıyor. Bunda belki de Batı basınında yerel seçimlerin ardından 2028’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin aday gösterebileceği isimler arasında İmamoğlu’nun vurgulu bir şekilde gösterilmesi etkili olmuştur.

Türkiye’ye ilk ziyaretinde döner şov yapmaya hazırlanıyor

Ayrıca belirtmeden geçmemek gerek. Bu Steinmeier’ın Türkiye’ye yapacağı ilk ziyaret. Sebebi ise ülkeler arası diplomatik ilişkilerin başlamasının 100’üncü yılı. Son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Almanya’ya gitmişti ancak ziyarete Gazze meselesi damga vurmuş; Erdoğan “Bizim İsrail’e bir borcumuz yok” diyerek geçmişin kapağını açmıştı. Bu ziyarette tarafların nasıl mesajlar vereceği merak konusu. Bununla birlikte çok olumsuz mesajların verilmesi beklenmiyor. Almanya Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan yazılı açıklamada “Steinmeier’in bu ziyaretle iki ülke arasındaki yakın bağları vurgulamak, özellikle de Almanya’da yaşayan milyonlarca Türk kökenlinin yaşam hikayeleri ve başarı öykülerini takdir etmek istediği” belirtiliyor.

Hatta Steinmeier bunun kanıtı olarak heyetine dönerci Arif Usta’yı da dahil etmiş. Arif Usta, 40 yıldır Berlin’de döner dükkanları olduğunu anlatıyor. Hani biz hep deriz ya, ailen üç kuşak İstanbul’da doğup büyümemişse İstanbullu değilsin diye. Arif Usta’nın ailesi dedesinden bu yana üç kuşaktır Berlin’de dönercilik yapıyor. Arif Usta 60 kilo dönerin yanında soslarını da getiriyor. Ayrıca Steinmeier ile beraber döner kesmeyi de planlıyorlarmış.

Döner artık Almanya’da da marka haline gelmiş durumda. Öyle ki ülkede döner sektörü 7 milyar euroluk bir ciroya sahip. Ancak son dönemde dönere gelen zamlar Almanların canını sıkıyor. Bizim 1 TL’ye tavuk döner, 2 liraya da et döner yediğimiz günleri yad ettiğimiz gibi onlar da döneri 3 euroya yedikleri zamanları hatırlayarak Başbakan Olaf Scholz’a yükleniyorlar.

Steinmeier’a Almanya’da ‘Daha sert konuş’ baskısı var

Bunlar tabii işin eğlenceli kısmı. Bir de Steinmeier’a Almanya’da yapılan baskılar var. Örneğin muhalif Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU), Steinmeier’den Erdoğan ile görüşmesinde “Türkiye’deki siyasetin Almanya’da yardırgandığını söylemesi” çağrısı yapmış. Parti sözcüsü Jürgen Hardt, Fransız haber ajansı AFP’ye açıklamasında Steinmeier’in Erdoğan ile görüşmesinde gerekli noktalarda eleştirilerini açık açık yapması gerektiğini vurgulayarak, “Steinmeier artık diplomat değil. Almanların büyük kısmının Türk siyasetini ve AK Parti’nin Almanya’daki tutumunu yadırgadığını ifade etmesi gerekiyor” dedi ve Steinmeier’ın dışişleri bakanı olduğu zamanlara hatırlatma yaptı. 

Steinmeier’ın selefi Joachim Gauck’un 10 yıl önceki Türkiye ziyaretinde Erdoğan’a getirdiği eleştirileri hatırlatıp “makamının sağladığı özgürlüğü kullanmasını isteyen Hardt, yerel seçimleri muhalefetin kazanmasının, “hükümetin iktidarda kalmak için gösterdiği çabaları gizlemeye yetmediğini” söyledi. Yalnız 10 yıl önce Gauck’un getirdiği eleştiriler iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu. Şu anda zaten Türkiye ve Almanya arasında soğuk havalar estiği düşünülürse, gerginliğin biraz daha büyümesi Türkiye’nin almak istediği EuroFighter’ları alamamasına neden olabilir.

Almanya'daki alüminyum folyolu uyuşturucu cinayetinde Türkiye detayıAlmanya’daki alüminyum folyolu uyuşturucu cinayetinde Türkiye detayı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.